Zatvor sPUŽ, ilustracija / FOTO. MIćKO VUJISIć
10/05/2024 u 10:59 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sud odbio jemstvo koje je ponuđeno za Čađenovića

Podgorički Viši sud odbio je jemstvo koje je ponuđeno kako bi se bivši specijalni tužilac Saša Čađenović branio sa slobode. To je potvrdio njegov advokat Lazar Aković.

Podsjećamo, za specijalnog državnog tužioca Sašu Čađenovića, članovi njegove porodice ponudili su nekretnine vrijedne 377.362,83 eura, kao jemstvo za ukidanje pritvora. 

(VIDEO) Sud prihvatio zahtjev: Saši Čađenoviću sudiće u odvojenom postupku

Čađenović se nalazi u pritvoru po rješenju sudije za istragu Višeg suda u Podgorici od 11. decembra 2022.

- Ustavni sud Crne Gore je u svojoj odluci U-III br. 986/23 od 25.01.2024. godine usvojio ustavnu žalbu okrivljenog Čadjenović Saše, utvrdjujući da su Rješenjem Apelacionog suda Crne Gore Kvž br. 288/23 od 12.10.2023. godine, povrijedjena njegova prava iz čl. 29 st. 1 1 2 1 8. 30 st. 114 Ustava Crne Gore i čl. 5 st. 1 tačka c) I st. 3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda - navodi se između ostalog u ranijem podnesku za ponuđeno jemstvo.

Detalji odbrane Čađenovića: U poslednje dvije godine procesuirao sam više desetina kavčana

U dokumenutu se navodi da "okrivljeni Čadjenović Saša je spreman da da obećanje da neće pobjeći do kraja krivičnog postupka, da se neće kriti, niti da će bez odobrenja napuštati svoje prebivalište, odnosno boravište".

Ustavni sud: Produžavanjem pritvora Čađenoviću povrijeđena prava, nema dokaza da će pobjeći

Osim ovog obećanja i branilac okrivljenog advokat Lazar Aković sa suvoje strane daje garanciju da će se okrivljeni na svaki poziv suda odazivati.

Ustavni sud: Čađenoviću povrijeđena prava

Podsjećamo, Ustavni sud Crne Gore je većinom glasova usvojio ranije  žalbu advokata Vasa Bečanovića kojom je utvrđeno da su rješenjem Apelacionog suda Crne Gore o produživanju pritvora povrijeđena prava bivšem specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću.

- Utvrđuje se da su podnosiocu ustavne žalbe rješenjem Apelacionog suda Cme Gore, od 12. oktobra 2023. godine, povrijeđena prava i iz člana 29 stav 1 i 2 i člana 30 stav 1 i 4 Ustava Crne Gore i člana 5 stav 1 tačka c) i stav 3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda - navodi se u ranijem saopštenju o odluci Ustavnog suda.

Čađenović je ranije na saslušanju u SDT i kod istražnog sudije negirao navode kojim ga sumnjiči istraga i ukazao na to da je u svojoj karijeri on procesuirao veći broj članova "kavačkog klana", među kojima su i visokopozicionirala lica u toj grupi i vođe iste. 

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) dostavilo ranije Višem sudu optužnicu protiv bivšeg specijalnog tužioca Saše Čađenovića. 

- Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminla, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas  predalo optužnicu protiv okrivljenog specijalnog tužioca S.Č., zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i šest krivičnih djela zloupotreba službenog položaja - naveli su tada iz SDT-a. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 21:15