/ - FOTO: ŽELJKA BOJANIĆ VIŠI SUD, POLICIJA
23/10/2023 u 11:37 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suđenje Mujoviću i grupi - zatraženo izuzeće tužiteljke: "Optuženog nazvala ljigom, pristrasna je"

Iskaz Vučinića dat pred SDT je iznuđen, jer je rezultat torture i nečovječnog postupanja učinjenog od strane Specijalnog policijskog odeljenja, tima, kazao je advokat

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno suđenje grupi koja se tereti za izvršenje teških krivičnih djela gdje je prvooptuženi Radovan Mujović, a čiji članovi se prema evidenciji policije dovode u vezu sa kavačkim klanom. Postupak vodi sudija Igor Đuričković, a optužnicu zastupa tužiteljka Nataša Bošković.

Suđenje Mujoviću i grupi: "Specijalni tim bez dozvole ulazio u zatvor i mučio optužene"

Nakon pregleda snimaka saslušanja optuženog Uroša Vučinića, sudija Igor Đuričković je naveo nekoliko zapažanja.

-Uočljivo je da se na snimku vidi da na stolu, s lijeve strane mjesta na kojem sjedi Vučinić,  i na stolu na kojem je veći dio saslušanja bio oslonjen rukom, bilo postavljeno više listova papira, neposredno pored njegove lijeve ruke. I da se na stolu ispred njega, koji je znatno niže,  a je ispod visine koljena Vučinića, nalazila otvorena fascikla i da se u toj fascikli nalazilo više listova - naveo je sudija Igor Đuričković.

Sudu se zatim obratio advokat Danilo Živković, koji je danas na osnovu zamjeničkog punomoćja  advokata Srđan Lješković, zastupao Vučinića.

-Iskaz Vučinića dat pred SDT je iznuđen, jer je rezultat torture i nečovječnog postupanja učinjenog od strane Specijalnog policijskog odeljenja, tima. Sam način tokom prvog saslušanja emitovanog snimka ukazuje da je takav iskaz pravno nevaljan. A to jer postupajući tužilac od prvog pitanja krši optuženom pravo na odbranu, upućujući mu sugestivno pitanje:"Ne treba vam branilac, je li tako?". U kojem je pitanju sadržan i odgovor, što je izričito zabranjeno po ZKP-u  - ukazao je advokat.

Drecun: Progutao sam žilet da bih se spasio od policijske torture, tužiteljka mi nudila 200.000 eura za lažnu izjavu

On je dodao da se takođe na prvom snimku viid da rezolucija ne obuhvata čitavu prostoriju i da se stiče utisak da je tužiteljka pristrasna u odnosu na neke od optuženih.

- Pri čemu se iz položaja i pokreta tijela optuženog Vučinića vidi da čita unaprijed pripremljen iskaz., a da tužiteljka prati isti taj iskaz i da ga koriguje i dopunjava. To je nezakonito i zabranjeno. Što se tiče drugog snimka, sudsko Vijeće je dobro primjetilo da optuženi sa optuženi sa lijeve strane čita  na papiru šta mu je napisano, dok tužiteljka i kod ovog saslušanja dopunjava njegov iskaz. Postavila je i sugestivno pitanje:" ima li još nešto drugo Vučiniću i nešto više", a konstatuje: " znači li to da je sve ovo organizovao Mujović", što je nedopustivo. Takvo ispitivanje je protivzakonito, suprotno Zakonu i Ustavu i međunarodnom pravu - naglašava advokat.

"SKY" i u postupku protiv Mujovića i grupe - optuženi negodovali: Držite nas kao taoce tri godine

On je dodao da iz svega navedenog proizilazi da je zapisnik o saslušanju Vučinića protivzakonit i da se ne može koristiti kao dokaz. Advokat je naveo da odbrana traži izuzeće ovog iskaza kao pravnonevaljan dokaz.

- Takođe, odbrana imajući u vidu ovakvo protivzakonito postupanje tužiteljke traži njeno izuzeće., koje ćemo naknadno obrazložiti. A nakon glavnog pretresa od 7.7.2023.  smo vidjeli kršenje ljudskih prava i torturu i nehuman način ispitivanja optuženog Nikole Drecuna, te neprofesionalan komentar tužiteljke tokom saslušanja Brajovića a kojis e odnosio na Drecuna: "...ona ljiga, pi". Nakon potresnog snimka na kojems e vidid a tužiteljka iznuđuje iskaz od Drecuna, sasvim nam je jasno  da smatramo opravdanim da zatražimo  postupajuće tužiteljke - zaključio je advokat. 

Vučinić: Službenici specijalnog tima su me mučili, skidali golog, davili kesom i pržili elektrošokerom

Navodi istrage:

Podsjećamo, ovom optužnicom su obuhvaćeni Radovan Mujović, Vasilije Rafailović,  Petar Lipovina, Mitar Marković, Filip Knežević, Žarko Pejaković, Lazar Nedović, Aleksandar Ćetković, Boško Pavlović, Jovan Mirković, Aleksandar Stevanović, Marko Zorić, Nikola Marić, Uroš Đurđevac, Filip Bešović, Goran Rakočević, Ivan Brnović, Nikola Drecun, Mošo Paović, Aleksandar Đurđevac, Uroš Vučinić, Davor Avdić i Nemanja Zurovac.

"Kavčani" na "SKY" o incidentu u zatvoru: "Izbosmo Ranka, bodež bio u domestos"

Istraga je navela da je pokretanjem ovog predmeta riješen veći broj krivičnih djela koji se povezuje sa organizovanim kriminalom.

Prema navodima istrage za ovu grupu se vezuje i  pokušaj ubistva boksera Dragana Radonjića na Cetinju 2017. godine, napad  na  ugostitelja Branka Rafailovića, napad na lokal  „Tani“ 2019. vlasnika Ranka Radulovića,  podmetanje požara na pet vozila Miloša Đuričkovića i Igora Vušurovića, podnijete su prijave protiv osoba koje su planirale ubistvo Marka Ljubiše Kana.

Prema navodima optužnice, Mujović je sa nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije naložio da 27. avgusta 2019. u Budvi ubiju Kana i druge osobe sa kojima je bio u društvu. 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 14:57