/ - ФОТО: ЈУТЈУБ, СКРИНШОТ
01/11/2021 u 10:42 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тактика којом је ЕУРОПОЛ разбио "кавачки клан"

Операција је представљала велики изазов за ЕУРОПОЛ због велике мобилности чланова балканског картела, која захтјева темељну и сталну координацију свих полицијских снага укључених у истрагу

Укинута највећа европска мрежа за дистрибуцију кокаина, тако су гласили наслови у медијима и саопштења ЕУРОПОЛА и међународних полциија које су у заједничкој сарањи  "разбили" огранак кавачког клана који је дјеловао широм Европе. Сама акција спровођена је дужи временски период  и подразумјевала је "инфилтрирање" појединих особа из службе међу припаднике и сараднике которског клана. Ова криминална организација означена је у овој акцији као дио "балканског картела" и важила је за једну од јачих група која се бавила растурањем кокаина.

(ВИДЕО) Детаљи акције: На удару Еуропола већином "кавчани", пали због три тоне дроге

Операција је представљала велики изазов за ЕУРОПОЛ због велике мобилности чланова балканског картела, која захтјева темељну и сталну координацију свих полицијских снага укључених у истрагу. У Шпанији су истовремено спроведене интервенције у провинцијама Барселона, ​​Мадрид, Малага, Тарагона, Ђерона и Валенсија Кавачки клан је, према саопштењима ЕУРОПОЛА,  намјеравао  да изврши трговину дрогом из Јужне Америке у Европу. У том контексту, ЕУРОПОЛ је активирао ексклузивну операцију разбијања ове криминалне групе, која је омогућила да се открије присуство различитих чланова балканског картела у различитим земљама.

"Кавачки клан је био једна од јачих веза балканског картела, Словеначке власти  у сарадњи са Шпанијом, Њемачком, Холандијом, Хрватском и Србијом су истовремено напале овај клан

Специјалци у стопу пратили товаре дроге

Ову криминалну организацију чинили су углавном "субјекти" из источноевропских земаља, углавном из Србије, Хрватске и Црне Горе. Главна карактеристика истраживане групе била је њена важна економска снага, што је омогућило свим њеним члановима да се настањују у различитим земљама, путују на састанке и сусрете и уживају у животном стандарду на дохват руке малобројних људи. 

Полицијски увиђај почео је 2018. године, када је приведена једрилица у којој су путовала два хрватска држављана и један Американац. На тај чамац се укрцао ГЕО, Група за специјалне операције Националне полиције, чији су агенти интервенисали 1,4 тоне кокаина који се у том тренутку превозио унутра. На овај начин, напори су били усмјерени на држављанина Црне Горе који је представљао моћну удружену криминалну  организацију или главне организације које су дјеловале из источних земаља, односно балканског картела.

Овај картел, према наводима ЕУРОПОЛА и шпанске полциије  карактерише интеграцију припадника паравојних формација у своје редове и посвећеност егзекуцији мноштва илегалних активности, углавном трговина дрогом, крађа кућа и возила, прање новца, изнуда и отмице. Од тог тренутка, рад свих земаља био је фокусиран на покушај да се потврде особе које су укључене у операцију и, у исто вријеме, да буду у могућности да их прате. Један од чланова ове организације, који је из Црне Горе, је своју оперативну базу привремено успоставио у Малаги, иако је често путовао у провинције Мадрид и Барселону. Путовао је и у  у Србију, Мађарску и Словенију.

Кроз кретање ове групе било је могуће утврдити како је намјеравала да из Јужне Америке преко Шпаније унесе велику пошиљку дроге у Европу. За то им је било потребно да имају инфраструктуру и логистику погодну само за велике криминалне организације велике економске моћи.

Вође на опрезу

Врх ове организације предводили су криминалци који су само учествовали у преговорима, не вршећи никакву компромитујућу радњу, више пута су се клонили полицијских истрага. Путовања главних чланова одвијала су се претходних мјесеци, обилазећи Мадрид, Барселону и Малагу прије путовања у Јужну Америку како би се финализовали детаљи везани за нарко-бизнис. Пооштравањем мјера безбједности и избјегавањем лично присуство на састанцима, главни организатори су надгледали све операције. Међутим, они су користили друге чланове организације за обављање посвећенијих активности. 

Након пандемије организација наставља са радом

Како су месеци одмицали, пандемија је привремено одложила планове организације, до те мјере да операција није успостављена до краја децембра. Тада су одлучили да поново покушају поморску операцију, али би том приликом дрога била пребачена на бразилску обалу, одакле су планирали  да отпутују до мјеста окупљања и пренесу дрогу. Тај састанак на мору одржан је крајем јануара 2021. године, испоручивши 1.250 килограма које је група имала спремне и припремљене.

Након што је дрога примљена у међународне воде, морским путем је пребачена у Европу, гдје је криминална група имала сва неопходна средства да изврши пријем и, по потреби, њену дистрибуцију. Такође је откривено како је један од главних чланова балканског  картела отпутовао у Тарагону у пратњи трећих чланова организације да сачека долазак пошиљке. Тамо се сусрео са инвеститором, који му је не само дао своје локалне контакте како би могао да обезбиједи финансирање операције, већ му је помогао и да добије документацију да се појави као "резидент" у Шпанији и да му олакша кретање кроз унутрашњост полуострва.

Резултат акције

Поред 61 ухапшеног и заплењеног 4.010 килограма кокаина, полицијска акција је резултирала интервенцијом 2.569 килограма марихуане, 173 килограма хашиша, 12,5 килограма хероина, 30 литара амфетамина и више од шест милиона еура у готовини, девет луксузних возила, пет мотоцикала, ватрено оружје и 300 патрона, симулирано оружје, идентификациона таблица црногорске полиције, разно ножно оружје, компјутерска и телекомуникациона опрема, детектори камера, фреквенција ометача и мноштво документације која се односи на предузећа организације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 13:59