/ ФОТО: УПРАВА ПОЛИЦИЈЕ (ДАН)
25/02/2022 u 10:45 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УБИСТВО КАЛЕЗИЋА И ИЛИЋА - Свједоци: Веску била угрожена безбједност; Одбрана: Поповић невин лежи у затвору

Из досадашњег поступања тужиоца и више је него јасно да опструира поступак и злоупотребљава право, навео је адвокат Марко Радовић

У подгоричком Вишем суду данас је завршен доказни поступак у предмету поводом убиства Веселина Калезића и Мила Илића. У овом поступку оптужени су Маријан Вујачић, којем се суди у одсуству и Раде Поповић.

За данас је било планирано и изношење завршних ријечи али је тужитељка Наташа Бошковић навела да због радних обавеза није стигла да то спреми. На то је реаговала одбрана окривљених јер сматрају да то доводи до одуговлачења поступка.

Илић: Пола године прије убиства мог брата полиција знала од кога нам је безбједност угрожена

"СДТ опструира поступак"

 Адвокат Милош Вуксановић је казаои да "траже да се овај кривични поступак што прије оконча"

- Заиста вјерујемо да овај човјек невин лежи у затвору- нагласио је између осталог Вуксановић.

Адвокат Марко Радовић је навео да сматра да је тужилац имала довољно времена да спреми завршне ријечи и да је била у обавези јер је на претходном рочишту судија Весна Пеан саопштила да су за данас планиране завршне ријечи.

-Из досадашњег поступања тужиоца  и више је него јасно да опструира поступак и злоупотребљава право. С обзиром да се ради о притворском предмету и да је поступак по његовој тужби, управо је тужилац био обавезна да се поступак ефикасно спорведе....Јасно је да је тужилац имао више него довољно времена, то му је била обавеза. Вијеће је позвало странке овог поступка на прошлом рочишту да припреме завршне ријечи-нагласио је адвокат Радовић.

Суђење Вујачићу и Поповићу: Жртве убиства у стопу праћене, камере снимиле сумњиво кретање

Он је суду предложио, у име одбране, да уколико се прихвати предлог тужиоца за одлагање завршних ријечи, да укине притовр Раду Поповићу. 

-Испуњени су сви законски услови да се Поповићу укине притвор. Одлука о укидању перирвора да представља санкцију за овакво поступање тужиоца и опомену за евентуална наредна оваква поступања. А Поповић  већ трпи санкције...-нагласио је Радовић.

Тужилац Наташа Бошковић навела је да је она професионално поступала у овом поступку и да неће коментарисати наводе адвоката. Она је саопштила да се противи предлогу укидања притовра. Суд је донио одлуку да Поповић ипак остаје у истражном затвору.

"Калезићу била угрожена безбједност"

Суд jе на самом почетку данашњег рочишта прочитао исказе два свjедока.

- Познајем Калезића. Упознао сам га у затвору...На дан убиства нашао сам се с њим у Даниловграду, у локалу. Тада сам му јавио да долазим на позив судије Табаша у Виши суд у Подгорицу.  Калезић је предложио да се нађемо у Даниловград, не знам које је послове имао тамо. Рекао ми је да га је полиција упозорила да му је безбједност угрожена и да је БИЛ лице, и ја сам Бил лице али не их ових радњи кланова.  Није ми рекао од кога му је ургожена безбједност.  Након 40 минута што смо се дружили, кренуо сам пут Никшића. Путем аоликације сам сазнао да је убијена БИЛ особа. Отишао сам кући код Калезића након тога, рекли су ми да је прије убиства а након што се видио самном, свратио до куће...То ми је лакше да знам, лакше ово да поднесем...Немам везе са убиством Калезића и спреман сам на полиграф...Не познајем Мила Илића- казао је у свом ранијем исказу који је данас прочита свједок Предраг Крцуновић.

Суђење Вујачићу и Поповићу: Приказан снимак убиства Илића, убицу снимило више камера

Свједок Младен Килибарда је навео у ранијем исказу да је пок. Калезић био ожењен његовом тетком.

-Знам да му је била угрожена безбједност...Када је Веселин убијен кренуо сам на пиће..Када сам чуо шта се десило отишао сам на лице мјеста и препознао Веска како лежи без знакова живота, није био покривен....Отишао сма кући, био је постављен ручак. Тетка ме питала шта је било, видјела је по изразу лица да нешто није у реду...Рекао сам да је Веско убијен...она је закукала и пала у несвијест...-навео је Килибарда.

За 2.3.2022. заказано је рочиште када се износе завршне ријечи, након чега ће суд на наредном претресу доњети пресуду у овом предмету.

Наводи оптужнице:

Према наводима оптужнице, Вујачић је означен као директни извршилац  убистава Илића и Калезића. Тужилаштво  Поповић терети да је био задужен за набавку возила и да је имао задатак око одвожења аутомобила који је коришћен приликом убиства и његово паљење. Он је, према наводима тужилаштва, пратио кретање Илића прије убиства.

Истрага за убиства Калезића и Илића, који се доводе у везу са сукобом шкаљарског и кавачког  клана,  сматра да су наручена. Како је раније објављено у медије,  Вујачић је извшењем ових ликвидација наводно  отплатио коцкарске дугове.

Подсјетимо, Мило Илић убијен је 30. априла 2019. након што је у близини Аутобуске станице у Подгорици изашао из кладионице и кренуо ка свом аутомобилу. Камере су тада снимиле особу са качкетом, за коју се сумња да је да усмртио  Илића са 13 хитаца.

Веселин Калезић убијен је 19. новембра 2018. у подгоричком насељу Стари аеродром испред кафића ,,Левел“. У њега је испаљено десет хитаца.

Вујачић је ухапшен 12. јуна 2019. године у Новом Саду због сумње да је 2017. године у Врању са више од 30 хитаца из ватреног оружја убио Југослава Цветановића. Ово убиство води се као одмазда Луке Бојовића, јер је Цветановићев брат Саша у затвору због убиства Николе Бојовића у Београду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:32