Momčilović ubijen na žurki / KURIR MONDO
18/08/2024 u 12:57 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Španska policija istražuje ubistvo Saše Momčilovića: Pucnjava u vili nakon svađe s Budvaninom

Budvanin čiji identitet zasad nije saopšten očevidac je ubistva Beograđanina Saše Momčilovića (36) u luksuznoj vili u blizini Marbelje. Momčilović, za kojim je Srbija ranije raspisala Interpolovu potjernicu zbog sumnje da je učestvovao u švercu kokaina na međunarodnom nivou, ubijen je 12. avgusta, u toku tajne privatne žurke.

Njemu je zasad neidentifikovani egzekutor pucao u leđa, a španska policija intenzivno traga za ubicom, pokušava da sklopi mozaik i utvrdi motiv zbog kojeg je došlo do ubistva. 

Privatne žurke na kojima se okupljaju lica s kriminalnim dosijeima i na koje dolaze i mnogi državljani Srbije i Crne Gore koji se dovode u vezu s kriminalnim grupama i švercom droge veoma su česte u Marbelji, elitnom turističkom gradu na jugu Španije u regiji Kosta del Sol, u provinciji Malaga. Sudeći po informacijama koje dolaze iz španskih medija, kriminalci s ovih prostora prisustvovali su i žurki na kojoj je ubijen Momčilović, a on navodno nije bio jedino lice s potjernice koje je te noći boravilo u luksuznoj vili. Jedan od pravaca istrage upravo ide u smjeru utvrđivanja identiteta izvjesnog Budvanina koji je bio akter svađe nakon koje je došlo do pucnjave u kojoj je likvidiran Momčilović. Navodno je došlo do prepirke između Momčilovićevog prijatelja i jednog momka iz Budve zbog duga, i tada je jedan od učesnika rasprave zapucao.

Mandić i Delić se slikali u Marbelji

Da su Marbelja i njena okolina omiljeno stjecište lica s kriminalnim dosijeom i kontroverznih biznismena s prostora Srbije i Crne Gore poznato je više od dvije decenije.

Svojevremeno je u nedjeljniku "Revija D" objavljena fotografija Damira Mandića i Ivana Delića ispred vile u Marbelji koja je, navodno, bila u vlasništvu kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta. Mandić i Delić su nedavno u sklopu akcije "General" osumnjičeni za šverc kokaina. Mandić je u spuškom zatvoru, gdje izdržava kaznu za saizvršilaštvo u ubistvu Duška Jovanovića. Kontroverzni Budvanin Ivan Delić takođe je saslušavan u vezi s tim zločinom, ali navodno nije bilo dokaza protiv njega. Trenutno je u bjekstvu. Da imaju vile u Marbelji pisalo se i za Darka Šarića, Luku Bojovića i za mnoga druga lica s ovih prostora koja su optužena za teška krivična djela.

Istražitelji ne isključuju ni mogućnost da je do pucnjave i ubistva došlo tokom rasprave oko šverca droge i podjele "kolača" u tom unosnom poslu.

Pucnjavu su policiji prijavili stanari okolnih kuća, a po dolasku na mjesto zločina zatečen je muškarac u lokvi krvi, dok su dvije osobe bile lakše povrijeđene. Ubijeni je kod sebe imao falsifikovana belgijska dokumenta. Međutim, brzo je utvrđeno da je riječ o srpskom državljaninu Saši Momčiloviću, čije je ime bilo na potjernici jer mu se pred Posebnim odjeljenjem Višeg suda u Beogradu sudilo u odsustvu zbog sumnje da je bio pripadnik organizovane kriminalne grupe bivšeg fudbalera Živka Bakića, koja se sumnjiči za šverc 324 kilograma kokaina. Bakić je inače porijeklom iz Crne Gore, a kriminalna grupa koju je predvodio i čiji je član bio i Momčilović dovodi se u vezu sa balkanskim kartelom.

I sam Momčilović je u mladosti bio perspektivan fudbaler, ali se, baš kao i Bakić, u međuvremenu upustio u mutne vode kriminala. Na njega je 2014. pucano na Vračaru, nakon čega je odbio saradnju s policijom i nije htio da ispriča šta se dogodilo.

Srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je nakon likvidacije u Marbelji da se Momčilović sumnjiči da je bio član međunarodne kriminalne grupe, kao i da je njegov zadatak bio utovar kokaina na brod, praćenje droge, njeno vađenje iz evropskih luka i dalja distribucija. Kako je rekao, sve to je zabilježeno u komunikaciji preko aplikacije SkyEcc.

Peruničić ubijen na pješačkom prelazu

U gradiću Estepona, blizu Marbelje, 2. juna 2020. godine likvidiran je Baranin Miloš Peruničić, za koga se tvrdilo da je blizak "škaljarskom klanu". On je još jedna u nizu žrtava u ratu tog klana sa "kavčanima". Ubijen je na pješačkom prelazu, a kod sebe je imao falsifikovana bosanska dokumenta.

U junu ove godine sud u Malagi osudio je okrivljene za naručenu likvidaciju na višegodišnje kazne zatvora. Kako su prenijeli španski mediji, sud je odredio i da okrivljeni porodici žrtve isplate 50.000 eura.

U regiji Kosta del Sol, prema pisanju španskih medija, stacioniran je veliki broj kriminalaca sa Balkana. Pretpostavlja se da na tom području boravi oko 100 različitih kriminalnih grupa koje međusobno sarađuju.

Bakiću, Momčiloviću i ostalima koji se s njima nalaze na optužnici na teret se stavlja da su tokom 2020. i 2021. godine na području Južne Amerike, zapadne Evrope, Grčke i Srbije formirali organizovanu kriminalnu grupu s ciljem kupovine i prebacivanja velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike na teritoriju zapadne Evrope i Srbije. Oni se terete da su u označenom vremenskom periodu kupili, prenijeli i radi prodaje držali 324 kilograma kokaina. Droga je putovala iz Ekvadora do luke u Solunu, gdje ju je oduzela grčka policija.

BALKANSKI KARTEL - Najopasniji narko-bosovi pred specijalnim sudom zbog sedam tona kokaina

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 12:53