/ ФОТО: УПРАВА ПОЛИЦИЈЕ (ДАН) Убица Илића и Калезића
02/03/2022 u 10:41 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Убиство Илића и Калезића: СДТ тражи казне од 40 и 35 година затвора; Одбрана: Монструозне и неосноване оптужбе против Поповића

До сад нисам имао тежи случај. Раде вјерујем да ћеш бити ослобођен од ове муке у коју си се невин нашао ево већ три године, нагласио је адвокат Вуксановић

Специјална државна тужитељка Наташа Бошковић предложила је да се Маријану Вујачићу изрекне казна затвора од 40 година  за убиство Мила Илића и Веселина Калезића, а Раду Поповићу казна не мања мања од 35 година затвора због како наводи помагања у овом кривичном дјелу. СДТ њих терети и за стварање криминалне организације а Маријана Вујачића и за недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

УБИСТВО КАЛЕЗИЋА И ИЛИЋА - Свједоци: Веску била угрожена безбједност; Одбрана: Поповић невин лежи у затвору

Поповић: Пакао од живота ми је направљен

Вујачићу се у овом поступку суди у одсуству. Оптужени Поповић је у завршним ријечима рекао да остаје при наводима одбране и да јније дио ни једне криминалне организације и да није извршио оно за шта га СДТ терети.

-Немам везе са убиством Калезића и Илића.  Стављен сам у криминалну организацију од стране тужилаштва са којом немам везе. Пакао од живота ми је направљен. Руши се мој углед и углед моје породице. Ове двије године разболио сам се у затвору...Надам се да ћете доњети одлуку коју невин чекам двије ипо године у затвору-казао је Поповић вијећу којим пресједава судија Весна Пеан.

Одбрана оптужених је била изричита у тврдњама да оптужени нису извршили кривична дјела за која се терете. Адвокат Милош Вуксановић и Марко Радовић који заступају оптуженог поповића навели су и детаљно прецизирали наводе оптужнице за које СДТ, како тврде, нема ни један материјални доказ као ни основа за сумњу.

Максималне казне затвора

СДТ је остало при свим ранијим наводима одбране. Тужитељка Бошковић је навела да спроведени докази и вјештачења несумњиво утрвђују да је Вујачић непосредни извршилац, да је убио Калезића и Илића а да је Поповић набавио возило које је кориштено и да  га је запалио.

Према наводима СДТ-а у завршним ријечима, ова два убиства извршена су на свиреп и подмукао начин. Жртве су, нагласио је тужилац, убијене на скроо идентичан начин, са више метака и с леђа.

-Предлажем да суд казни Маријана Вујачића  јединственом казном затвора од 40 година. Предлажем да суд казни Рада Поповића јединственом казном затвора не мањом од 35 година-казала је између осталог тужитељка.

"Ова оптужница је највећа фарса  у историји Вишег суда"

Адвокат Милош Вуксановић казао је да је оптужница против Поповића " највећа фарса у историји Вишег суда". Он и адвокат Марко Радовић предложили су да суд ослободи Поповића кривице. Они сматрају да нема апсолутно ни једног доказа против Поповића.

-Бруталне и монструозне оптужбе, које су Поповићу без основане сумње и доказа приљепљене за цијели живот.  Није Поповић репа без корјена да сама поднесе ове оптужбе...Ту су и сви они који га знају и којима значи, пријатњи, породица... Знам да Раде није учинио оно за шта га СДТ терети. ..До сад нисам имао тежи случај.  Раде вјерујем да ћеш бити ослобођен од ове муке у коју си се невин нашао ево већ три године...Никад ни у једном моменту се није поклопила базна станица Поповића и убијеног Илића..-казао је између осталог Вуксановић.

Адвокат Вуксановић је нагласио да није тачно што СДТ наводи да је Поповић изнајмио спорни "Рено меган", већ да стоји у спсисима предмета да је за приватно путовање са породицом изнајмио " Шкоду".

Наводи оптужнице

Према наводима оптужнице, Вујачић је означен као директни извршилац  убистава Илића и Калезића. Тужилаштво  Поповић терети да је био задужен за набавку возила и да је имао задатак око одвожења аутомобила који је коришћен приликом убиства и његово паљење. Он је, према наводима тужилаштва, пратио кретање Илића прије убиства.

Истрага за убиства Калезића и Илића, који се доводе у везу са сукобом шкаљарског и кавачког  клана,  сматра да су наручена. Како је раније објављено у медије,  Вујачић је извшењем ових ликвидација наводно  отплатио коцкарске дугове.

Подсјетимо, Мило Илић убијен је 30. априла 2019. након што је у близини Аутобуске станице у Подгорици изашао из кладионице и кренуо ка свом аутомобилу. Камере су тада снимиле особу са качкетом, за коју се сумња да је да усмртио  Илића са 13 хитаца.

Веселин Калезић убијен је 19. новембра 2018. у подгоричком насељу Стари аеродром испред кафића ,,Левел“. У њега је испаљено десет хитаца.

Вујачић је ухапшен 12. јуна 2019. године у Новом Саду због сумње да је 2017. године у Врању са више од 30 хитаца из ватреног оружја убио Југослава Цветановића. Ово убиство води се као одмазда Луке Бојовића, јер је Цветановићев брат Саша у затвору због убиства Николе Бојовића у Београду.

Радовић указао на  главну "нелогичност" оптужнице

Адвокат Марко Радовић, између осталог,  указао је на, како сматра кључну нелогичност навода СДТ-а а која се односи на наводе кретања Поповића.

Радовић је демантовао наводе  СДТ-а по питању базних станица и времена које се односи на кретање Поповића и времена и мјеста гдје је и када спорно возило запаљено. Он је навео да је је Поповић, шта је како каже саопштио и вјештак, обухваћен базном станицом " Тојота" да је на " Старом Аеродрому", гдје и живи. Раодовић је био изричит и детаљно је суду предочио да је немогуће да је Поповић за 1, 36 секунди прешао руту коју је навео вјештак од поменутог насеља до предметног мјесдта.

- Колика је вјероватноћа да је стигао до те тачке, гдје треба проћи два кружна са  кривином од 90 степени и семафоре, кроз градску вожњу, гдје је брзина дозвољена 70 на сат...Он је онда за минут и  36 секунди (што је разлика времена)  морао возити 220 на час или преко 300 на час...што није за градску вожњу...- нагласио је адвокат.

Он је додао да вјештак није могао са сигурношћу да каже гдје се Поповић налазио јер је у питању базна станица, у једном од случаја, која има изузетно широк опсег.

И адвокат Маријана Вујачића је тражио да његов клијент буде ослобођен. Он је навео да нема ни једног материјалног доказа и да је Вујачић осуђен  "прије данашњег дана" ( дана када су износили завршне ријечи).

Пресуда ће бити изречена 25. марта у девет часова у подгоричком Вишем суду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:57