Мило и Блажо Ђукановић / - архива
17/06/2022 u 06:59 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић упозорава: Вријеме ради за оне који би да прикрију и униште Пандорине папире

Како су подаци, укључуjући и помињање имена Ђукановића, већ извjесно вриjеме познати јавности, веома jе упитно да ли ће СДТ обjективно бити у стању да дође до доказа коjи ће указивати на нешто више од индициjа, казао је Радуловић

Ни након скоро годину дана од када је обjављена документациjа о склапању таjних уговора од стране предсjедника Црне Горе Мила Ђукановића и његовог сина Блажа, а коjи се тичу управљања њиховом имовином преко мреже офшор компаниjа, још увијек није окончан извиђај, потврђено је "Дану" из Специјалног државног тужилаштва.

Адвокат Веселин Радуловић упозорава да би у овом случају проток времена од када су обjављени подаци везани за аферу "Пандора папири" могао бити искоришћен за уништавање и прикривање доказа. Зато, како сматра, упркос вољи да таj случаj расвиjетли, СДТ може бити суочено са обjективним потешкоћама да дође до евентуалних доказа.

– Тешко је прогнозирати да ли ће надлежно тужилаштво доћи до доказа коjи би били основ за процесуирање неког лица. Ово посебно у односу на лица за коjа до сада није утврђено да посjедуjу неку скривену имовину. За неке функционере из других држава чиjа имена се помињу у "Пандора папирима" утврђено jе да посjедуjу значаjну имовину коjа jе била скривена. У тим случаjевима много jе лакше доћи до доказа коjи би евентуално послужили за покретање поступка, jер jе jасно у ком правцу истрага треба да се креће – казао је Радуловић.

Грађани имају велика очекивања

Вујичић сматра да управо компликована мрежа фирми, компаниjа и држава успорава прикупљање доказа и да су потребно извjесно вриjеме и вjештачења да би се дошло до конкретниjих доказа.

– Грађани имаjу велика очекивања, са разлогом, посебно у свjетлу свих афера коjе потресаjу правосуђе. Држава је дужна да подржи рад СДТ-а кроз пружање додатне материjалне подршке и оснаживање у броjу тужилаца, jер са постоjећим стањем тешко да ће се постићи конкретниjи резултати – казао је Вујичић.

Кроз глобални проjекат истраживања офшор послова под називом "Пандорини папири" обjављено је да су Мило Ђукановић и његов син Блажо 2012. године склопили таjне уговоре о управљању њиховом имовином скриваjући се иза компликоване мреже повезаних компаниjа из Велике Британиjе, Шваjцарске, са Британских Дjевичанских острва, из Панаме и Гибралтара.

– Из уговора се види да jе стариjи Ђукановић формирао Victoria Trust, а његов син Capecastel Trust – објавили су тада из МАНС-а.

Обимна документациjа коjу су обjавили показуjе да су те компаниjе, трустови, овлашћени да за рачун Ђукановића могу куповати и продавати некретнине и фирме, отварати нове компаниjе и жиро-рачуне, давати и узимати кредите и обављати разне друге послове.

– Како су подаци о вом случају, укључуjући и помињање имена г-дина Ђукановића, већ извjесно вриjеме познати јавности, веома jе упитно да ли ће СДТ обjективно бити у стању да дође до доказа коjи ће указивати на нешто више од индициjа – сматра Радуловић.

Предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић jе у првоj реакциjи потврдио да jе основао Victoria Trust, али тврди да ниjе имао никаквих пословних трансакциjа нити отворених банкарских рачуна и да jе врло брзо власништво над Victoria Trust пренио на сина jер се 2012. године вратио на функциjу премиjера.

Интерес истраге је да се води у тајности

За вођење истрага у оваквим случаjевима, истиче адвокат Радуловић, од кључног је значаjа управо откривање имовине.

– Међутим, у случаjу предсjедника Црне Горе, чиjе име се такође помиње у овоj афери, до сада обjављени подаци не указуjу на сумње коjе би биле више од нивоа индициjа. У случаjу Мила Ђукановића ниjе откривен ниjедан податак коjи би указао на скривену имовину, нити jе откривена било коjа сумњива трансакциjа коjа се веже за његово име или за име неког члана његове породице. Интерес истраге у таквим случаjевима jе да се води у таjности, бар док се не дође до имовине сумњивог пориjекла – навео је Радуловић.

Зоран Вујичић из Грађанске алијансе сматра да је СДТ активностима коjе jе предузело од самог старта показало да има вољу, жељу и мотив да се на озбиљан начин ухвати у коштац са свим облицима криминала из области коjе покрива. 

– "Пандора папири" су основ за истражне радње о ма ком лицу се радило. Уколико постоjи искрена намjера државе да се бори против организованог криминала, СДТ-у се мора пружити пуна подршка. Сигурно jе да ће се сви они коjи се буду осjетили угрожено броjним истрагама потрудити да опструираjу рад тужилаштава, али снажан политички утицаj коjи jе постоjао у претходном периоду мора да престане jер владавина права подразумиjева да су сви jеднаки пред законом. Све док закони препознаjу нечиjе име и презиме нећемо далеко догурати и као друштво не можемо ићи наприjед – истакао је Вујичић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 16:23