Увиђај након оружане пљачке / - РТНК
06/02/2024 u 12:57 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svjedoci tvrde da ih tužilaštvo nije ispitivalo: "Iz straha sam dao netačne navode o Albijaniću"

Mrdak je preminuo od posljedica povreda grudnog koša koje su mu razbojnici nanijeli iz automatske puške. Preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore

Pred podgoričkim Višim sudom danas je nastavljeno suđenje povodom slučaja oružane pljačke pošte u Nikšiću i ubistva radnika obezbjeđenja Ljubiše Mrdaka.

Zbog toga se sudi Mitru Kneževiću, Stojanu Albijaniću, Nemanji Miljkoviću, Petru Zolaku, Srđanu Svjetlanoviću, Davidu Banjcu i Stefanu Regojeviću. Postupak vodi sudija Veljko Radovanović.

Danas su saslušani svjedoci Olivera Mićović, Zorana Jelovac, Velimir Nikitović i Todor Mijatović. Svjedok Nikitović i Mijatović su kazali sudu da njih tužilaštvo nije ispitivalo povodom okolnosti na koje su pozvani da svjedoče i da su samo u VDT pitani da li ostaju pri iskazu koji su dali u Odeljenju bezbjednosti Nikšić.

Svjedok Todor Mijatović je danas pred sudom dao iskaz koji je razlikuje od onoga šta je Tužilaštvo u spisima predmeta navelo da je njegov iskaz iz istrage.

On je na pitanje sudije Veljka Radovanovića kazao da je iz straha ranije dao iskaz u OB Nikšić, koji se razlikuje od današnjeg.

Svjedok je sudu naveo da ga u tužilaštvu nisu ispitivali, kao sud danas, već da je samo pitan da li ostaje pri iskazu koji je dao policiji Nikšić. Kako je naveo danas, sa Albijanićem je poslovao oko trgovine rakijom i bili su u korektnim odnosima.

- Albijanića znam duži period, otkad držim radnju, priča je bila oko prodaje rakije. Sa Albijanićem sam bio ujutro od 9 do 10 časova, doručkovali smo i pričali o kupovini rakije. Tu je bio i moj prijatelj, koji je došao samnom.... U 10.15 sam čuo za razbojništvo - kazao je svjedok u iskazu pred sudom.

Naveo je da se prije toga rastao od Albijanića i vidio da je on krenuo ka Trebinju.

- Moram da naglasim da ja prethodni dan nisam mogao da se vidim sa Albijanićem i ja sam prdložio da se vidimo sutra dan u resotrnu "Vukov most" - ističe svjedok.

Pljačka Pošte i ubistvo Mrdaka: Svjedok izjavio da nema direktnih saznanja o zločinu

- U ranijem iskazu ste naveli da Albijanića poznajete nekoliko mjeseci, da niste imali njegov broj i da mu niste dali svoj broj. Da ste toga dana odbili saradnju sa njim jer niste željeli da imate posla sa licima kija se bave nedozvoljenim radnjama.Tada ste rekli da ste u restoranu zatekli Albijanića. U današnjem iskazu ste rekli da Albijanića poznajete desetak godina, od kada imate prodavnicu, da ste komunicirali telefonim i da ste telefonom dogovarali da se nađete u restoranu, da ste dogovarali posao oko rakije i da Vama nije taj dan odgovaralo da se nađete, pa ste vi predložili drugi dan- ukazao je sudija svjedoku na razlike u iskazu datom dans pred sudom i onome koji je iz Tužilaštva.

Svjedok je kazao da se desilo ubistvo i da su bili pretresi i da se prepao, da je dao ranije iskaz iz straha koji je suprotan ovome danas. On je sudu naveo da ostaje pri iskazu koji je danas iznio.

Advokat Marko Radović je nakon toga detaljno ukazao sudu da više nema dokaza koji bi mogli stajati protiv Albijanića i da je to potvrdio i ovaj svjedok. Međutim, sudsko Vijeće je odbilo njegov zahtjev i nije Albijaniću ukinulo pritvor.

Kao i ovaj svjedok i Velimir Nikitović je kazao da ga tužilaštvo nije ispitivalo, već da ga je samo pitalo ostaje li pri ranijem iskazu. On je kazao da je bio kod Pošte kako bi primio invalidninu i da je čekao, da su se tu nalazili i drugi koji su čekali penzije.

-Stiglo je vozilo sa parama.  Odma za njim je došlo bijelo vozilo, iz njega su izašla četiri lica. Imali su neka đilad i maske, fantomke. Tada sam čio "Daj pare" i pucnje. Niti poznajem ljude, niti sam im mogao vidjeti lica, ni oči. Stajala su po dva sa strane vozila. Bilo je automatsko oružje - naveo je on

Na pitanje suda je kazao da nije vidio ko je pucao u sada pokojnog Mrdaka. Za ova četiri lica naveo je da su dva bila skoro njegove visine oko 1,90 i nešto a dva oko 1,70 metar.

- Kada sam čuo pucnje pobjegao sam. Bio sam na 20 metara od vozila, nisam vidio ko je pucao. Posle sam se vratio. Nisam nisakim pričao o ovome što se desilo -  dodao je svjedok.

Na pitanje advokata iz redova odbrane i suda, svjedok Nikitović je kazao da on nije rekao da je sa nekim pričao o onome što se desilo i da nije tačno da je naveo da mu je neko rekao da je pronađena mrežica (zaštita od sunca koja se nalazi s unutrašnje strane prozora automobila). Advokati su naglasili da je to navedeno u njegovom iskazu iz tužilaštva i da je to di dio optužnice. Svjedok je naglasio da on to nije rekao i da priča istinu.

Advokat Srđan Lješković je zatim sudu predložio da nabavi i kao dokaz sporvede izjavu vlasnika automobila

- Od notara Andreja Golića  službenim putem nabaviti,a i odbana će to dostaviti, izjavu od 15.5.2023. koju je dao valsnik vozila -  kazao je advokat Lješković.

On je naveo da to traži kako bi se "utvrdilo da je automobil vraće u ispravnom stanju, da mu ništa ne nedostaje, kako je to navedeno u optužnici u djelu iskaza svjedoka od kojeg je danas svjedok odustao".

Nikitović je na pitanje advokata Miloša Vuksanovića kazao da je prošlo pet minuta od kad se vratio na lice mejsta pa do momenta kada je došla policija.

Svjedok Zorana Jelovac je govorila o noći uoči kobnog događaja. Ona je detaljno sudu kazala da se optuženi Mitar Knežević nalazio tu noć u lokalu u kojem ona radi, a u kojem se uglavnom skupljaju osobe koje idu na litije. Naglasila je da je Knežević bio u vidno alkoholisanom stanju i da je tu nastavio da pije. 

- Svađao se sa djevojkom, ne znam da li onda ona nije htjela da se više javi ili ga je zablokirala. Otišla sam i uzela sam mu drugi broj, moj telefon nisam htjela da dam da vode raspravu. Rekla sam mu da je ne zove i da odmori. Na njegovom automobilu je vidno bila izdušena guma. On je ostao samnom sve dok nisam završila smjenu i odradila popis. Zatim je moj tadašnji momak došao po mene. Mitar mi je rekao da sutra ide u Igalo na terapiju. Tokom noći i sjutra ujutro smo kontaktirali porukama. Poslao mi je ujutro fotografiju sa terase Instituta, da je stigao. Pisao je sa istog broja - kazala je Jelovac.

Advokati osporavaju rad tužilaštva

Advokati iz redova odbrane tokom današnjeg saslušanja svjedoka nekoliko puta su naglasili da je tužilaštvo postupalo mimo zakona.

Oni su ukazali sudu da se iz današnjeg iskaza svjedoka može zaključiti da ih tužilaštvo nije ispitivalo, već da je samo prepisalo izjave koje su dali u OB Nikšić. Smatraju da to nema vrijednost pred sudom.

- Za odbranu je posebno uznemirujuće  dio iskaza svjedoka u kojem navodi da ga u tužilaštvu nisu ispitali, saslušali. To govori o tome kako se ova istraga vodila  i što ukazuje na to da je tužilaštvo na više načina improvizovalo vođenje ovog postupka. Zato je upitan i kredibilitet iskaza svjedoka -  istakla je advokatica Maja Zeković.

Njenom prigovoru su se pridružili i durgi advokati, smatrajući da su iskazi dati u OB Nikšić izmanipulisani u daljem postupku.

On je na pitanje advokata ponovila da je jednom sa njegovom curom išla u stan gdje on živi i da zna gdje je to. Na to su advokati naglasili da je to dokaz da se ne radi o "štek" stanu, kako tvrdi tužilaštvo.

Svjedok Olivera Mićović se izjašnjavala povodom okolnosti vezano za poplavu koju je zadesio njen stan.

- Primejtila sam da je na jednom zidu fleka od vode. Kontaktirala sam čovjeka iz poslovnog prostora, mislila sam da je kod njega nešto. Zatim sutra dan sam zvala komunalnu i sanitarnu. Vidjela sam da su sajlom izvukli neku iscjepkanu tkaninu, tamne boje, čarape i veš..djelovalo mi je kao stari mantil za kišu -  kazala je ona između ostalog dodajući da ona nije zvala policiju tada.

NAVODI ISTRAGE:

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namijenjen za isplatu penzija. Tom prilikom su ukrali 423.000 eura. Istraga je pokazala da je ova grupa sa pripremama oružane pljačke krenula 9. avgusta 2021. godine.

Tako je, kako se navodi, optuženi Miljković po unaprijed utvrđenom se sa optuženim Svjetlanovićem iznajmio dva stana u Nikšiću u kojima su se krili prije I nakon pljačke Pošte.

- Iz iznajmljenog stana u Ulici Vuka karadžića, optuženi su imali pogled na parking prostor na kojem se nalazilo vozilo za transfer novca,,Volkswagen Transporter” podgoričkih tabli – navodi se u optužnici.

Optuženi Albijanić je po nalogu okrivljenog Mitra Kneževića sa još jednom nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine, mimo graničnog u Crnu Goru dovezao džip,,Nissan Qashqai” bosanskih tabli, koji je prethodno nepoznata grupa ukrala u Derventi i na njega stavila lažne tablice. Džip je preuzeo Knežević koji ga je krio do dana oružane pljačke.

U istom periodu, preko graničnog prelaza Sitnica, u Crnu Goru su,,Citroenom Cactus” ušli su Petar Zolak i David Banjac. Pošto su stgli do trajekta, tu ih je čekao Stefan Regojević. Svoj trojici konačno odredište bio je Nikšić, gdje je optuženi Zolak u večernjim satima počeo osmatranje mjesta planirane pljačke kao I trasu puta kojom je nakon razbojništva trebao da se da u bijeg zajedno sa Nemanjom Miljkovićem, Svjetlanovićem i Banjcem.

Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra 2022., oko 9 sati, optuženi su u džipu kaškai čekali radnike obezbjeđenja. Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila.

Uvidjevši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od koji h je jedan pogodio Mrdaka u grudi.

Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i munjevitom brzinom pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci. Kako se navodi u otužnici, razbojnici su se potom uputili prema manastiru Ostrog.

Banjac je iz,,citroena kaktus” kojim je upravljao Zolak prešao u vozilo Stefana Regojevića koji je ga je odveo na lokaciju za skrivanje a Regojević potom nastavio put prema Budvi.

Istovremeno, Svjetlanović se sklonio u iznajmljeni stan u Ulici IV Crnogorske brigade gdje je uništio garderbu koju su nosili optuženi u oružanoj pljački.

-Garderobu je isjekao i bacio u kanalizaciju, kako bi prikrio i uništio tragove i dokaze koje bi istražitelji mogli povezati sa izvršenjem krivičnog djela a zatim se dao u bjeklstvo – navodi se u optužnici.

Mrdak je preminuo od posljedica povreda grudnog koša koje su mu razbojnici nanijeli iz automatske puške.

Preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore. Istražitelji koji su radili na rasvjetljavanju ovog zločina sumnjaju da su optuženi imali informaciju da će otići sa većim plijenom. U trenutku pljačke, prema njihovim informacijama radnici obezbjeđenja trebali su da imaju million i 200 hiljada, ali nijesu prikupi sav novac iz banaka i pošti koji je bio namijenjen raspodjeli penzija.  

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 14:42