Дражен Бурић
28/09/2021 u 16:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ВДТ: Абазовић изнио низ неаргументованих и крајње тендециозних констатација

Осим што је апсолутно неутемељен, овакав вид обраћања и карактерисања једног државног органа, у конкретном случају Државног тужилаштва, од стране потпредсједника Владе је крајње непримјерен

Поводом изјава потпресједника Владе Црне Горе Дритана Абазовића, изречених на сједници Одбора за националну безбједност и одбрану реаговао је в.д врховног државног тужиоца Дражена Бурића.

Реаговање преносимо у цјелости: 

Поводом изјава потпресједника Владе Црне Горе господина Дритана Абазовића, изречених на сједници Одбора за националну безбједност и одбрану дана 27.09.2021.године, када је поводом дешавања у Цетињу дана 04.и 05.09.2021.године изнио низ неаргументованих, нетачних и крајње тендециозних констатација у вези са поступањем Државног тужилаштва током ових догађаја.

Државно тужилаштво најоштрије негодује и диже глас против унижавања државно тужилачке организације и омаловажавања државних тужилаца као носилаца ове значајне јавне функције, а у вези са квалификацијом изреченом од стране потпредсједника Владе да је поступање и дјеловање Државног тужилаштва током дешавања у Пријестоници „бескрајно срамно“.

Осим што је апсолутно неутемељен, овакав вид обраћања и карактерисања једног државног органа, у конкретном случају Државног тужилаштва, од стране потпредсједника Владе је крајње непримјерен.

Свјесни смо да је немогуће полемисати са онима који немају било какво правничко образовање, па чак ни основна полицијска нити криминалистичка знања, а који би, због државних функција на којима се налазе и због тежине јавно изговорене ријечи, морали познавати макар темељне принципе и законодавно устројство државног органа о којем говоре.

Знамо да наша реаговања не дотичу носиоце власти, мада би у свакој демократској држави која истински жели да јача своје институције, власт озбиљно саслушала ставове и мишљења оних који представљају струку и који су деценијама стицали стручна знања и вјештине, осим ако им намјера није потпуно супротна.  

Јавности ради, наглашавамо да је Државно тужилаштво уочи дешавања на Цетињу, организовало појачана дежурства и тужилачке тимове за дане 04. и 05. септембар, укључујући и тужиоце из Специјалног државног тужилаштва, са којом чињеницом је био упознат руководећи кадар безбједносног сектора.    

Наши критичари, а посебно они који себе сматрају позваним да коментаришу рад државних тужилаца, би морали знати да је одредбама чл.257 Законика о кривичном поступку прописано да је полиција, ако постоји основана сумња да је извршено кривично дјело за које се гони по службеној дужности, дужна да обавијести државног тужиоца и предузме потребне мјере да се пронађе учинилац кривичног дјела, да се учинилац или саучесник не сакрије, да се обезбиједе предмети који могу послужити као доказ и да прикупи сва обавјештења која би могла бити од користи за успјешно вођење кривичног поступка. Дакле, информације, чињенице и докази које полиција, али и други државни органи, доставе државном тужиоцу, укључујући и подношење кривичне пријаве, су од кључног значаја за покретање предкривичног поступка и предузимање кривичног гоњења од стране државног тужиоца.

За оцјену постојања основане сумње да је извршено кривично дјело ни у ком случају нису надлежни политичари нити било који носилац законодавне или извршне власти.

 Стога постављамо питање због чега потпредсједник Владе у величању резултата државних служби, чији је он координатор има потребу да вријеђа тужилачку организацију, а да при том макар не укаже  на информације и доказе, значајне за евентуално покретање кривичног поступка које је полиција, у реалном времену, доставила државном тужиоцу, а да је тужилац на исте, како он рече имао „нула реакцију“. Јавност треба да зна да по Законику о кривичном поступку полиција, али и  други органи државне управе, откривају учиниоце кривичних дјела, а да државни тужилац руководи извиђајем и усмјерава рад полиције, било да се ради о догађајима као што су ови који су се десили у Цетињу, било о запљени опојне дроге, запљени цигарета или било којој другој полицијско - тужилачкој активности.

 Државни тужиоци не желе да умању заслуге полиције нити значај полицијских послова у предкривичном поступку, нарочито не онда када полиција поступа благовремено  и када отворено и без селекције информација сарађује са тужилаштвом,  али исто тако не пристајемо да се уз сваку изјаву највиших носилаца власти и у свакој прилици, без разлога, неаргументовано и неосновано упуте критике Државном тужилаштву и омаловаже државни тужиоци.

Као одговор на све злонамјерне и неосноване критике и покушаје дискредитације Државног тужилаштва, трудећи се да у свим ситуацијама и приликама останемо професионалци, досљедни искључиво Уставу и законима Црне Горе, позивамо потпредсједника Владе Црне Горе да, уколико има сазнања, информација или доказа да је извршено било које кривично дјело за које се гони по службеној дужности, о томе на одговарајући начин обавијести Државно тужилаштво, што му је и законска обавеза.

                                                                                         в.д.врховног државног тужиоца

                                                                                                   Дражен Бурић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:26