Протест на Тргу Шака Петровића у Никшићу / - фото: Б.Б.
07/11/2021 u 13:36 h
Biljana Brašnjo, Blaženka GolubovićBiljana Brašnjo, Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Траже расвјетљавање убиства Мрдака: Живот је дао како би заштитио државну имовину

Нијесу га уплашиле ни дуге цијеви ни бибер-спрејеви маскираних пљачкаша, од којих је један од њих повукао ороз и испалио смтроносне метке у нашег брата. Тражимо одговор на питање ко је убио Љубишу Мрдака - казао је Павићевић

Протест због jош увиjек нериjешеног убиства Љубише Мрдака у Никшићу поново су организовале његове колеге из некадашњег 7. батаљона бивше Воjске Jугославиjе. На протесту се окупио већи броj Никшићана, Мрдакових бивших колега из Подгорице, а присуствовали су представници Струковног синдиката заштитара Црне Горе, као и предсjедник Општине Никшић Марко Ковачевић.

Обраћаjући се у име 7. батаљона, Бранислав Павићевић jе истакао да ниjе први пут да се у Никшићу организуjе оружана пљачка. Стога инсистирају на што бржем рјешавању убиства њиховог пеијатеља, сабрата, Љубише Мрдака.

- Које 20. октобра у 8.50 часова убио Љубишу Мрдака, храброг и витешког сабрата, усред бијела дана у центру Никшића. Мрдак је свој живот дао како би заштитио државну имовину, паре намијењене никшићким пензионерима. Нијесу га уплашиле ни дуге цијеви ни бибер-спрејеви маскираних пљачкаша, од којих је један од њих повукао ороз и испалио смтроносне метке у нашег брата у Христу. Тражимо директан одговор на питање ко је убио Љубишу Мрдака - казао је Павићевић.

Истиче да то не траже само они већ цио Никшић и Црна Гора. Запањени су тишином која траје од надлежних органа али и од медија који су неочекивано заћутали.

- Ако се овако настави, смрт нашег друга и пријатеља, човјека без мане и страха, са којим смо дијелили и добро и зло у тешким временима, па и у оним када се распадала бивша земља, стрепимо да ће се десити што смо већ видјели годинама иза нас - каже Павићевић.

- Не тако давно слични догађаjи потресали су наш град, али смо остаjали ускраћени одговора - ко су пљачкаши и наоружани разбоjници. Jош увиjек се не зна ко jе нанио тешке тjелесне повреде благаjници Екектродистрибуциjе у Улици Радиjа Дакића 23. децембра 2005. године око 10 часова, када су jоj отели 17.300 еура! Двиjе године касниjе непознати клиjент ушао jе са фалсификованим документима у просториjе Опортjунити банке и однио 180.000 еура. Лаконски jе преварио службенике банке, и то без оружjа. Два дана раниjе непознати пљачкаши напали су Ивана Дробњака, слубеника Агро инвест банке, коjи jе у коферу носио 60. 000 еура у различитим апоенима. Тада се причало да ће кофер приликом отварања експлодирати и на таj начин уништити новац - што се, наравно, ниjе десило - казао jе Павићевић.

Пријатељи, данас вам се обраћам у лично и у име Струковног синдиката заштитара Црне Горе поводом окрутног и са умишљајем злочиначког убиства нашег Љубише Мрдака. Морам одмах нагласити да све што се годинама дешава са радницима обезбјеђења и наметнутног назива заштитари је испод сваког професионалног и људског достојанства, каже Блажо Петровић, предсједник Струковног синдиката заштитара Црне Горе.

image

Блажо Петровић

- фото: Б.Б.

- Наиме, ове тешке опасне и високоризичне послове заштите лица и имовине за малу новчану надокнаду радници обезбјеђења обављају до крајњих психофизичких граница. Од државних органа захтијевамо строже контроле планова заштите по Закону о заштити лица и имопвине као и примјена законских одредби прилоком обављања високоризичних послова пратиоца вриједности и радника обезбјеђења у банкарским и поштанским установама које су посебно осјетљиве на оружане нападе са могућим смртним исходом, као што се нажалост десило - каже Петровић.

Истиче да као синдикат захтијевају брзу и ефикасну истрагу која ће довести до учиниоца овог гнусног и тешког злочина.

-  Од законодавног дома захтијевамо да се донесе нови закон о заштити лица и имовине у којем ће директно учествовати Синдикат радника обезбјеђења јер ми најбоље препознајемо проблеме са којима се суочавамо у овој дјелатности. Породици Мрдак изјављујемо искрено саучешће у болу и поручујемо да га нећемо заборавити -каже предсједник струковног синдиката Петровић.

Скупу се обратио и Ратко Чворовић из Клуба добровољних давалаца крви "Ссвети Сава" чији је Мрдак био члан.

- Брате Љубиша, ево већ неко вријеме како нас окупљаш и сабираш, али нисмо навикли овако без тебе - казао је Чворовић.

Истиче да их је и данас сабрао око онога зашта се Љубиша цио живот борио - слобода и правда. Истичу да им је он показао како се умире храбро, са срцем које је имао веће од многих, што је показивао и својим хуманим гестовима давањем крви.

Окупљеним Никшићанима и пријатељима Љубише Мрдак обратио се и Петар Вуковић у име Седмог батаљона.

фото и видео: Биља Брашњо

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:18