VESNA MEDENICA / - FOTO: ŽELJKA BOJANIĆ
23/10/2024 u 10:52 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Presuda Medenici 4. novembra: "Naknadna pamet SDT-a je pravno licemjerstvo, apsolutno se ne osjećam krivom"

Presuda bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, u postupku po anonimnoj prijavi, zakazana je za 4. novembar. Sudija Sonja Keković vodi ovaj postupak.

Medenica  je danas u završnoj riječi navela da je pravno licemjestvo naknadna pamet Specijalnog državnog tužilaštva i da je ona ponosna na svoj radi i šta je ostavila iza sebe.   

To je kazala povodom toga što je danas, prije iznošenja završnih riječi, tužiteljka Maja Janković kazala sudu sa je SDT dostavilo spise Osnovnom tužilaštvu kako bi se utvrdilo da li ima još nečije odgovornosti po ovom predmetu, odnosno da li je odgovorna tadašnja sekretarka sudakog savjeta Vesna Aćimić.

Medenica i njen advokat Zdravko Begović su ukazali da SDT već četiri godine ima ove spise a da su tek sad, kada je postupak protiv Medenice pri kraju, odlučili da se utvrdi da li je neko drugi odgovoran.

- Nije Vesna rušila pravosudni sistem. Rušili su oni koji su mene htjele da vide na optuženičkoj klupi -poručila je ona.

Medenica  je istakla da se apsolutno ne osjeća krivom.

- U cjelosti ostajem pri iskazu moga advokata.  Optužnim predlogom mi se stavlja na teret da sam umjesto sudskog savjeta odlučila o neudaljenju sudije Zekić. Tu ukazujem na pogrešnu primjenu materijalnog prava - ukazala je Medenica.

(VIDEO) Begović zatražio oslobađajuću presudu za Medenicu: Doći će vrijeme da se sudi na osnovu spisa, a ne političkog motiva

Istakla je da je tačno ono što je navelo SDT, da odluku donosi Sudski savjet i dodala da to i potvrđuje da ona nije imala ovlašćenja da odluluje o udaljenju sudije, a za šta je SDT tereti.

-Tačno je anonimnoj pritužbu nisam proslijedila Sudskim savjetu, ali je isto tako tačno da je isti dan kad i ja Sudski savjet dobio i u njoj je to naznačeno - naglasila je Medenica.

 

Povodom službene zabilješke koju je sačinila a vezano za naveden slučaj, rekla je da time nije zloupotrebila alužbeni položaj jer je službena zabilješka internog karaktera i nema pravnu snagu, nije odluka.

Dodala je da su svi koji su bili nadležni u svojim iskazima naveli da su zaboravili da preduzmu obaveze u odnosu na situaciju vezanu za sudiju Zekića i obavještenje nadležnih da je pokremut sudaki postupak protiv njega i da je osuđen.

Medenica je navela da je ponosna na svoj rad i na ono što je ostavila. Kazala je da se sada vidi kakva je situacija i da se za vrijeme njenog mandata nije desilo da neko izađe iz pritvora a da ne bude donešena presuda u roku od tri godine 

image

VESNA MEDENICA

- FOTO: ŽELJKA BOJANIĆ

Tužiteljka Janković je ostala pri optužbama i predložila sudu da Medenicu osudi u skladu sa zakonom. 

Podsjećamo, na prethodnom ročištu odloženo je iznošenje završni riječi  na zahtjev tužiteljke Maje Janković, koja je tada navela da joj je potrebno vrijeme za pripremu.

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo podnijelo je optužni predlog protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice kojim se tereti da je nezakonito i mimo znanja članova Sudskog savjeta donijela odluku i arhivirala predmet sudije Osnovnog suda u Rožajama.

(VIDEO) Suđenje Medenici: Sudija Zekić od pravosuđa sakrio da je osuđen u krivičnom postupku

Kako SDT navodi, tim činom je Milosava Zekića spasila sigurnog razrješenja sudijske funkcije, omogućila mu da nastavi da obavlja sudijski posao i godinu i po nakon te odluke prima punu zaradu.

(VIDEO) Svjedoci potvrdili odbranu Medenice: Sekretarka bila dužna da obavijesti Sudski savjet o prijavi protiv Zekića

Time je, kako piše u optužnom predlogu, izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Medenica je 17 godina provela na čelnim pravosudnim funkcijama. Četiri godine bila je vrhovni državni tužilac, a nakon toga u tri mandata na čelu Vrhovnog suda od 2007. do decembra 2020.godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. oktobar 2024 13:46