Рожаје / Фото: Дан
10/12/2021 u 06:48 h
Бојана БожовићБојана Божовић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рожајац осумњичен за убиство оца: Мора да се лијечи да не би поновио дјело

Ради се о душевном обољењу које каректерише поремећај мишљења у виду суманутих параноидних идеја

Oкривљеном Р.М. из Рожаја, који се терети да је 12. фебруара ове године убио оца, продужен је привремени смјештај у Специјалној болници за психијатрију у Доброти.

Упркос жалби одбране у којој је тражено укидање ове мјере, Апелациони суд је потврдио одлуку првостепеног суда која се базира на извјештају конзилијума судских вјештака, у којем се наводи да Р.М. болује од душевне болести која захтијева континуирано психијатријско лијечење и редовно узимање ординиране терапије, да се ради се о хроничном душевном обољењу које каректерише поремећај мишљења у виду суманутих параноидних идеја, углавном односа због којих нереално сагледава стварност, погрешно процјењује и закључује, те све око себе доживљава као угрожавајуће и пријетеће.

– Осим психотичног поремећаја, код њега је присутно учестало конзумирање алкохола, највјероватније симптоматског типа, које доводи до погоршања основне болести. У моменту вршења кривичног дјела био је под утицајем психотичне феноменологије, због чега је дошло до губитка контроле понашања и испољавања неадекватних, непримјерних афективних реакција, агресивних радњи, тако да није могао да управља својим поступцима, нити да схвати значај свог дјела, то јест био је неурачунљив. Произилази да је Р.М. дугогодишњи психијатријски пацијент и зависник од алкохола, и уколико се не буде лијечио, постоји опасност да у будућности почини слично или теже кривично дјело. Психичко стање окривљеног захтијева континуирано психијатријско праћење, медикаментозно лијечење и строгу апстиненцију од алкохолних пића – пише у рјешењу суда.

Овом Рожајцу је прво одређен притвор до мјесец дана, који је у марту продужен за још два мјесеца и рјешењем Врховног суда Црне Горе од 12. маја ове године продужен за још три мјесеца.

Првостепени суд је у току трајања истраге, 16. марта ове године одредио да се изврши вјештачење психијатријским посматрањем окривљеног Р.М., па је упућен на психијатријско посматрање ради утврђивања његове урачунљивости у вријеме извршења кривичног дјела.

Рјешењем суда од 22. јула одлучено је да се окривљени до завршетка поступка за примјену изречене мјере безбједности привремено смјести у одговарајућу здравствену установу, односно у установу у којој је већ започето психијатријско лијечење.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:58