SDT, ilustracija / - ŽANA BOJANIć
30/12/2023 u 13:38 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Radu Vojvodiću određen pritvor-advokat Lekić: Odluka sudije Mugoše više nego neosnovana

Vojvodić se tereti zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga

Specijalno državno tužilaštvo zatražilo je danas pritvor za Baranina Rada Vojvodića zbog opasnosti da ponovi krivična djela za koje se tereti i mogućnosti da pobjegne, na ročištu održanom u Višem sudu u Podgorici pred sudijom Suzanom Mugošom.  

To je za portal Dan saopštio njegov advokat Damir Lekić.

Vojvodić se tereti zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršeno krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Šverc 2,5 tona kokaina: Vojvodić se predao SDT, negirao optužbe

Tužilastvo na današnjem ročištu tvrdilo da postoji osnovana sumnja da su izvršena pomenuta krivična djela, te predložilo da se Radu Vojvodiću odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva, kao i zbog toga što je pritvor neophodan radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka a krivična djela su naročito teška zbog načina izvršenja i posljedica, saopštio je advokat.

- Na tom ročištu Rade Vojvodić je kategirički tvrdio da nema bilo kakve veze sa izvršenjem navedenih krivicnih djela, te da samim tim ne postoji osnovana sumnja da ih je izvršio. Takođe je naveo da se kada je pokrenut ovaj krivični postupak on nalazio u susjednoj državi radi određenih medicinskih razloga i da je kada je iz medija saznao da se njegovo ime povezuje sa ovim krivičnim postupkom, a radi provjere da li se zaista radi o njemu, odmah telefonom kontaktirao Specijalno državno tužulaštvo Crne Gore i saopštio da ce u skladu sq svojim medicinakim obavezama odmah doći u Crnu Goru kako bi se stavio na raspolaganje radi eventualnog vođenja krivičnog postupka protiv njega. To je uradio, već sjutradan je doputovao u Crnu Goru, javio se ponovo Specijalnom državnom tuzilastvu Crne Gore kada mu je saopšteno vrijeme i mjesto gdje treba da pristupi radi njegovog saslušanja u svojstvu osumnjičenog, a u koje vrijeme i mjesto je on u pratnji svog advokata i pristipio, gdje je iznio odbranu. Kod ovakvog stanja stvari evidento je da ne postoji bilo kakva okolnost koja ukazuje da ce pobjeći, vec suprotno - kazao je Lekić za portal Dan.

image

Damir Lekić

- PORTAL DAN

Sto se tiče drugog pritvorskog osnova koji se odnosi na težinu krivičnih djela zbog načina izvršenja i posljedica treba ukazati da ova dva krivična djela ni po svojoj svrsi, a ni po svom kvalitetu, a ni po suštini (kriminalna organizacija za krijumčarenje droge) ne zadovoljavaju standard da budu uvrštena i da se tumače kroz ovaj pritvorski osnov, naročito što se Radu Vojvodiću u konkretnom slučaju na teret stavlja izuzetno niža količina opojne droge od one o kojoj su mediji u prethodnom periodu izvještavali, kazao je advokat Lekić.

Kako je on naveo, zbog same prirode ova dva djela, kao ni činjenice da se posljedice ovih krivičnih djela ne osjećaju u Crnoj Gore, ne može se smatrati da je riječ o teškim djelima, naveo je Lekić.

- Osim toga naročito što se Rade Vojvodić sam predao iz druge države, zaista je i više nego nezamislivo da je pritvor u konkretnom slucaju na bilo koji način nužan i neophodan radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka.

Dakle, predlog SDT za određivanje pritvora je i više nego neosnovan. Međutim, i pored ovoga, a nakon dužeg vremena iskorišćenog za razmišljanje sudija Suzana Mugoša je ipak odlučila da prihvati predlog Specijalnog državnog tužilastva da Radu Vojvodiću odredi pritvor tj. da isti ostavi na snazi po ova oba pritvorska osnova, koja odluka je po mišljenju odbrane i više nego pogrešna - rekao je Lekić i najavio žalbu krivičnom vijeću Višeg suda u Podgorici.

Podsjećamo, po nalogu SDT-a Specijalno policijsko odjeljenje  lišilo slobode  25. decembra  M.B., N.B., N.N. i Z.K. službenika policije i protiv njih ali i protiv još dvije osobe je podnijelo krivičnu prijavu.

Oni se sumnjiče zbog osnova da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Tom prilikom specijalni državni tužilac Vukas Radonjić je kazao da iz dokaza koje je prikupilo SDT u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem, a uz pomoć Nacionalne kriminalističke agencije Ujedinjenog kraljevstva (NCA) i Agencije EU za saradnju organa za sprovođenje zakona - EUROPOL, proizilazi da su lica lišena slobode, sa jednim koji je na izdržavanju kazne i jednim za kojim se traga, tokom 2020. i 2021. godine, postali članovi kriminalne organizacije formirane radi krijumčarenja opojnih droga. U više navrata, djelujući u okviru kriminalne organizacije, prokrijumčarili ukupno 2.563 kg kokaina i 59 kg metamfetamina, brodovima od Južne Amerike do Evrope i od Evrope do Australije, saopštio je tada Radonjić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 08:00