Миливоје Катнић / - Миливоје Катнић
28/10/2021 u 21:35 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада одбила све Катнићеве примједбе на Закон о државном тужилаштву

Према њиховом мишљењу, у Закону који је изгласан у парламенту у мају, нема ништа спорно, а Катнићеве примједбе су неосноване

Влада Црне Горе одбила је инцијативу специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића за покретање оцјена уставности чланова Закона о државном тужилаштву. Према њиховом мишљењу, у Закону који је изгласан у парламенту у мају, нема ништа спорно, а Катнићеве примједбе су неосноване. 

Катнић је у иницијативи навео да нијесу уставне одредбе члана 48 став 4 Закона о Државном тужилаштву, којом је прописано да за вршиоца дужности Врховног државног тужиоца може бити одређено лице које испуњава услове да се вршилац дужности Врховног државног тужиоца одређује на период од шест мјесеци, као и става шест наведеног закона којим је прописано да се у случају да у року из става 5 овог члана не буде изабран врховни државни тужилац, исто лице може још једном бити одређено за вршиоца дужности Врховног државног тужиоца на период од шест мјесеци.

Такође, навео је да је неуставна одредба члана 103 којом је прописано да државном тужиоцу престаје функција када испуни услове за остваривање права на старосну пензију, као и члана 184 наведеног закона којом је прописано да ће Тужилачки савјет изабран у складу са овим законом на првој конститутивној сједници констатовати престанак дужности вршиоца дужности Врховног државног тужиоца који је одређен прије ступања на снагу овог закона, односно прије одржавања конститутивне сједнице и одредити вршиоца дужности Врховног државног тужиоца. 

Катнић, у иницијативи наводи, да је нејасно који су разлози опредијелили законодавца за доношење одредби предметног Закона по којима би позицију вршиоца дужности Врховног државног тужиоца до избора новог Врховног државног тужиоца могло да обавља лице које није државни тужилац, које никад није радило у правосуђу или које нема положен правосудни испит, за разлику од претходног законског рјешења по којем је за вршиоца дужности искључиво могао бити именован један од државних тужилаца у Врховном државном тужилаштву.

 - Такође у Иницијативи је навео да се ефикасно функционисање тужилачке организације до успостављања редовног мандата новог Врховног државног тужиоца може обезбиједити искључиво именовањем неког од државних тужилаца из самог Врховног државног тужилаштва.

 У конкретном случају навео је да је претходна законска формулација да државном тужиоцу престаје функција кад испуни услове за старосну пензију замијењена формулацијом да државном тужиоцу престаје функција када испуни услове за остваривање права на старосну пензију.

Тиме је, наводи он, потпуно неосновано право појединца на старосну пензију претворено у обавезу и на тај начин га ставља у неповољнији положај, што у крајњем утиче и на висину пензије.

 - Такође, сматра да су норме Закона о државним службеницима и намјештеницима које се односе на престанак радног односа по сили закона у колизији са Законом о пензијском и инвалидском осигурању и Законом о раду па тако државном службенику престаје радни однос по сили закона кад наврши 67 година живота и најмање 15 година стажа осигурања - додаје он у Иницијативи

Катнић истиче да се оваквим законским рјешењем неосновано прекида континуитет рада вршиоца дужности Врховног државног тужиоца, те да се уз спроведену либерализацију избора чланова Тужилачког савјета, овим одредбама отвара простор за манипулације кроз потенцијално вишекратно именовање политички подобне фигуре ван правосуђа за вршиоца дужности Врховног државног тужиоца.

Тиме се, увјерава он, угрожава уставна категорија самосталности и независности Државног тужилаштва.

Сматра да тренутни вршилац дужности треба да настави да обавља ову функцију до избора Врховног државног тужиоца од стране Скупштине Црне Горе. У коначном се позива на мишљење Венецијанске комисије од 10. маја 2021. године у којем је истакнуто да постоје јаки аргументи за избор вршиоца дужности Врховног државног тужиоца из реда постојећих највиших тужилаца.

Влада: У Закону о Државном тужилаштву нема ништа спорно

Са друге стране Влада је оцијенила да исто лице може да буде бирано за Врховног државног тужиоца највише два пута.

Како су нагласили, у случају да у року не буде изабран врховни државни тужилац, исто лице може још једном бити одређено за вршиоца дужности врховног државног тужиоца, на период од шест мјесеци.

- Функција државног тужиоца може престати истеком мандата, оставком, кад се испуне услови за пензију и предстанком држављанства. Тужилачки савјет изабран у складу са овим законом ће на првој конститутивној сједници констатовати престанак дужности вршиоца дужности врховног државног тужиоца који је одређен прије ступања на снагу овог закона, односно прије одржавања конститутивне сједнице и одредити вршиоца дужности врховног државног тужиоца - наводи се у мишљењу Владе које потписује премијер Здравко Кривокапић.

Подсјећају и да је, новим Законом о државном тужилаштву, који је у мају донешен у парламенту,  измијењено претходно рјешење које је прописивало да вршилац дужности може бити само неко из реда тужилаца у Врховном државном тужилаштву, па се на овај начин омогућава обезбјеђивање већег броја потенцијалних кандидата, уз задржавање високих критеријума стручности.

- Такође, обезбјеђује се несметан рад Државног тужилаштва до избора новог Врховног државног тужиоца, уз ограничавање трајања мандата вршиоца дужности на 12 мјесеци, чиме се спрјечава могуће заобилажење уставних одредби које уређују избор Врховног државног тужиоца. У односу на оспорене одредбе члана 103 став 1 тачка 3 Закона, треба истаћи да је циљ измјене да се питање престанка тужилачке функције због испуњења услова за старосну пензију правно нормира на истовјетан начин као што је Уставом Црне Горе уређено питање престанка судијске функције у истовјетној правној ситуацији. Иако је постојећа норма у суштинском смислу иста, због нормативне кохезије било је потребно ускладити ове двије норме, а истовремено ради јасног изједначавања статуса судија и државних тужилаца у овом смислу - додају се.

Наиме, како наводе у мишљењу Владе, одредбом Закона о Државном тужилаштву се не прописује старосна граница за остваривање права на старосну пензију, већ само прецизира један од разлога за престанак тужилачке функције који је био предмет и претходног законског рјешења.

 - Обзиром да су услови за остваривање права на старосну пензију прописани Законом о пензијском и инвалидском осигурању, одредбе члана 103 Закона о Државном тужилаштву нијесу ни у ком смислу дискриминаторне и у складу су са одредбама Устава Црне Горе - закључује с у мишљењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:37