/ Кокаин -фото: Шпанска полиција
15/08/2021 u 09:26 h
Željka Bojanić, Žana BojanićŽeljka Bojanić, Žana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Телефони шкаљараца открили „тајне“: Шифрованим порукама уговарали нарко-бизнис из Шпаније

Агенти Цивилне гарде и Националне полиције ухапсили су припаднике клана, опасне мафије, због трговине дрогом, поријеклом из Црне Горе, познате по свом насиљу, саопштила је шпанска полиција

Истражни органи Шпаније воде опсежну истрагу која је усмјерена против "шкаљараца" и наводног вође банде „Пинк Пантер“ “ Предрага Вујошевића из Црне Горе. Тако су, према писањима шпанских медија, истражитељи открили бројне шифроване поруке у мобилним телефонима осумњичених које упућују на то да се ова група бавила, како се сумња, међународним шверцом наркотика.Такође, врши се и анализа садржаја рачунара и лаптопова који су заплијењени.

- На Канарским острвима разбијена је криминална организацију која припада опасној мафији црногорског клана "шкаљари"- званично је саопштено из Guardia civil прије неколико дана.

Том приликом одузето је више од 400 килограма кокаина високе чистоће и скоро пола милиона еура у готовини. Како су навели, међу четворицом ухапшених био је и главни вођа банде "Пинк Пантер", познате по пљачкама у најлуксузнијим златарима у првој деценији 2000.

- Агенти Цивилне гарде и Националне полиције Шпаније разбили су криминалну организацију са сједиштем на Канарским острвима. Четворица ухапшених су припадници клана Шкаљари, опасне мафије за трговину дрогом поријеклом из Црне Горе, познате по свом насиљу- наводе у саопштењу.

image
Акција шпанске полиције

Како је тамошња истрага утврдила, криминална мрежа је успоставила канал за увођење кокаина на Канарска острва, који је прикупљала у изнајмљеним кућама у луксузним стамбеним јединицама. Чланови групе прошли су потпуно неопажено, а из ових кућа наставили су дистрибуцију опојних дрога локалним организацијама.

Истражитељи су у новембру открили како су чланови организације у различитим данима предавали 250.000 и 155.000 еура у готовини трећим лицима, са циљем да се поменути новац уклони са канарског архипелага и уведе на легално тржиште.

Након напорне истраге, било је могуће открити наводни транспорт опојних супстанци који је кренуо са југа Тенерифа. Након што су идентификована два возила која су учествовала у њему, утврђено је да се транспортовало 70 килограма кокаина, због чега су два возача ухапшена. Полицијска истрага довела је агенте до имања које се налази у Costa Adeјeu, где је ухапшен трећи члан организације, који је тренутно чувао остатак дроге.

У евиденцији спроведеној на Гран Канарији и Тенерифима пронађено је још 338 килограма кокаина, поред 413.000 еура.

image
фото: Шпанска полиција

- Коначни резултат добијен након хапшења и претреса куће преводи се у привођење 408 килограма кокаина, интервенцију готово пола милиона еура у готовини, возило, јахта, 12 шифрованих телефона, електронске сигурносне уређаје, новчанице и вакумски пакери, као и различити алати и документација у вези са криминалним активностима-наводе они.

Операцију су заједно развиле четири групе са Канарских острва специјализоване за борбу против делинквенције и организованог криминала, EDOA Comandancia de Tenerife и ECO de Canarias од стране Цивилне гарде; УДИЦО покрајинске полицијске станице Лас Палмас и УДИЦО покрајинске полицијске станице Тенерифе од стране националне полиције.

Истражни тим имао је подршку УДИЦО централе Националне полиције и Техничке јединице Судске полиције Цивилне гарде, стручњака за анализу криминала на Балкану, агенције ЕУРОПОЛ, аташеа за унутрашње послове Амбасаде Шпанија у Београду, полицијске власти Албаније и полицијске власти Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:48