ZDRAVKO BEGOVIĆ / - ZDRAVKO BEGOVIĆ
23/10/2024 u 11:41 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Begović zatražio oslobađajuću presudu za Medenicu: Doći će vrijeme da se sudi na osnovu spisa, a ne političkog motiva

Advokat Zdravko Begović kazao je da će doći vrijeme da se sudi na osnovu spisa predmeta a ne na osnovu političkog motiva.

On je to naveo tokom izošenja završnih riječi povodom suđenja Vesni Medenici po anonimnoj prijavi vezano za slučaj neudaljenja sa posla sudije Milosava Zekića, protiv kojeg je vođen krivični postupak i koji je osuđen.

Predložio je da sud donese oslobađajuću presudu u odnosu na Medenicu. Takođe, to je i Medenica navela u svojim završnim riječima.

(VIDEO) Presuda Medenici 4. novembra: "Naknadna pamet SDT-a je pravno licemjerstvo, apsolutno se ne osjećam krivom

- SDT je saopštilo da je pokrenut postupak protiv Vesne Aćimić i ako su mu ti predmeti dostupni 3,4 godine. Za sudski postupak koji je bio pokrenut protiv sudije Zekić znale su sudije koje su bile zadužene oko predmeta. Niko od njih nije obavijestio Sudski savjet - naglasio je advokat Zdravko Begović, koji zastupa Medenicu.

SDT je naknadno dostavilo spise Osnovnom tužilaštvu da se vidi da li je neko drugi odgovoran, na kraju su našli rješenje, sve su svalili na tadašnju sekretarku Sudskog savjeta - dodao je on.

Dodao je da je sudija Sanja Čakanović prva bila zadužila taj predmet i da je imala obavezu da obavjesti Sudski savjet. Zatim je istakao da je sudija Momirka Tešić, koja je izrekla presudu u postupku protiv Zekića, takođe bila dužna da obavjeti nadležne.

Kazao je da se ovdje ne radi o anonimnoj prijavi, nego o perfidnoj prijavi.

Ukazao je i na to da je ovaj postupak dokaz da Vesna Medenica nije ta zbog koje se odlažu ročita.

- Sedam mjeseci je prošlo od podizanja optužnig akta do okončanja ovog postupka, u kojem je samo Vesna Medenica optužena. To govori da se ročišta ne odlažu zbog nje, a u medije se vrši pritisak i na sudije objavljuvanjem da Vesna Medenica vrši uticaj na odlaganje ročišta - naglasio je on.

Dodao je da su drugi predmeti komplikovani, sa većim brojem optuženih, po 15 njih i više i da tu postoji uticaj drugih okolnosti.

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo podnijelo je optužni predlog protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice kojim se tereti da je nezakonito i mimo znanja članova Sudskog savjeta donijela odluku i arhivirala predmet sudije Osnovnog suda u Rožajama.

Kako SDT navodi, tim činom je Milosava Zekića spasila sigurnog razrješenja sudijske funkcije, omogućila mu da nastavi da obavlja sudijski posao i godinu i po nakon te odluke prima punu zaradu.

Time je, kako piše u optužnom predlogu, izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Medenica je 17 godina provela na čelnim pravosudnim funkcijama. Četiri godine bila je vrhovni državni tužilac, a nakon toga u tri mandata na čelu Vrhovnog suda od 2007. do decembra 2020.godine.

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. oktobar 2024 12:10