vrhovni sud / -DAN
03/01/2022 u 18:06 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Врховни суд привео крају поступак оцјењивања око 70 будућих судија

Очекуjемо да ће Комисиjа за оцjењивање Савjету након новогодишњих и божићних празника доставити информациjу о утврђеним оцjенама рада судиjа, кандидата коjи напредуjу, па ће се сходно томе и спроводити обjављени огласи

Врховни суд је крајем прошле године завршио већи дио посла и међу пријављеним кандидатима оцијенио око 70 будућих судија које почетком ове године треба да ступе на ту дужност. Ради се о кандидатима који ће на судијска мјеста доћи по принципу напредовања.

Поступак оцjењивања кандидата из Вишег суда Подгорица и Основног суда Никшић, за коjе ниjе завршено оцjењивање од стране Виjећа за оцjењивање, приводи се краjу, потврдили су нам из Врховног суда и објаснили да након што се кандидатима доставе предлози оцjена,они имаjу право приговора, након чега ће се утврдити коначна оцjена за све судиjе коjе су оцjењиване.

Да се још увијек нијесу стекли услови за одржавање сједнице на којој би били обављени интервјуи потврдили су нам и из Судског савјета.

– Ниjесу се стекли услови да Савjет одржи сjедницу на коjоj би обавио интервjуе са кандидатима за судиjе коjи напредуjу jер сви приjављени немаjу утврђену коначну оцjену. Очекуjемо да ће Комисиjа за оцjењивање Савjету након новогодишњих и божићних празника доставити информациjу о утврђеним оцjенама рада судиjа, кандидата коjи напредуjу, па ће се сходно томе и спроводити обjављени огласи – саопштили су нам из Судског савјета.

Процедура избора компликована

Свjесна чињенице да jе одлазак великог броjа судиjа у jедном тренутку произвео последице у погледу ефикасности судова, нарочито Врховног суда, Симовић Звицер сматра да jе грешка направљена само у диjелу што одлука ниjе донесена раниjе, одмах по ступању на снагу измjена Закона о пензиjско-инвалидском осигурању у августу 2020. године, већ jе то учињено годину дана касниjе.

Осврћући се на недостатке важећих законских процедура поводом именовања нових судиjа, истакла је да је та процедура, по њеном мишљењу, врло компликована.

– Ипак, и таj поступак jе приведен краjу, тако да ћемо jедан броj нових судиjа добити до краjа ове а већи дио до краjа jануара наредне године – казала је раније Симовић Звицер.

Када је у питању сам поступак оцjењивања, из Судског савјета су нас упутили на Закон о Судском савjету и судиjама који регулише ово питање (од члана 87 до члана 101) и којим је прописана укупна процедура и правила, као и начин рада комисиjе и виjећа за оцjењивање.

Предсjедница Судског савjета Весна Симовић Звицер раније ниjе жељела да коментарише одлуку о престанку функциjе и одласку у пензиjу 22 црногорских судиjа, како се то не би протумачило као утицаj на Управни суд, коjи о томе тренутно одлучуjе.

image

vesna simovic zvicer

-DAN

– Са саjта Судског савjета сазнала сам за незакониту одлуку о стицању услова за пензиjу по основу навршене 64 године живота, а на темељу очигледно неуставног закона чиjи jе поступак испитивања у току пред Уставним судом Црне Горе. За разлику од Тужилачког савjета, коjи jе, чуваjући своj дигнитет и дигнитет тужилаца, одлучио да сачека одлуку Уставног суда, Судски савjет jе грубим вриjеђањем закона и процедуре, нажаласт и уз учешће судиjа чланова Савjета, донио краjње незакониту и за жене судиjе дискриминаторску одлуку. За ту незаконитост истаћи ћу само наjважниjе разлоге, а остале ћу навести у тужби коjом ћу оспоравати одлуку Судског савjета, jер се нећу повући пред правним насиљем нада мном и моjим часним колегама, коjе jе праћено увредљивим медиjским етикетирањем – поручила је након одлуке Савјета Светлана Вујановић, једна од бивших судија Врховног суда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:31