ilustracija / - SRDJAN BOLJEVIC
22/07/2024 u 18:00 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vrhovni sud ukinuo presudu Kristijanu Gondiju za zločin u Reževićima od prije dvije decenije

Skoro dvije decenije nakon što je njemački državljanin Klaus Dojčlender monstruozno ubijen u Budvi, sudski postupak protiv jednog od okrivljenih, srpskog državljanina Kristijana Gondija, koji se tereti za ovaj gnusni zločin, još uvijek nije okončan.

Početkom mjeseca Vrhovni sud je ukinuo presudu kojom je Gondi u odsustvu osuđen na 30 godina zatvora i predmet vratio Apelacionom sudu na ponovni postupak i odlučivanje. Njegovom "pomagaču" Radu Stošiću presuda od 30 godina zatvora u međuvremenu je postala pravosnažna. 

Prvostepeni sud, kojim je predsjedavao sudija Veljko Radovanović, u maju prošle godine ostavio je na snazi ranije izrečenu presudu okrivljenom Gondiju, koji je pravosnažno osuđen na trodecenijsku kaznu, jer je zajedno sa Radom D. Stošićem, koji je takođe pravosnažno osuđen za ovo djelo, iz koristoljublja ubio njemačkog državljanina. Gondi je u međuvremenu uhapšen, izručen Crnoj Gori nakon čega je tražio ponavljanje sudskog postupka.

Njemca ubili, raskomadali i bacili u more: Gondi osuđen na 30 godina robije

Sud je u prvostepenoj presudi prihvatio navode optužnice, da su okrivljeni Stošić i Gondi ubili Dojčlendera 7. februara 2005, u naselju Drobnići – Reževići nadomak Budve. Oni su po dogovoru, sa umišljajem iz koristoljublja, u namjeri pribavljanja imovinske koristi, 7. februara oko 20 časova ubili Dojčlendera.

Kako se navodi u presudi, Gondi je to uradio zbog 17.000 eura, a Stošić radi prisvajanja imovine pokojnog Dojčlendera, stana od 105 kvadrata u naselju Drobnići, koji je bio uknjižen na ime Stošića.

Izreka presude bazirana na odbrani Stošića

Vrhovni sud je uvažio žalbu odbrane i predmet vratio Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje.

– Po stavu podnosioca žalbe nejasno je iz kojih razloga prvostepeni sud bira da koristi izreku ove presude baziranu isključivo na odbrani optuženog Rada Stošića jer navodi o mjestu, vremenu i načinu izvršenja krivičnog djela i učešću optuženog Kristijana Gondija se isključivo baziraju na odbrani Stošića, koja je data u ranijem postupku, a koja se značajno mijenjala tokom postupka, te prema tome se ne može smatrati uvjeljivom i istinitom.

– Dogovorili su se da Stošić izađe iz stana, a Gondi je ušao u stan, čija vrata je otvorio Dojčlender. Stošić je čuvao stražu, a Gondi je šipkom usmrtio Dojčlendera, nakon čega je sjekirom otkinuo glavu i udove, a zatim su zajedno sve spakovali u najlonski džak. Zatim su se autom odvezli do Kraljičine plaže u naselju Sveti Stefan i u čamac ubacili djelove tijela masakriranog Dojčlendera. Nakon toga su isplovili na otvoreno more gdje su izbacili tijelo, piše u presudi.

U septembru 2005. okrivlljeni Stošić je prodao stan za 45.000 eura, nakon čega je izmirio kredit Gondija u iznosu od 10.000 eura, od čega mu je na ruke dao sedam hiljada eura.

image

Stošić (arhivski snimak)

Dan arhiva

– Stošić je na zapisniku pred sudijom za istragu detaljno opisao radnje koje je preduzeo zajedno sa okrivljenim Gondijem, način ubistva oštećenog, sredstvo koje je upotrijebljeno za izvršenje djela, kao i naknadno postupanje sa lešom i tragovima krivičnog djela, piše u obrazloženju presude Apelacionog suda.

Ovakva odbrana okrivljenog Stošića saglasna je sa nalazom i mišljenjem vještaka sudske medicine Dragane Čukić, zapisnikom o vanjskom pregledu i obdukciji tijela oštećenog, te sa pronađenim materijalnim tragovima koji su konstatovani u nalazu i mišljenju Državnog zavoda za kriminalistiku pokrajine Wesfalen, i to tragovima krvi oštećenog Dojčlendera na komadu tekstila i na nožici kauča u stanu, pronalasku tijela – trupa na udaljenosti od jednog metra od stjenovite obale ostrva Mljet, a što je potvrđeno zapisnikom o uviđaju MUP-a Republike Hrvatske, navodi se u obrazloženju presude Apelacionog suda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 14:54