/ - DUŠKO TANASKOVIĆ- YOUTUBE JUTARNJI LIST
26/09/2023 u 06:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Optužnica za ubistvo Vlaovića pod znakom pitanja zbog prisluškivanja

Tanaskoviću se sudi u Zadru, ali je Crna Gora od Hrvatske zatražila njegovo izručenje, jer ga naše tužilaštvo tereti za učešće u ubistvu Milića-Minje Šakovića u Budvi sredinom juna 2022. godine

Ozvučena ćelija 29-godišnjeg Kragujevčanina Duška Tanaskovića u zadarskom zatvoru, čime se pri kraju suđenja došlo do novih informacija o njegovoj ulozi u likvidaciji 39-godišnjeg crnogorskog državljanina Gorana Vlaovića na ostrvu Zrć u Hrvatskoj mogla bi postati pravni “presedan” u Hrvatskoj, budući da je Tanaskovićev advokat tražio izuzimanje ovih dokaza kao nezakonitih.

Odmah na početku nastavka suđenja u četvrtak, državno tužilaštvo u Zadru koje je na ročištu 13. jula otkrilo da je Tanaskovićeva ćelija bila pod tajnim nadzorom, zatražilo je odlaganje zbog preslušavanja snimka iz ćelije. Tanaskovićev advokat Vinko Gulišija zatražio je, međutim, izuzimanje tih dokaza kao – nezakonitih. 

"Predmet je došao u fazu iznošenja dobrane. U konsultaciji s više pravnih stručnjaka, nikome u istoriji hrvatskog pravosuđa nije poznato da bi se nakon podizanja optužnice i njene pravosnažnosti radile posebne dokazne radnje, kao ove u zatvorskoj ćeliji gdje je smješten zatvorenik. Ako sud ne prihvati predlog za izdvajanje spisa, trebalo bi vratiti optužnicu na ponovno razmatranje i okrivljenom dati mogućnost za novo iznošenje odbrane", rekao je Gulišija.

Sutkinja Ana Brkić odbila je zahtjev advokata Gulišije, ali će pisano rješenje o tome poslati Visokom krivičnom sudu Hrvatske. U zavisnosti od njihove odluke koja to može potvrditi, odbiti ili preinačiti, nastaviće se suđenje.

"Do odluke Visokog krivičnog suda Hrvatske, koji može rješenje o odbijanju zahtjeva obrane za izuzećem dokaza prikupljenim posebnim izvidima potvrditi, odbiti ili preinačiti, moramo odložiti raspravu. Kad Visoki sud donese odluku, suđenje će se nastaviti", rekla je sutkinja, nakon čega je novu situaciju pojasnila i optuženom Tanaskoviću.

Tužilac Ivica Škara prije je na suđenju kazao kako su prisluškivanjem njegove ćelije dobili nove dokaze protiv Tanaskovića.

"Iz materijala kojim raspolažemo, tonskih zapisa i transkripata, jasno je da je optuženi za likvidaciju Vlaovića trebalo da dobije novčanu nagradu. Takođe je jasno da je u planiranje ubistva bilo uključeno više učesnika i pomagača", rekao je tužilac.

Zbog novih dokaza Škara je zatražio da se optužnica kojom se Tanaskovića tereti za ubistvo prekvalifikuje u teško ubistvo iz koristoljublja, za koje je predviđena kazna preko 20 godina zatvora.

Podsjetimo, hrvatski mediji spekulišu da je motiv za ubistvo Vlaovića bio obračun "kavačkog" i "škaljarskog" klana.

Tanaskoviću se sudi u Zadru, ali je Crna Gora od Hrvatske zatražila njegovo izručenje, jer ga naše tužilaštvo tereti za učešće u ubistvu Milića-Minje Šakovića u Budvi sredinom juna 2022. godine.

Crna Gora je od Hrvatske na jesen prošle godine zvanično zatražila izručenje Tanaskovića zbog učešća u ubistvu Šakovića.

Crna Gora je uz to raspisala i međunarodnu potjernicu za Lukom Pilčevićem iz Beograda, takođe osumnjičenim za učešće u pomenutoj likvidaciji.

Iz crnogorskog tužilaštva ranije je saopšteno da je Pilčević osumnjičen za ubistvo Šakovića, a Tanasković da mu je u tome pomogao.

(zadarski /rtcg)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 10:12