/ - ФОТО: КУРИР.РС, БЕОГРАДСКИ МЕДИЈИ, МУП РС
08/11/2021 u 13:35 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свједок: У ЦГ се није радило о ликвидацијама Бојовића и других, Лука нема везе са убиством Шарановића

Делибашић је подгоричком Вишем суду предочио пресуду Апелационог суда у Београду којом је свједок Милош Војиновић осуђен раније због лажног свједочењ

У Подгоричком Вишем суду, сасалушањем свједока Милоша Делибашића из Београда, насатвљено је суђење за убиство Николе Бојовића. За повезаност са тим дјелом у подгоричком суду суди се Ратку Кољеншићу. Убијени Никола Бојовић је брат Луке Бојовића који важи за блиског сарадника шкаљарског клана. Делибашић је свједочио посредним путем, преко видео линка. Он је спроводене из КПЗ Пожаревац у београдски суд. Он је данас остао при ранијем исказу у којем демантује наводе свједока Милоша Војиновића и навео да се у доласцима у Црну Гору није радило о ликвидацијама и припремама ликвидација, о чему је како он тврди "Војиновић лажно свједочио".

Свједок из Београда: Бојовић није убијен џабе, дошли смо у Црну Гору да се бранимо, тамо је крвна освета

-Ја не могу да тврдим, моје мишљење је да Слободан Шарановић није повезан са убиством Бојовића.. Одговорно тврдим да Лука Бојовић нема везе са убиством Брана Шарановића...ради се о нечему другом...- нагласио је Делибашић током данашњег саслушања.

Делибашић је данас подгоричком Вишем суду, судском вијећу којим пресједава судија Весан Ковачевић, предочио пресуду Апелационог суда у Београду којим је свједок Милош Војиновић осуђен раније због лажног свједочења које је везано за овај предмет. Тај процес, на који се односи поменута пресуда, водио се пред београдским правосудним органима.  Подгорички суд ће касније одлучити да ли ће ову пресуду уврстити као један од доказа. 

Делибашић је навео да је Војиновић лажно свједочио и да он никад није њему рекао да су му Слободан Шарановић и Ратко Кољеншић говорили како спремају или како су учествовали у ликвидацији Бојовића. Он је више пута суду, у свом исказу, навео своје тврдње на основу којих је суду указао на "нетачне наводе из исказа свједока Војиновића.

-Овдје се ради о великој опструкцији. Увиђај о убиству Николе Бојовића није урађен у складу са законом. То је и став суда у Београду. Шарановић ми ниакд није рекао да је планирао или да је платио убиство Бојовића. Све што је Милош Војиновић причао у три изјаве, које су биле доступне Црној Гори, је лаж--казао је између осталог Делибашић. 

Он је додао да се убиство Бојовића догодило 12 дана након што је он изашао из затвора и да му је жао што је "тај момак преминуо". Како је објаснио, по изласку из затвора је отпутобвао са невјенчаном женом за Црну Гору и ту је планирао да живи. 

- Отац од Милоша Војиновића је мене морално задужио. Он је преминуо док је Милош био у притвору. Ја сам Милоша звао да дође код мене у Будву на неко вријеме како би се опоравио јер је имао проблем са дрогом. Прича о вјежбању пуицања на планини, пиштољу, метцима...то је лаж...Милош је раније пријетио тужилаштву, а то се види и у дјелу једног од исказа када је реко " ја нисам испоштован, е сад ћу ја да допуним исказ"-навео је у ранијем исказу свједок Делибашић, при којим наводима је и остао.

Он је подогричком суду нагласио да Војиновић није дошао у Црну Гору због Луке Ђуровића, Филипа Кораћа, Николе Бојовића, како је Војиновић сам раније навео.Већ, како је казао, због лијечења од наркоманије.

-Илегално је ушао у Црну Гору јер је за њим била потјерница због кривичног дјела  изнуда-појаснио је Делибашић.

ДЕТАЉИ ОПТУЖНИЦЕ

У оптужници Вишег државног тужилаштва наводи се да је Кољеншић од краја априла 2013. до 16. јула 2013. године на територији Црне Горе и Србије са умишљајем постао члан организоване криминалне групе, а коју су организовали сада покојни Шарановић и Делибашић, а чији су чланови постали Војновић, Славиша Новаковић и Горан Малетић (рођен Бојанић).

- Кољешић је 11. априла 2013. изнајмио стан у Улици војводе Миленка у Београду, изнајмио аутомобил како би заједно више дана прије извршења кривичног дела пратили кретање и устаљене навике оштећеног. Они су 29. априла 2013. у раним јутарњим часовима заједно дошли у Улицу царице Милице, па је окривљени Кољеншић покретом десне руке показао Цветановићу мјесто на коме је најпогодније да се сакрије и сачека оштећеног и убије га. Цветановић је сачекао долазак оштећеног око седам сати, кренуо му у сусрет и из аутоматског пиштоља рафално испалио 15 пројектила у главу и тијело сада покојног Бојовић Николе - наводи се у оптужници.

Оптужницом се наводи да су  Шарановић и Делибашић створили план, предузимали радње на скривању припадника групе, прибављали им лажне исправе, изнајмљивали станове ради скривања послије извршених кривичних дјела, обезбиједили новац за припрему и извршење кривичних дјела, оружје и муницију (аутоматске пиштоље и 500 комада муниције), организовали обуку у пуцању из ватреног оружја у месту Лијева Ријека, а све то ради вршења кривичног дјела убиство.

СУД У БЕОГРАДУ

Одлуком суда у београду српски држављани Саша Цветановић и Славиша Новаковић осуђени су на по 35 година затвора, док су Никшићанин Ратко Кољеншић и Београђанин Милош Делибашић добили по 30 година затвора због убиства Николе Бојовића у Београду и Милоша Видаковића у Будви.

Свједок сарадник Тужилаштва Милош Војновић осуђен је на 17 година затвора, а Горан Малетић (рођен Бојанић) на годину. Војновић је признао убиство Видаковића и закључио споразум са Тужилаштвом за организовани криминал који је прихватио суд. Њему је у казну од 17 година урачуната и ранија казна по другој правоснажној пресуди.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 09:19