СУДИЈЕ БИЉАНА УСКОКОВИЋ И ДРАГИША РАКОЧЕВИЋ / - ФОТО КОЛАЖ
14/03/2022 u 18:34 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ускоковић и Ракочевић скинули судијску тогу

На сједници Судског савјета од 7.марта за судиjе Апелационог суда изабрани су Ана Вуковић, Предраг Табаш, Весна Моштрокол, Евица Дурутовић, Даниjела Вукчевић и Диjана Радуловић

Иако је у последњих мјесец дана више од двадесет судија поступком напредовања у служби ступило на нову судијску дужност, било је и оних који су се након дугогодишњег судијског стажа и богате каријере одлучили да напусте ту функцију. Наиме, како нам је потврђено у Судском савјету, дугогодишњи судија Апелационог суда Драгиша Ракочевић, који би за непуну годину стекао право на старосну пензију, крајем прошле недјеље поднио је захтјев за разрјешење. Из Судског савјета нисмо сазнали који су разлози опредијелили Ракочевића да то учини, али, према поузданим изворима, свакако се ради о личним мотивима.

Ракочевић је до мјеста у Апелационом суду дошао кроз ниже судске инстанце, а као почетник је радио у предузећима Ракета, Маганик и Југопромет, двије године је био и адвокат, а потом судија основних судова у Колашину и Подгорици, Вишег суда у Подгорици, а за судију Апелационог суда изабран је 2012. године. У јавности, али и међу колегама, важио је за правичног и доследног судију.

Неколико дана прије судије Ракочевића, Судски савјет је на лични захтјев констатовао и престанак судијске функције судији Специјализованог одјељења Вишег суда у Подгорици Биљани Ускоковић.

Шест судија Апелационог суда ступило на дужност

На сједници Судског савјета одржаној 7.марта ове године за судиjе Апелационог суда Црне Горе изабрани су досадашње судиjе Вишег суда у Подгорици Ана Вуковић, Предраг Табаш, Весна Моштрокол и Евица Дурутовић, досадашњи судиjа Привредног суда Даниjела Вукчевић и досадашњи судиjа Основног суда у Подгорици Диjана Радуловић. На истој сједници констатован је престанак судијске функције на лични захтјев судији Биљани Ускоковић.

Она је била приправник у Општинском jавном тужилаштву у Котору до 1987. године и стручни сарадник у том тужилаштву до 1991. године. За судиjу Основног суда у Котору изабрана jе 1995. године, а за судиjу Вишег суда у Подгорици у децембру 2009. године, у ком периоду је радила и као судија Специјализованог одјељења.

Судски савјет је крајем прошле године донио План слободних судијских мјеста за ову и наредну годину, којим је предвиђен избор предсједника Врховног суда и 11 судија тог суда, а та процедура је окончана током прошле недјеље. Овим планом предвиђено је и попуњавање шест судијских мјеста у Апелационом суду, што је такође завршено, као и избор предсједника и двоје судија у Управном суду, пет судија у Привредном суду и укупно шеснаест судијских мјеста у вишим судовима у Подгорици и Бијелом Пољу. укупно. Планом је предвиђено и попуњавање мјеста предсједника основних судова у Колашину, Беранама, Котору, Бару и Рожајама, три судијска мјеста у Вишем суду за прекршаје и мјеста предсједника Суда за прекршаје у Будви, која су попуњена током прошле недјеље.

У Апелационом суду за ову и наредну годину било је планирано попуњавање четири судијска мјеста, из разлога што судија Ракочевић, како пише у одлуци која је донијета прије његовог захтјева за разрјешење, стиче услов за старосну пензију 14.10. 2022 године, а планирано је и напредовање судија овог суда, па је и по том основу предвиђено попуњавање три судијска мјеста, што је и завршено.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 22:32