Постоји политичка воља да се девастација заустави: Јучерашња сједница одбора / IVAN PETROVIC-IPE
25/12/2021 u 16:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тужилаштво не гони девастаторе корита Мораче, само четири инспектора раде на заштити вода

Представници Владе су истакли да се инспектори суочавају и с нападима лица која нелегално експолоатишу шљунак, која пријете чак и оружјем, те је истакнута потреба да се ријеке у Црној Гори заштите оснивањем посебне службе

Због неконтролисане и незаконите експлоатације шљунка из корита Мораче исцрпкост водоизворишта Боље сестре је десеткована, а покушаји свега четири инспектора за воде да стану на крај незаконитом поступању често не уроде плодом јер тужилаштво не реагује по пријавама, указано је јуче на контролном саслушању пред скупштинским одбором за пољопривреду. Представници Владе су истакли да се инспектори суочавају и с нападима лица која нелегално експолоатишу шљунак, која пријете чак и оружјем, те је истакнута потреба да се ријеке у Црној Гори заштите оснивањем посебне службе.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић казао је да је експлоатација шљунка дугододишњи проблем, те да уговори о експолатацији нијесу поштовани, већ је узимано више материјала него што је било дозвољено. Он је навео да само четири инспектора постоје задужена за заштиту ријека, те да је немогуће да они квалитетно обиђу терен.

– Оно што је веома битно јесте да су сви уговори о експлоатацији били само улазница у ријеке, а онда су експлоатисали како су хтјели. У овом моменту нико нема дозволу да експлоатише шљунак – казао је Стијовић.

Он је навео да је ниво воде у Морачи пао од 3,5 до седам метара, што утиче на водоизвориште Боље сестре и његову издашност. Стијовић је додао да све компаније треба одстранити из рјечних корита како би се стање санирало.

Главни инспектор за воде Миодраг Радуловић казао је да од 1996. године, када је почео да ради, постоји проблем експлоатације шљунка, те да су инспектори подносили бројне пријаве, али да оне нијесу дале резултате.

– Ми пријаве подносимо у континуитету, али оне не резултирају санкцијом и то нас обесхрабрује – казао је Радуловић.

Министар екологије, урбанизма и просторног планирања Ратко Митровић казао је да је издашност изворишта Боље сестре 2020. била 334 литра у секунди, а ове године 265 литара у секунди. Рекао је да је једна од могућности да се проблем ријеши прикључивање извора Калуђерово око и Црно око на Боље сестре, али их треба испитати.

– Размишљали смо и да се ставе камере на обали јер се шљунак вади и ноћу. Мора хитно да се предузму активности, јер нама треба од 1.300 до 1.500 литара воде у секунди током сезоне, а видите каква је ситуација – навео је Митровић.

Пореметили смо природне токове

Државни секретар Данило Мрдак казао је да смо у ову ситуацију дошли због непоштовања природног поретка, на шта су еколози упозоравали годинама, а сада смо дошли у такву ситуацију да је угрожен и туризам.

– Пореметили смо природне токове. Екологија се не разумије и то се посматра као да еколози хоће да буду битни, али, у ствари ми смо причали да се не би дошло до ове ситуације. Нисмо поштовали екологију, зато сада имамо оволико економских проблема – казао је Мрдак.

Директор Регионалног водовода Јосип Ђурашковић рекао је да је на почетку оснивања водовода, капацитет био 2.500 литара у секунди, а сада је то десетковано. Додао је да смо још на вријеме да спасимо водовод.

Директор Управе за инспексцијске послове Илир Харасани казао је да је девастација попримила криминалне размјере, те да је инвестиција од 107 милиона еура за регионални водовод угрожена. Он је истакао да је намјера да се направи специјални тим који би се бавио заштитом и чувањем ријека и да ако постоје чувари шума, требало би да постоје и такви људи за ријеке. Харасани је казао да су поднијели десет кривичних пријава, али нијесу добили адекватну реакцију тужилаштва и судова.

Посланик СНП-а Данијела Ђуровић, на чију иницијативу је одржано контролно саслушање, истакла је да је због експлоатације доведен у питање опстанак водоизворишта Боље сестре, те да је девастација толика да се мора радити ремедијација, пошто је немогуће да се стање поврати у првобитно природним путем. Предсједник одбора Драган Краповић казао је да тек сада постоји политичка воља да се заустави нелегална експлоатација. Посланик ДПС-а Предраг Секулић рекао је да је Морача јавно добро и да нико не смије да га нарушава, док је његова колегиница Јованка Лаличић истакла да није било Регионалног водовода, не би се развијао туризам, а не би било ни "Порто Монтенегра" ни "Луштице беј".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:05