/ FOTO: LAZAR RUŽIĆ
11/11/2022 u 12:01 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Vesna Medenica izašla iz spuškog zatvora

Medenica je uhapšena, 17. aprila, na Aerodromu u Golubovcima. Nakon toga je saslušana kod državnog tužioca koji je odredio tužilačko zadržavanje do 72 časa

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica puštena je da se brani sa slobode i danas je napustila spuški zatvor. Njoj je ukinut pritvor, i nije joj određena mjera nadzora, jer nije utvrđeno da postoji opasnost da će pobjeći. 

image
FOTO: LAZAR RUŽIĆ

Medenici je funkcija predsjednice Vrhovnog suda prestala 30.12.2020.godine i, kako je navela ranije, nakon toga je dolazila u Vrhovni sud tri-četiri puta, kada je boravila u kabinetu šefa kabineta ustanove i u predkancelariji, ali je kasnije prestala da dolazi zbog negativnih medijskih navoda.

image
FOTO: LAZAR RUŽIĆ

PORTAL DAN SAZNAJE: Ukinut pritvor Vesni Medenici

Medenica je uhapšena, 17. aprila, na Aerodromu u Golubovcima. Nakon toga je saslušana kod državnog tužioca koji je odredio tada tužilačko zadržavanje do 72 časa, a nakon toga sudija za istragu podgoričkog Višeg suda odredio joj je pritvor 30 dana.

image
FOTO: LAZAR RUŽIĆ

Nakon toga, odbrana je ulagala žalbe na rešenje o određenu pritvora i produženju istog, ali je tada žalba bila odbijana. Razlozi za tada odbijanje žalbe bila je opasnost da Medenica može napustiti državu, odnosno pobjeći.

image
FOTO: LAZAR RUŽIĆ

STVARANJE KRIMINALNE ORGANIZACIJE, ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA...

U Podgoričkom Višem sudu za 17. novembar zakazana je kontrola optužnice za predmet u kojem je prvooptužena Vesna  Medenica, bivša predsjednica Vrhovnog suda. Podsjećamo, 1.11.2022. je odložena kontrola na zahtjev advokata odbrane kako bi se upoznali sa dokaznim materijalom. 

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić.

Optužnica je podignuta za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprječavanje dokazivanja, kazao je  ranije portparol Specijalnog Državnog Tužilaštva, državni tužilac Vukas Radonjić.

Okrivljenom Milošu Medenici se, između ostalog, kako se navodi, stavlja na teret da je, u 2019. godini, stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali okrivljena Vesna Medenica, devet okrivljenih lica i okrivljeno pravno lice, sa ciljem vršenja krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći, te da je, u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete na carinsko područje Crne Gore, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima.

- Okrivljenoj Vesni Medenici se stavlja na teret da se, u periodu od 2019. do 2021. godine, obavezala da će, korišćenjem svog službenog položaja predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore i pretpostavljenog uticaja, kao bivše predsjednice tog suda, posredovati da se određeni parnični predmeti koji su se vodili pred Višim sudom u Podgorci i Vrhovnim sudom Crne Gore završe u korist privrednih društava „Fab Live“ i „Cijevna Commerce“, bez obzira na činjenično stanje, u čemu joj je pomagao okrivljeni Miloš Medenica i pojedini pripadnici kriminalne organizacije, a da su je na protivzakoniti uticaj naveli okrivljeni Popovići i Petrović, te da je za njeno posredovanje dat mito. Okrivljenoj Vesni Medenici se stavlja na teret i da je, krajem 2018. i početkom 2019.godine, kao predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, podstrekavala okrivljenu Milicu Vlahović Milosvaljević, sudiju Privrednog suda Crne Gore, da zloupotrijebi službeni položaj i u parnici, i suprotno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, donese privremenu mjeru u korst Rada Arsića, kuma okrivljene Vesne Medenice, i njegovog privrednog društva, čime su teže povrijeđena prava druge parnične stranke - navodi se u optužnici.

 U odbrani datoj na zapisniku o saslušanju 17.5.2022.godine, Medenica je saopštila da je prije svega vrlo iznenađena onim što joj se stavlja na teret jer ne može vjerovati da ne može imati susret sa bilo kim od ranijih kolega i sa njima se vidjeti i popričati, a da se to ne tumači da čini krivično djelo protivzakoniti uticaj.

Slučaj Vesne Medenice: Od hapšenja do slobode bez ograničenja

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:13