Slobodan Kascelan / - DAN
01/03/2023 u 16:15 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SUĐENJE "KAVČANIMA" - Kašćelan: Istragu spakovala jedna fukara; Božović: Osudite me na smrtnu kaznu ako sam kriv

Prema navodima optužnice, Slobodan Kašćelan i Igor Božović, krajem maja 2010. godine, organizovali su kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita

U podgoričkom Višem sudu danas je održano suđenje, u ponovljenom postupku, u predmetu poznatom kao "kavački klan". Osumnjičeni, koji se brane sa slobode i oni koji su iz pritvora, negirali su krivicu i navode optužnice i istakli da nisu dio ni jedne kriminalne grupe.

Na današnjem ročištu sudsko vijeće, kojim presjedava sudija Nada Rabrenović, prihvatilo je predlog odbrane i osumnjičenom Vladimiru Božoviću ukinulo pritvor i odredilo mjere nadzora.

Navodom članu "kavačkog" klana Vladimiru Božoviću ukinut pritvor

Ovom optužnicom je obuhvaćen Slobodan Kašćelan, Aleksandar Đurišić, Vladimir Božović, Siniša Vlahović, Igor Đurišić, Davor Prelević, Miloš Radonjić,  Nikola i Igor Andrić, Goran Ljubatović, Tripo Moškov, Đerđ Camaj, Aleksandra Bogićević , Stefan Brnović, Zlatko Samardžić i Ilija Dedović.

Prvooptuženi Slobodan Kašćelan, koji je od strane policije označen kao jedan od vođa kavačkog klana, ostao je pri ranijem iskazu i negirao krivicu.

-Ja nikakve veze nemam sa optužnicom. Nisam dao pare Dragović Milanu. Zamolio bih sud da Dragović Milana još jednom pozove da se u oči pogledamo on i ja. Nisam kriv. Ovu istragu je spakovala jedna fukara, neka čuju svi, to je furkara- kazao je Kašćelan.

Sudija Nada Rabrenović ga je opomenula zbog riječi "furkara", međutim Kašćelan je rekao da ne može drugu riječ na nađe za "tu osobu", koju povezuje sa istragom.

Наводне вође "кавчана" негирале кривицу-Божовић: Све ми је намјештено, знам и због чега

Optuženi Igor Božović je sudu kazao da kategorički tvrdi da krivićno djelo koje mu se stavlja na teret nije uradio. On je istakao da nikad nikog ne bi stavljao u problem, pogotovo ne njegovog sina Vladimira Božovića , koji je takođe u ovom predmetu optužen.

-Mogu da se zakunem pred svima u sudnici da mi je gospodin Katnić namjestio ovo iz njemu poznatih razloga. Stavljeno mi je da sam od 2011. godine organizovao krminalnu grupu, a tada sam bio u zatvoru, gdje sam ostao do 2017., osuđen sam bio na pet godina. Telefon sam imao tek na "ekonomski" dio kad sam prešao, i to po zasluzi, službeni. Kontaktirao sam oko dešavanja u mom gradu, što se tiče moje porodice. Nisam razgovarao tada ni sa jednom osobom koja je iz ove optužnice- naglasio je Božović.

On je dodao da kad je bio povrijeđen u zatvoru, boravio je u bolnici dva mjeseca, a komunikacija se svodila tada najviše oko njegovog stanja. Božović je naveo da ni sa jednim od optuženih u ovom predmetu nije komunicirao povodom krivičnih djela ili izdavanja nekih naredbi i slično.

-Kada sam izašao iz zatvora, otišao sam u inostranstvo da se liječim, zbog povrede koju sam dobio u zatvoru. Onda je raspisana potjernica. Pa ako su nešto imali tada, zašto nisu odma po izlasku nešto preduzeli-upitao je Božović.

On je istakao da u životu nije bio cvjećka, ali da ako treba može da ide i napoligraf da dokaže da nije organizator krminalne grupe. 

-Na smrtnu kaznu me osudite ako sma kriv- poručio je optuženi Igor Božović.

Optuženi Vladimir Božović je kazao da je optužnica u odnosu na njega izmišljena i da je procesuiran i optužen bez dokaza.

-Svi dokazi ukazuju na to da nisam kriv. Bilo bi nenormalno da mi je otac davao upustva i naredbe- naglasio je on.

Božović je predložio sudu da pozove Krsta Bujkovića kako bi se sa njim suočio povodom navoda koje je taj svjedok ranije naveo.  On je pojasnio kako je došlo do nesporazuma na putu pored mora u kojem je učestvovao i Bujković.

-Radilo se o nesporazumu u saobraćaju. Bio sam sa drugovima. To je donji put od Dobrote ka Kotoru. Naspram nas je stalo vozilo  i nismo mogli da prođemo. Moj drug koji je vozio je izašao a i drugi vozači koji su bili iza nas. Nije bilo uvreda i napada od strane bilo koga. Rješili smo taj nesoporazum u saobraćaju jer je auto koje je bilo naspram nas  imalo prostor sa strane koji je peedviđen da se vozilo pomjeri. Tada sam vido da je u pitanju Krsto Bujković. Nikad sa njim nisam imao problem- pojasnio je Božović.

Optuženi Stefan Brnović je takođe, kao i ostali, negirao kirivcu i ostao pri ranijem iskazu. I Đerđ Camaj je negirao navode optužnice i ostao pri ranijem iskazu. On je dodao da je u pritvoru osam mjeseci bio ni kriv ni dužan.

Negirali su krivicu i ostali pri ranijoj izjavi i Aleksandra Bogdanović, Nikola Andrić, Igor Andrić , Tripo Moškov, Goran Ljubatović.

Igor Andrić je dodao da mu je bila blokirana imovina jer se sumnjalo da je stečena kriminalnim radnjama iz ove optužnice. Međutim, on je naglasio da je odlukom Apelacionog suda njemu vraćena imovina jer nije bilo osnova za oduzimanje.

Ljubatović je zatražio od suda da se suoči sa Dragović Milanom za kojeg je naveo da mu nije vratio novac.

- On voli luksuzan život sa tuđima parama da živi. Nisam ga zvao da mi vrati novac jer bi me lažno prijavio policiji- dodao je on.

Optuženi Zlatko Samardžić je takođe ostao pri ranijem iskazu i dodao da mu je sporazum o priznanju krivice uništio život. Istakao je da je tada bio pod pritiskom i da mu je rečeno da je to jedini način da izađe iz zatvora. Dodao je i da  ga je tada tužilac pitao da li zna šta mu je bilo sa ocem, šta je dodatno uticalo nannjega  jer su mu "roditelji bili lošeg zdravstvenog stanja". Naveo je da je potom odustao od zaključenja sporazuma o priznanju krivice jer mu je cilj da se otkrije istina. Poručio je da  je bio spreman i na poljedicu koja bi bila eventualan povratak u pritvor nakon odustajanja od sporazuma o priznanju krivice.

Optuženi Ilija Dedović je negirao krivicu i kazao da neće da iznosi odbranu.

Navodi istrage:

Prema navodima optužnice, Slobodan Kašćelan i Igor Božović, krajem maja 2010. godine, organizovali su kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita.

Optužnicom su obuhvaćeni i Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić, Davor Prelević, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, Zlatko Samardzić i Ilija Dedović.

Tužilaštvo smatra da su Kašćelan i Božović bili zaduženi za planiranje krivičnih djela, davanje naređenja članovima organizacije i obezbjeđivanje novca. Navodi se da su i učestvovali u vršenju nekih krivičnih djela.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 00:09