Вељко Беливук / - принтскрин
07/02/2022 u 11:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ускоро и имовина Беливука на добош

До сада највреднија одузета имовина била је власништво Дарка Шарића и његове породице, али и његових сарадника

До сада највреднија одузета имовина била је власништво Дарка Шарића и његове породице, али и његових сарадника

Мафија губи, а остали добијају кад се имовина стечена илегалним пословима стави на располагање друштву и држави.

Тај механизам у борби против организованог криминала Србија примјењује дуже од деценије. За то вријеме у надлежност Дирекције за управљање одузетом имовином стигло је на стотине станова, плацева, предузећа... Дио имовине је враћен у случајевима кад су оптужени ослобођени, а дио трајно одузет.

На списак оних из српског криминалног миљеа, којима би ускоро имовина могла на добош, међу последњима уписали су се припадници клана Вељка Беливука. На тој листи већ су чланови "земунског клана", Милорад Улемек Легија, на десетине мање познатих нарко-дилера, привредна мафија...

До сада највреднија одузета имовина била је власништво Дарка Шарића и његове породице, али и његових сарадника. Њоме тренутно управља Дирекција, а да ли ће му бити враћена или трајно одузета зависи од исхода суђења за трговину наркотицима и прање пара које Шарић чека у кућном притвору.

– Ако су у питању куће и плацеви, гледамо да то издамо и да се на адекватан начин плаћају све дажбине и обавезе и да се то с времена на вријеме реновира, да се улаже у те објекте и да се ти објекти сачувају у приближној вриједности у каквој су и одузети, јер ми никада не знамо ако је привремено одузето да ли ће та имовина бити враћена, а за случај враћања имовине гледамо да што мање са буџета платимо онима који потражују те ствари – каже директор Дирекције за управљање одузетом имовином Милан Стевовић.

Шта је све одузето

У надлежности Дирекције су четири брода, исто толико ресторана, три хотела, бифе... Расположу са више од стотину хектара земљишта и хиљадама квадратних метара стамбеног простора.

Предмети чија вриједност не пролази чувају се у трезору Народне банке.

– Одузимају се разноразне вриједности почев од накита, новчића из доба Римског царства, имамо импозантну галерију слика од 27 умјетничких дјела која су одузета од починилаца кривичних дјела, до наравно златних полуга, које смо изливали – наглашава Стевовић.

Други предмети се према Закону о одузимању продају, а власнику уколико не буде осуђен противвриједност се враћа у новцу.

Више од 200 аутомобила у једном од магацина

Директор Дирекције за управљање одузетом имовином истиче да се у једном од магацина налази око 200 аутомобила чија се вриједност мјери милионима.

– Најскупљи се чувају у посебној просторији, а међу њима је и “ферари” који је у тренутку одузимања вриједио 350.000 еура – каже Милан Стевовић.

Према његовим ријечима, врло ријетко се продају аутомобили, поготову они који су привремено одузети.

– Немамо ни право то да радимо, али возила пропадају па пропадају па смо видјели да је боље да дајемо одређеним институцијама и државним органима којима је то потребно – истиче директор Дирекције.

Идеја судије Фалконеа

Идеја о одузимању имовине као облика борбе против организованог криминала осмишљена је у Италији. Чувени судија Ђовани Фалконе закључио је да криминалне групе функционишу као својеврсна предузећа.

Зато, како је рекао Фалконе, уколико им одузмете имовину, такво “предузеће” ће се само урушити.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 17:16