Напад се догодио у октобру 2019. године
21/07/2021 u 13:24 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Амстердаму изречена пресуда: За рањавање Ђуровића и убиство Савића 60 година

Шериф А. осуђен је на 24 године затвора као починилац овог дјела. Његови помагачи Дензел В. (23) и Дејан Д. (30) осуђени су на по 18 година затвора

Суд у Амстердаму осудио је на укупно 60 година затвора оптужене за убиство Горана Савића и рањавање Баранина Јована Ђуровића. Напад се догодио 23. октобра 2019. године у пицерији у Амстердаму, чији је власник Савић. Холандски истражитељи утврдили су да је мета напада био Ђуровић, брат покојног вође "барског клана" Луке Ђуровића. Он је у пуцњави тешко повријеђен, а његов пријатељ је страдао покушавајући да му помогне када су нападачи запуцали.

Одлуком суда у Амстердаму 42-годишњи Шериф А. осуђен је на 24 године затвора као починилац овог дјела. Његови помагачи Дензел В. (23) и Дејан Д. (30) осуђени су на по 18 година затвора. Како тамошњи медији преносе, и током судског поступка неусмњиво је утврђено да је Савић случајна жртва, односно да је грешком убијен, док је стварна мета био Ђуровић. Власник пицерије задобио је смртоносни метак у врат када је прискочио у помоћ Баранину.

Холандски медији наводе да је Ђуровић "озлоглашени црногорски криминалац" који је нападнут у рату организованих криминалних група у Црној Гори. Њихов сукоб пренио се и на регион, али и на друге државе широм свијета. Према полицијским евиденцијама, Ђуровић је близак "земунском клану", чији је наводни вођа Лука Бојовић у затвору у Шпанији.

Главни осумњичени за убиство и рањавање у Амстердаму, Шериф А., сада осуђен на 24 године затвора, ухапшен је убрзо након пуцњаве. Његову идентификацију и хапшење олакшало је то што је недуго након почињеног дјела ухапшен у истој гардероби у којој је убица снимљен на сигурносним камерама пицерије. Сумње да је починио овај напад потврђене су тиме што је у возилу, у којем је пронађено оружје којим је почињено дјело, потврђен његов ДНК. Осим тога, његов биолошки траг пронађен је и на одјећи рањеног Баранина.

Ниже казне због новог закона

Двије недјеље раније, холандско тужилаштво захтијевало је 28 година затвора против Шерифа А. За двојицу његових саучесника тражили су по 25 година. Приликом изрицања казни образложено је да су окривљенима изречене ниже казне јер је суд узео у обзир нови закон о казнама, који је ступио на снагу 1. јула 2021. године. Како је пресуда изречена након ступања на снагу овог закона, тако су и изречене казне ниже.

Према полицијској евиденцији, тада рањени Јован Ђуровић, након погибије брата Луке Ђуровића, који је словио за вођу најјачег барског криминалног клана, заузео је високо мјесто у тој криминалној грули. Након опоравка у Холандији, њему су тамошње власти наредиле да напусти државу.

Главни оптужени на суђењу негирао је кривицу а његов бранилац био је изричит да постоје докази који показују да је Шериф А. невин. Наиме, неки свједоци убиства нијесу га препознали као особу која је испалила хице. А такође његов ДНК није се поклапао са трагом који је пронађен на вратима пицерије, иако је на снимцима забиљежено да је ухватио руком то мјесто.

– Дао сам ауто човјеку који ми је рекао да мора да вози жену код љекара. Али он је узео моју одјећу из кола и обукао се да изгледа као ја. Намјера му је била да мене оптуже за ово. Тражим да ми суд укине притвор. У затвору ми је лоше. Имам ноћне море, ноћу вриштим. Плашим се да ће ме неко убити јер очито је да је Ђуровић требало да буде ликвидиран због сукоба у балканском подземљу, а сада сам ја доведен у везу с покушајем његовог убиства, истакао је у одбрани оптужени.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:31