Policija, UP / - FOTO: ŽE.B./PORTAL DAN
14/10/2024 u 15:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Tokom prethodne sedmice registrovano 19 krivičnih djela nasilja u porodici

U trenutku izvršenja 32 krivična djela su registrovana sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvjetljavanjem 27 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 84,3 odsto, navodi se u saopštenju.

Pripadnici kriminalističke policije su uhapsili 62 osobe, od čega njih 50 zbog učinjenih krivičnih djela, a 11 zbog učinjenih prekršaja.

- Jedna osoba je lišena slobode zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju, koje se desilo u Baru. Uhapšena je maloljetna osoba koja je tokom tuče u dvorištu gimnazije „Niko Rolović“ upotrebom noža nanijela ubodnu ranu oštećenom - naglasili su iz policije.

Tokom prethodne sedmice, kako su dodali, policija je oduzela pet komada oružja, kao i 55 komada municije različite vrste i kalibra.

- Policija je podnijela pet krivičnih prijava protiv pet lica zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijeto je i 15 prekršajnih prijava protiv 15 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga - kazali su.

Kako se navodi u saopštenju, u odnosu na zlupotrebe narkotika u Baru, postupajući po prijavi direktorice Doma zdravlja u Baru, da je u službenom vozilu koje duži zaposleni V.N.(36) pronađena veća količina tableta i ampula koje se nalaze na listi opojnih droga psihotropnih supstanci, kao i drugog sanitetskog materijala, koje se mogu koristititi za proizvodnju opojnih droga, policijski službenici su shodno naredbi suda izvršili pretres stana koje koristi V.N. kao i pretres vozila u njegovom vlasništvu.

- V.N. je, kako se sumnja, u službenom i privatnom vozilu kao i stanu koji koristi, držao radi dalje prodaje ukupno 265 ampula Bensedin, 34 ampule Diazepam i 30 farmaceutskih tableta Diazepam od 5 miligrama. Protiv njega je podnijeta krivična prijava -naglasili su iz policije.

Tokom vikenda uhapšena 54 vozača

Kada je riječ o otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala, policija je, kazali su, protiv 17 fizičkih i četiri pravna lica podnijela 13 krivičnih prijava zbog učinjenog 21 krivičnog djela.

- Kada je riječ o koruptivnim krivičnim djelima, podnijeto je šest krivičnih prijava, protiv osam lica za dva krivična djela zloupotreba službenog položaja, sedam krivičnih djela zlupotreba položaja u privrednom poslovanju i jedno djelo davanje mita. Dva djela su registrovana u javnom sektoru - poručili su.

U okviru obavještajnog projekta „Evazija“ policija je, kako su naglasili, procesuirala tri fizička i dva pravna lica zbog djela utaja poreza i doprinosa.

- Policija je zbog krivičnih djela iz oblasti ekološkog kriminala podnijela dvije krivične prijave protiv dva lica. Podnijete su krivične prijave zbog krivičnih djela građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje”, dodali su.

Tokom navedenog perioda, istakli su iz policije, registrovano je 19 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 19 prekršajnih prijava.

“Kada je riječ o maloljetničkoj delinkvenciji policija je protiv pet maloljetnih lica podnijela pet krivičnih prijava zbog sljedećih krivičnih djela: ubistvo u pokušaju, napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, teška krađa, laka tjelesna povreda, ugrožavanje sigurnosti. Podnešene su i dvije prekršajne prijave protiv tri maloljetnika zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru i Zakona o sprečavanju zlupotrebe opojnih droga - navodi se u saopštenju.

Kriminalistička policija je po lokalnim i nacionalnim potjernicama, kako su kazali, uhapsila 11 osoba.

- Policija je od 7. do 14. oktobra obezbjeđivala dva javna okupljanja i izvršila osam operativno – taktičkih mjera i radnji „Racija“ i to u Nikšiću, Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Mojkovcu, Kolašinu i Rožajama. Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaju tokom prethodne sedmice registrovano je 98 saobraćajnih nezgoda, u kojima je devet osoba zadobilo teške tjelesne povrede, a njih 41 lake tjelesne povrede - poručili su iz policije.

Tokom istog perioda, dodali su, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 293 prekršajne prijave, izdala 2.497 prekršajnih naloga i lišila slobode 104 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima. Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 40.150 eura.

- Granična policija je od 7. do 14. oktobra na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 458.004 lica, od toga 228.239 lica na ulazu i 229.765 na izlazu iz Crne Gore. Kontrolisano je ukupno 113.928 motornih vozila, 189 plovila, 584 vazduhoplova i 34 voza. Nije dozvoljen ulaz u našu državu za 36 lica. Službenici Sektora granične policije podnijeli su dvije prekršajne prijave i izdali 175 prekršajnih naloga shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 98 rješenja o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 103 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, 55 lica je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu, a inicirano je 28 prestanaka privremenih boravaka - naveli su iz policije.

Osim toga, kako su zaključili, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala 25 akcija „Stranac“.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. oktobar 2024 15:34