- UNSPALSH ИЛУСТРАЦИЈА
05/07/2021 u 20:51 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сјутра пребројавање гласова: Ускоро познато шта су адвокати одлучили, штрајк или споразум

Адвокатска комора Црне Горе донијела је одлуку да од 24. маја, обустави пружање правне помоћи, све до испуњена захтјева којим се тражи да се измијени Закон о фискализацији и да се ова дјелатност изузме из његове примјене

За сјутра је у Адвокатској комори Црне Горе заказан састанак поводом гласања адвоката, након чега ће у наредних пар дана бити познато шта је одлучено, наставак штрајка или споразум са Министарством фиунансија и социјалног старања, сазнаје незванично портал Дана.

Министарство одбило предлог Адвокатске коморе: Ево шта им нуде као решење за прекид штрајка

Кaко сазнајемо, сјутра почиње пребројавање гласова који су пристигли електронском поштом а прекосјутра се броје гласови који су пристигли путем поште.

Подсјећамо, Министратство финансија и социјалног старања предало је рпедлог споразума Адвокатској комори Црне Горе о којем треба да се путем гласања изјасне адвокати, сазнаје портал Дан из више извора.

Адвокати су гласали на ванредној Скупштини Адвокатске коморе Црне Горе која је била заказана за 1.7.2021. и која је трајала пет дана, закључено са  5.7.2021.  

Ево како изгледа предлог споразума:

- Да ли сте сагласни да Адвокатска комора Црне Горе закључи споразум са Министарством финансија Црне Горе и  суспендује Одлуку Управног одбора АКЦГ од 20.5.2021. о обустави пружања правне помоћи на територији Црне Горе до постизања обострано прихватљивих рјешења о измјенама и допунама Закона о фискализацији у промету роба и услуга- наводи се у документу у који је портал Дан имао увид.

На сједници Управног одбора Адвокатске коморе Црне Горе, која је одржана 25.6.2021. године, разматран је предлог споразума који је достављен од Министарства финансија Црне Горе. 

- Будући да Министарство финансија није уважило захтјеве који су у виду  корекција достављени на овај Предлог, а о чему је одлучивано на VIII сjедници УО, одржаној 21.6.2021., с којом чињеницом је чланство Коморе упознато. Цијенећи да до даљих измјена у тексту Споразума неће доћи. Управни одбор је једногласно одлучио да се постојећи текст Споразума да на изјашњење свим адвокатима. Поступак изјашњења биће организован кроз ванредну електронску Скупштину АКЦГ са једном тачком дневног реда- наводи се у записнику Адвокатске коморе од 25.6.2021 у који је протал Дан имао увид.

Подсјећамо, Адвокатска комора и Министарство финансија раније је водило преговоре који воде ка евентуалном рјешењу. Како је раније писао портал Дан,  министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић одржао је раније са сарадницима и представницима Управе прихода и царина састанак са предсједником и представником Адвокатске коморе. 

Подсјећамо, Адвокатска комора Црне Горе донијела је одлуку да од 24. маја, обустави пружање правне помоћи адвоката на цијелој територији државе све до испуњена захтјева којим се тражи да се измијени Закон о фискализацији и да се ова дјелатност изузме из његове примјене. У саопштењу је тада појашњено да на овај начин адвокатура брани достојанство, самосталност и независност на којима се темељи постојање те професије.

- На овај поступак Адвокатска комора је била принуђена због неуспјелих преговора који су вођени са Владом, а због чега би се адвокати нашли у изузетно отежаном положају приликом обављања ђелатности и били једини представници ове професије у региону који подлијежу фискализацији- наводи се у ранијем саопштењу Адвокатске коморе које потписује предсједник Здравко Беговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:11