/ - шверц кокаина
27/01/2022 u 11:18 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шверц кокаина из Јужне Америке: Радуловић признао кривицу

Сваки припадник криминалне групе је имао унапријед одредјени задатак и улогу ради реализације криминалног плана који су сачинили за кријумчарење кокаина из Јужне Америке у Европу

 Специјално државно тужилаштво и окривљени Радуловић Радоје склопили су споразум о признању кривице због кривичног дјела стварање криминалне организације. Тиме је осуђен на годину дана затвора и мора да плати новчану казну 5.000 еура. Ради се случају шверца 840 килограма кокаина који је заплењен на катамарану „Флорида 2” у португалској луци Хорта у септембру 2018. године. 

- Окривљеном Р.Р. ставља се на терет да је почетком марта 2018.године у Црној Гори постао члан криминалне организације коју су организовали сада осуђени Н.Т. и окривљени Д.В., која је дјеловала на територији Хрватске, Србије, Алабаније, Канараских острва на А. – С. Л., М. и С. М., Ф. и П.. Припадници криминалне организације су постали још сада осуђени Ј.Е., М.Л., З.К., Д.П. (С.Р.), Д.Г., те окривљени М.Б., М.Л., М.С., В.Ј., Ј.М. и више НН лица из Хрватске Републике С. и других земаља, са циљем вршења тешких кривичних дјела за које се може изрећи казна затвора од четири године или тежа, ради стицања незаконите добити- наведено је споразумом.

Сваки припадник је имао унапријед одредјени задатак и улогу, на начин што су: сада осуђени Н.Т. и окривљени Д.В. као организатори ради реализације криминалног плана који су сачинили кријумчарење кокаина из Јужне Америке у Европу,  морским путем, ради продаје у Европи и остваривања зараде, па су сами или преко других ангажовали окривљеног Радуловића, Р.С., М.Б., те сада осуђене Ј.Е., М.Л., З.К., Д.П. (С.Р.), Д.С., те окривљене М.Л., М.С., В.Ј., Ј.М. и више НН лица из Републике Х., Републике С., и других земаља, као припаднике.

- Одредили су им улоге и задатке и давали упутства, а сада осуђени Н.Т. себи одредио да финансира кријумчарење кокаина даје инструкције о начину вршења криминалних активности и усмјерава и координира радње осталих припадника криминалне групе на састанцима које је организовао у просторијама свог ауто сервиса „М.Ц.“ у Подгорици и на другим мјестима, указујући им на могућност личне зараде. Окривљени Д.В. себи одредио да врбује посаду за брод којим се кријумчари кокаин, врши подешавање наутичких уредјаја за контролу пловидбе брода и одржава састанке са припадницима криминалне организације, ради припреме и праћења тока криминалних активности. Док су окривљени Р.Р. , те окривљени Р.С., М.Б., те сада осуђени Ј.Е., М.Л., З.К., Д.П. (С.Р.), Д.Г. Окривљени М.Л., М.С., В.Ј., Ј.М. и више НН лица из Републике Х., Републике С., и других земаља, постали припадници криминалне организације прихватајући криминални план у правцу вршења неодредјеног броја кривичних дјела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога из чл.300 Кривичног законика Црне Горе- наведено је у споразуму.

Па су припадници криминалне организације то прихватили и то окривљени Р.Р. да учествује у припреми реализације и праћење тока реализације криминалног плана, да набави фалсификовани пасош у циљу реализације криминалног плана, остварује контакте и одржава састанке са другим припадницима криминалне организације у циљу припреме за кријумчарење дроге.

- Окривљени Р.С. да користећи се фалсификованим пасошем Републике С.2 постане власник брода којим се кријумчари кокаин ради прикривања кријумчарења дроге, даје инструкције посади о начину поступања приликом кријумчарења дроге, да са члановима посаде изврши преправке у унутрашњости брода и припрему за кријумчарење кокаина пловидбом преко А. ка Е. Окривљена М.Б. да учествује у преносу порука између припадника криминалне организације, врши куповину и достављање авионских карата припадницима криминалне организације и посади брода, врши уплате новца за куповину брода, доставља криптоване телефонске уредјаје и прикрива криминалне активности и припаднике криминалне организације, све у циљу реализације криминалног плана, сада осуђени М.Л. да учествује у финансирању криминалних активности по упутству сада осуђеног Н.Т., остварује контакте и преноси поруке другим припадницима, те га обавјештава о току реализације криминалног плана, одржава састанке са припадницима криминалне организације у свом локалу и на другим мјестима ради праћења реализације криминалног плана. Сада осуђени Ј.Е. да учествује на састанцима организатора криминалне организације, преноси поруке измедју организатора окривљеног Д.В. и припадника криминалне организације, чува криптоване телефонске уредјаје и да по потреби врши пренос криптованих телефона на упућену локацију, да изврши резервацију куповине резервног наутичког уредјаја за брод којим ће се пратити ток реализације криминалног плана. Окривљени М.Л. и сада осуђени Д.Г., да као чланови посаде брода исти пловећи испробају и припреме за кријумчарење кокаина, да врше поправке и преправке брода, изврше пробно коришћење наутичких уредјаја у циљу реализације криминалног плана, сада осуђене З.К. и Д.П. (С.Р.), да као чланови посаде брода својим присуством на броду и пријавом у лукама као мјешовита посада и у случају доласка контроле брода током пловидбе, прикривају стварни циљ пловидбе истог, тј.кријумчарење дроге, М.С. и В.Ј., да бродом врше пренос кокаина при чему М.С. и да врбује члана посаде, Ј.М. да учествује у куповини брода Флорида 2, којим се врши пренос кокаина- наведено је споразумом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 15:26