Виши суд / - М.N.
28/06/2021 u 07:45 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Смоловић: Стамбене потребе запослених у Вишем суду смо рјешавали неповољним кредитима

Ниjе ми познато да jе неко од судиjа на сjеверу државе добио стан по повољним условима почев од 1996. године, када сам изабран на судијску функцију, истакао је Смоловић

Предсједник Вишег суда у Бијелом Пољу Милан Смоловић сматра да су судије на сјеверу државе запостављене када је у питању рјешавање стамбених потреба запослених у правосуђу, али и услови у којима раде. Смоловић је у разговору за "Дан" истакао да третман његових колега, макар када је у питању рјешавања стамбених потреба, није задовољавајући, и поред добрих резултата који се констатују у годишњим извјештајима. Он је нагласио да му ниjе познато да jе неко од судиjа или намјештеника у сјеверној регији добио стан по повољним условима, почев од 1996. године, када је он изабран на судијску функцију.

– Судиjе овог суда су стамбена питања наjчешће рjешавале закључивањем уговора о кредиту са банкама под изузетно неповољним условима. Напомињемо да судиjама и службеницима овог суда ниjе омогућено да конкуришу за додjелу станова по повољним условима коjи се налазе у Подгорици, а у Биjелом Пољу и другим градовима на сjеверу ниjесу изграђиване зграде за те потребе, иако су постоjала извjесна обећања – казао је Смоловић.

”Суд не располаже довољним броjем судница и просториjа за саслушање заштићених свjедока, малољетника и притворених лица, а немамо ни приступну рампу за инвалидна лица

Он је указао и на проблем зарада запослених службеника и намjештеника, које су изузетно ниске и дужи временски период ниjесу увећаване. Напомиње да службеници и намјештеници и остали запослени у суду, који носе не мали терет обавеза, спадају у ред радника са наjнижим примањима, што је, како је истакао, недопустиво.

Како је додао, када су у питању донациjе судиjа Вишег суда у Биjелом Пољу ради доприноса у борби против корона вируса, издвоjили су по 100 еура иако је судијама свих виших судова по наведеном основу, супротно њиховоj вољи, незаконито умањен коефициjент сложености за два мjесеца.

– Дакле, умjесто да буду награђене имаjући у виду обавезу рада и поступања у хитним предметима везаним за непоштовање мjера НКТ-а и притворске предмете у условима када jе постоjала могућност преношења заразне болести, што се и догодило jедном броjу судиjа, судиjе су оштећене за jедну мjесечну зараду – истиче Смоловић.

Штрајк адвоката угрозио интерес грађана

Смоловић истиче да се актуелни штраjк адвоката негативно одражава на рад суда, будући да jе од почетка штаjка до сада одложено 45 рочишта.

– Као слободна професиjа и занимањ у оквиру jавног поретка, адвокатура jе дужна да штити интерес клиjената, али jе дужна да своjом професиjом и jавним дjеловањем доприноси и владавини права и функционисању органа власти. Прекидом њиховог рада угрожен jе општи интерес грађана, будући да ниjе обезбиjеђен ни минимум процеса рада везаног за заступање лица чиjа jе одбрана по закону обавезна. Услед штраjка адвоката, знатно jе смањен прилив предмета. Од стране овог суда адвокати се и даље постављаjу по службеноj дужности ради заступања у предметима у коjима jе одбрана обавезна, али они одбиjаjу да заступаjу странке. Што се тиче поступања у притворским предметима, напомињемо да се у наjвећем броjу случаjева умjесто притвора изричу мjере надзора забране напуштања стана и забране напуштања боравишта – рекао је Смоловић.

Он указује и на проблем који овај суд има и по питању смјештајних капацитета, с обзиром да дијеле зграду са Основним судом у Бијелом Пољу са свом пратећом администрациjом укључуjући и Службу правне помоћи.

– Иако jе у протеклом периоду вршена реконструкциjа, адаптациjа и техничко опремање канцелариjског простора и судиница, ипак jош увиjек ниjесу обезбиjеђени неопходни услови за несметан рад и функционисање суда, приjе свега из разлога што постоjећа зграда ниjе намjенски предвиђена за то. Суд не располаже довољним броjем судница функционално повезаних просториjама за саслушање заштићених свjедока, малољетника, притворених лица и обезбjеђења оптужених лица коjа се налазе у притвору за вриjеме траjања главног претреса, а немамо ни приступне рампе за инвалидна лица и др. Раније jе постојала инициjатива да се у овом граду изгради Палата правде и у том правцу су биле предузете одређене активности везане за одређивање локациjе нове зграде, због чега jе извршена и процjена постоjеће зграде суда у циљу стварања додатних средстава потребних за изградњу обjекта. Међутим, засад се од тога одустало – рекао је предсједник бјелопољског Вишег суда.

Годишњи извjештаj за прошлу годину показуjе да jе таj суд остварио изузетно добре резултате и да jе већином реализовао план за 2020. Суд је током пандемије функционисао прилагођаваjући се новонасталоj ситуациjи и редовно је поступао у предметима у коjима се одређуjе притвор, у предметима насиље у породици и у предметима везаним за непоштовање мjера НКТ-а.

Судиjску функциjу у овом суду, уз предсjедника, обавља 16 судиjа, а тренутно су упражњена четири судиjска мjеста.

– Код чињенице да се двоjе судиjа налазе на дужем боловању, суду недостаjе шест судиjа, што нам додатно отежава рад – казао је Смоловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 20:44