Skuteri, more ilustracija / - UPSIL
06/08/2024 u 13:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vazdušna kontrola plovidbe duž cijele crnogorske obale, UPSUL posjeduje tri drona

Operateri će uz pomoć tri drona svakodnevno snimati iz vazduha kretanje plovila duž crnogorske obale kako bi se sagledalo pravo stanje na moru i uočile nepravilnost, naveli su iz Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama dodajući da imaju pet obučenih operatera koji upravljaju dronovima na Crnogorskom primorju.

Dronove će  koristi za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja.

Pomoćnik direktora Uprave pomorske sigurnosti Žarko Lukšić je objasnio da UPSUL ima 5 operatera dronovakoji su prošli nekoliko obuka i to: „temeljno osposobljavanje za upravljanje bespilotnim letjelicama DronExplor – Basic; teorijsko znanje o postupcima za rad bespilotnih vazduhoplova u skladu sa uredbom (EU) 2019/947 i uredbom (EU) 2019/945 i praktično znanje za odgovorno i sigurno upravljanje bespilotnim vazduhoplovima na otvorenoj podkategoriji operacija A2“.

Posjeduju tri drona proizvođača DJI.

- Dronovi se koriste za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja, detekciju zagađivanja mora sa plovnih objekata i za traganje i spašavanje ljudi i imovine na moru - ističe Lukšić.

Nakon niza pomorskih nezgoda na primorju, reagovalo je i ministarstvo pomorstva koje je iniciralo  uspostavljanje još jednog mehanizma kontrole u pomorskom saobraćaju.

- U narednom periodu bespilotna letjelica, odnosno dron, snimaće iz vazduha kretanje plovila duž crnogorske obale kako bi se sagledalo pravo stanje na moru i uočile nepravilnosti - ističe se u saopštenju.

Nezgoda na moru kod Budve: Sudar skutera, povrijeđene dvije osobe

U saopštenju se dodaje da je riječ o zadničkoj akciji Ministarstva pomorstva, Uprave policije, lučkih kapetanija i Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, čiji dron se koristi u ovu shvrhu.

Iz Ministarstva pomorstva su ranije naveli da operateri Pomorsko operativnog centra u Dobrim Vodama uz pomoć radara evidentiraju prekoračenje brzine, da se u koordinaciji sa timom koji je na licu mjesta, a uz pomoć plovila i drona identifikuju počinioci prekršaja, koje dalje procesuira inspektor sigurnosti plovidbe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 15:00