Uprava policije / - DAN
17/11/2022 u 06:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Uprava policije radi na rasvjetljavanju slučaja slanja mejlova s potpisom Brđanina

Napominjemo da se ne radi o zvaničnoj mejl adresi UP, pa samim tim ni o dopisu direktora Brđanina, saopštili su iz Uprave policije

Službenici Uprava policije Sektora za borbu protiv kriminala, u saradnji sa drugim organizacinim jedinicama ovog Sektora i ekspertima iz obavještajno bezbjednosnog i privatnog sektora, u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, preduzimaju radnje na rasvjetljavanju događaja i identifikaciji lica koja su danas u popodnevnim časovima poslala veći broj mejlova na elektronske adrese medija, udruženja i fizičkih lica, netačnog i lažnog sadržaja u čijem potpisu je bio direktor Uprave policije, saopšteno je iz Tima za odnose sa javnošću.

image

Brđanin

UP

- Napominjemo da se ne radi o zvaničnoj mejl adresi Uprave policije, pa samim tim ni o dopisu direktora Uprave policije.

Masovni mejl - spam, koji je poslat sa Google mejl naloga na elektronske adrese je imao prilog u PDF formatu koji je bio u formi obavještenja da se protiv primaoca vodi postupak u vezi sa pedofilijom. U daljem tekstu se od primaoca zahtjeva da u predviđenom roku odgovori na mejl inače mu u suprotnom prijeti postupak pred nadležnim organima i da će navodi o pedofiliji biti proslijeđeni medijima - navodi se u saopštenju.

UPOZORENJE POLICIJE: Lažne mejlove nije poslao Brđanin, ne odgovarajte na njih

Kao što je već prethodno saopšteno, slična pojava i slanje mejla slične sadržine je registrovana i u zemljama Evropske unije i zemljama regiona, gdje su takođe u potpisu navodno bili zvaničnici i pripadnici bezbjednosnog sektora tih zemalja.

- Još jednom apelujemo na građane i primaoce ovih mejlova da ne odgovaraju na mejl, ne otvaraju prilog, posebno ne u PDF formatu koji može biti malicioznog sadržaja, te preporučujemo da se nakon prijema navedeni mejl obriše i zabrane prijem sa iste adrese.

Kao primjer adrese sa koje treba zabraniti prijem mejla i ne otvarati prilog, navodimo sljedeće podatke: „DATOTEKA BR. 151967403 ŽALBA < [email protected]>, u čijem predmetu piše: „OBAVIJEST O ŽALBI“, dok se u tekstu mejla navodi: „ZDRAVO, MOLIMO POGLEDAJTE PDF PRILOG. SRDAČNO“ - navode iz Uprave policije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 03:06