Vukota Vujačić / - VUKOTA VUJAčIć
01/08/2022 u 19:08 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predsjednik Osnovnog suda u Nikšiću: Sudski savjet nam nije dao da popravimo rezultat

Znao sam da sam u problemu već početkom godine i htjeli smo da popravimo prošlogodišnji rezultat, ali nam nije dao Sudski savjet. Ovo mi je preveliki udarac, kaže Vujačić

Uprkos nedovoljnom broju sudija, pandemiji i obustavi rada advokata, u nikšićkom Osnovnom sudu je tokom prošle godine riješeno 66,7 odsto od ukupnog broja predmeta koji su u tom periodu bili u radu.

Predsjednik tog suda Vukota Vujačić u razgovoru za "Dan" kaže da su u 2021. godini imali ukupno 6.696 predmeta, od čega je 2.345 neriješenih iz 2020. godine.

U odnosu na priliv, sudije u Nikšiću riješile su 102,6 odsto predmeta. Vujačić ističe da je rad te institucije, s obzirom na okolnosti i činjenicu da su tokom 2021. godine bili suočeni i sa nedostatkom sudija i službenika koji su bili na bolovanju, bio prilično uspješan, ali da on ličino nije zadovoljan.

– Jeste bila pandemija, a imali smo i bolovanja i štrajk advokata, ali čini mi se da smo mogli više i očekivao sam to. Zbog obustave pružanja pravne pomoći u periodu od 24. maja do 30. jula 2021. godine, veliki broj ročišta je odložen, čime su oštećeni građani, a i sud kao cjelina – ističe Vujačić.

Sistematizacijom je predviđeno da ovaj sud ima predsjednika i 15 sudija, ali se sa deficitom kadra suočavaju i u ovoj godini. Trenutno rade predsjednik i osam sudija, a do 26. jula ove godine ukupno su u radu 5.164 predmeta. Početkom godine jedan sudija je razriješen zbog odlaska u penziju, u martu i aprilu dvoje sudija su napredovali i otišli u Viši sud, a nikšićki sud dobija jednog sudiju krivičara. Jedan sudija u Nikšiću produžava bolovanje, a prije mjesec dana jedan je izabran za sudiju Privrednog suda.

– Umjesto adekvatne reakcije Sudskog savjeta, da se odmah nađu novi kandidati, to tijelo mi se u maju obraća i traži saglasnost da dvoje sudija iz Nikšića odu u podgorički sud. Кao taj sud je ugrožen, a niko ne vodi računa o tome kakva je situacija u ovom sudu. Zakon ne traži za odluku Sudskog savjeta moju saglasnost, ali traži da me konsultuje, i to nije slučajno predviđeno. Usprotivio sam se i argumentovano iznio svoje mišljenje. Bez obzira na sve to, Savjet ih je rasporedio u Osnovni sud u Podgorici – kazao je Vujačić.

Veliki broj sudija pošteno radi svoj posao

Pored vršenja funkcije predsjednika suda, Vujačić i danas sudi krivicu i sudija je za istragu.

Pri kraju je karijere, a kada sve sabere, smatra da je ostao na visini zadatka.

– Teško je raditi u svom gradu dugo godina u pravosuđu jer svi očekuju nešto i ljute se ako ime se očekivanja ne ispune. Nastojao sam da posao sudije i predsjednika suda obavljam profesionalno i mislim da sam u tome uspio. Smatram da je danas, uprkos mnogim dešavanjima i kod činjenice da nismo adekvatno plaćeni, veliki broj časnih ljudi koji korektno i pošteno, u granicama mogućeg, rade ovu vrstu posla. Istina, kod nekih nema više onog entuzijazma s početka karijere – kazao je Vujačić.

On je u dopisu Savjetu ukazao da sudije koje odlaze u Podgoricu u nikšićkom sudu tokom ove godine imaju ukupno 350 predmeta u radu, od kojih je dobar dio zakazan do kraja juna. Te predmete zadužuju ostale sudije, ali i zbog svojih predmeta koje već rade, realno ne uspijevaju da zakažu ročišta.

– Velika šteta je nanesena nikšićkom sudu, a dvoje sudija koji su otišli u sud u Podgorici, uz uvažavanje njihovog znanja i sposobnosti, neće uspjeti mnogo da urade jer su sigurno dobili ogroman broj predmeta. Sudski savjet nije dobro postupio i čudno je da to radi kad očekujemo izbor većeg broja sudija koje mogu biti raspoređene u Osnovni sud u Podgorici. Znao sam da sam u problemu već početkom godine i htjeli smo da popravimo prošlogodišnji rezultat, ali nam nije dao Sudski savjet. Ovo mi je preveliki udarac – rekao je Vujačić.

Ipak, od ukupnog broja predmeta nikšićki sud je do 26. jula riješio više od 3.000, ili skoro 60 odsto, a u odnosu na priliv 104,9 procenata. Vujačić naglašava da imaju problem i sa zaštitom državne imovine čiji je korisnik nikšićki sud. Dvorišni dio suda gradnjom stambene zgrade ugrožava privatno preduzeće. Devastiran je granični dio zemljišne površine, a prije nekoliko dana privatnik je posjekao i stablo koje je u dvorištu suda. Vujačić kaže da se bezuspješno obraćao resornim ministarstvima i Zaštitniku imovinskopravnih interesa Crne Gore. Zasad je, kaže, uspio da spriječi oduzimanje 178 kvadrata dvorišta koje je drugo privatno lice tražilo od Uprave za nekretnike – Područne jedinice Nikšić radi proširenje parcele za gradnju stambeno-poslovnog objekta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 14:29