Прес Специјалног државног тужилаштва / - фото: А.Г.
17/09/2021 u 12:55 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Тужилац Мирослав Турковић: Воjник осумњичен да jе учествовао у праћењу и планирању убиства Катнића

Војник jе користио своj положаj и околности пратио и тужиоца и извјештавао организаторе криминалне организациjе о кретању СДТ-а Миливоjа Катнића

Војник А.С. ухапшен је, а сумњичи се да је постао дио криминалне организације, те да им је одавао информације из Војске и учествовао у планирању убиства и праћења специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића.

То је на прес конференцији саопштио државни тужилац Мирослав Турковић.

- СДТ спроводи истрагу против више лица због стварања криминале организациjе и планирања убиства. Дошли смо до доказа да су А. С. и Д. П постали дио те криминалне организациjе. Сумња се да jе воjник А.С. постао припадник криминалне организациjе и пристао да преноси новац за њих, и то око 19.000 еура од границе са Косовом до Подгорице. Он jе користио своj положаj и околности пратио и тужиоца и извјештавао организаторе криминалне организациjе о кретању СДТ-а Миливоjа Катнића - навео је Турковић.

Како је додао, сумња се да је А.С. преносио информациjе о воjсци и њеном наоружању.

- Информисао jе како се преноси оружjе погодно за убиства и ликвидациjа на великим даљинама. Сумња се да jе воjник преносио мобилне, дрогу и набављао оружjе и мунициjу за извршење кривичних дjела. Што се тиче другог лица Б.П. сумња се да jе он набављао и превозио оружjе за извршење кривичних дjела и да проналази станове у коjим би правили планове. Ставља им се и недовољно дрзање оружjа на терет и експлозива разорне моћи - каже Турковић.

 

Воjнику А.С. се ставља на терет крађа експлозива и средстава коjе су му били повjерени у воjсци.

Пронађен jе и штек стан у коjем jе држано оружjе и мунициjа, а на конференциjи су  приказане и фотографиjе.

- Припадници криминалне организациjе су одржавали сва средства, да им не би корозирали - додао jе Турковић.

Ради се о криминалноj организациjи са jасним устроjством.

- Ова криминална организациjа jе уз себе инволвирала припаднике безбједносног сектора коjи су пратили кретање Катнића. Они су располагали оружjем високе убоjне моћи. Све указуjе на основану сумњу да jе ова криминална организациjа имала за циљ убиство тужилаца Катнића и Чађеновића. И полициjских службеника Лазовића и Ђоковића. Истаћи ћу и то да jе дио окривљених у бjекству. Двоjица су под jурисдикциjом друге државе, наставићемо да радимо даље на овом случаjу - казао jе Турковић.

Покренут кривични поступак против Брковића

Државни тужилац Лидиjа Вукчевић говорила је о случају ХТП Бока, Брковић и синови, казавши да је СДТ покренуло кривични поступак против четири особе (Д.Б., Б.Б., Б.Б и  М.П.)

- Сумња се да су у току 2018. и 2019. године као одговорна лица у ХТП Вектра Бока повриjедили овлашћења коjа су им дата и прибавили себи вишемилионску корист - каже Вукчевић.

- За период од 1.1.2021. до 1.9.2021. Специјално државно тужилаштвоподигло је 18 оптужница и 1 оптужни предлог против укупно 102 физичка и 11 правних лица.

image

Представљање резултата

- фото: А. Г.

За кривична дјела организованог криминалаподигнуто је 11 оптужница против 52 лица. За кривична дјела високе корупције подигнуто је 6 оптужницапротив 39 физичких лица и 11 правних лица. За крувично дјело прање новца подигнута је једна оптужница против 5 лица, један оптужни предлог против 2 лица и за остала дјела подигнута је оптужница против 4 лица - наводе из СДТ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 19:41