Momčilo Šćekić / - FOTO: IPO
23/08/2024 u 14:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šćekić: Novi slučaj femicida posljedica kontinuiranog neuspjeha državnih institucija

Sa dubokom zabrinutošću i ogorčenjem obraćamo vam se povodom još jednog tragičnog slučaja femicida koji je potresao našu zajednicu. Ovaj gnusni zločin, kao i mnogi prije njega, posljedica je kontinuiranog neuspjeha državnih institucija da adekvatno reaguju na prijave porodičnog nasilja, kazao je Momčilo Šćekić, izvršni direktor Internacionalne policijske organizacije.

On je u ime organizacije uputio protestno pismo Vladi Crne Gore, Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, Ministarstvu pravde Crne Gore, Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore, Vrhovnom sudu Crne Gore i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

– Svaki izgubljeni život, posebno u situacijama kada je zločin mogao biti spriječen, nosi ogromnu odgovornost za sve one koji nijesu preduzeli neophodne mjere zaštite. Nesposobnost sistema da prepozna opasnost u slučajevima porodičnog nasilja, uprkos brojnim prijavama i upozorenjima, predstavlja ozbiljan problem koji se mora hitno rješavati. Nepromišljenost u procjeni rizika i nedostatak adekvatnih mjera zaštite doveli su do gubitka još jednog mladog života – kazao je Šćekić.

Istakao je da to nije samo greška pojedinca, već sistemski propust koji zahtijeva hitnu reformu.

Internacionalna policijska organizacija zahtijeva hitno sprovođenje sljedećih mjera:

1. Obavezna psihološka procjena i profilisanje svakog prijavljenog nasilnika, sa ciljem procjene rizika i preduzimanja odgovarajućih mjera. Ova procjena treba da bude ključni faktor u odlučivanju o tome hoće li nasilnik biti pušten na slobodu ili zadržan u pritvoru.

2. Hitna revizija postupanja tužilaštva i sudstva u slučajevima prijavljenog porodičnog nasilja, uz suspendovanje odgovornih za propuste koji su doveli do ovih tragedija.

3. Uvođenje elektronskog nadzora za sve nasilnike protiv kojih je izrečena mjera zabrane prilaska, kako bi se omogućilo praćenje njihovih kretanja i spriječilo približavanje žrtvama.

4. Usvajanje zakona koji će nasilnicima automatski produžiti pritvor do okončanja psihološke evaluacije, kako bi se osigurala bezbjednost žrtava.

– Ove mjere nijesu samo neophodne, već su i moralna obaveza države prema svim građanima, a posebno prema ženama koje su često na udaru ovakvih zločina. S obzirom na sve češće slučajeve femicida, nedopustivo je da se nastavi sa pasivnim pristupom institucija prema prijavama nasilja.

Žena ubijena u Maslinama

Ukoliko se ovakvi propusti nastave, nećemo imati izbora osim da preduzmemo drastične mjere, uključujući masovne proteste ispred nadležnih institucija, jer građanima Crne Gore nije ostavljen drugi mehanizam zaštite. Država Crna Gora mora preuzeti odgovornost i konačno pokazati da je sposobna da zaštiti živote svojih građana. Svaka nova žrtva je neprihvatljiva i mora se spriječiti po svaku cijenu – istakao je Šćekić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 20:30