/ - Балкански картел је формиран
16/04/2022 u 19:20 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За црногорско нарко-тржиште кокаин чистоће више од 90 одсто: Од 35.000 - 40.000 еура по килограму

Кокаин се за потребе локалног тржишта углавном допрема из општина које гравитирају на југу Црне Горе, а за транспорт се доминантно користе различите врсте превозних средстава

Транснационално кријумчарење кокаина већ дуги низ година представља доминантну криминалну активност којом се бави највећи број организованих криминалних група из Црне Горе. 

(ФОТО) Балкански картел је формиран: Шверц кокаина путем лука доживио експанзију

Према извјештају Процјени опасности од тешког и организованог криминала у Црној Гори (SOCTA 2021), организоване криминалне групе из Црне Горе које дјелују у овој области, представљају дио ширих криминалних мрежа састављених од структура који своје поријекло воде из земаља Западног Балкана. Које су током претходног периода заузеле веома значајну позицију на транснационалном криминалном тржишту, при чему контролишу све фазе процеса кријумчарења, почев од набавке и укрцаја кокаина у земљама Јужне Америке, преко организације транспорта и испоруке у земљама Европе, али и у значајној мјери су развијене мреже задужене за дистрибуцију на локалном нивоу у земљама Западне Европе.

КОКАИН ЗА ЦГ ИЗРАЗИТО ВИСОКОГ КВАЛИТЕА

Кокаин,који је намијењен тржишту Црне Горе карактерише изразито висок степен чистоће, који се у највећем броју обрађених случајева креће преко 90%.

- Најчешће супстанце које се користе за разблаживање су креатин, тетрамисол, норкокаин, анхидроекгонин, цинамоилкокаин и екгонин метил естар- пише у SOCTА-и.

ЦРНОГОРСКИ КЛАНОВИ ИМАЈУ ОГРАНКЕ ШИРОМ РЕГИОНА

Карактерише их јасна хијерархијска структура, неријетко са расподјелом моћи између више лица која имају статус вођа организоване криминалне групе, уз унутрашњу организацију која подразумијева постојање различитих ћелија.

-Односно огранака, стационираних у више држава у којима организоване криминалне групе спроводе своје активности, са јасно подијељеним улогама свих чланова, а које су веома често специјализоване за реализацију специфичних криминалних активности. У дијелу који се односи на расподјелу послова и задатака регистровано је да групе из Босне и Херцеговина, Словеније и Хрватске, често дјелују као огранци односно ћелије организованих криминалних група из Црне Горе и Србије. У наведеној консталацији “снага” криминалне групе из Хрватске, поред активног учешћа у различитим фазама кријумчарења, задужене су и израду и набавку фалсификованих путних исправа, док су криминалне групе из Словеније задужене за кријумчарење коришћењем друмских превозних средстава, али и за пружање логистичке подршке у циљу боравка чланова организованих криминалних група из Црне Горе и Србије и координације криминалних активности широм Европе-наводи се у SOCTA-и.

ЗА ШВЕРЦ КОКАИНА ОД ЛУКСУЗНИХ БРОДОВА ДО МЛАЗНИХ АВИОНА

Активност кријумчарења кокаина континуирано се спроводи коришћењем прекоокеанских теретних бродова, док се једним дијелом одређене количине кокаина кријумчаре и луксузним бродовима намијењеним за крузер путовања- наводи се у SOCTA-и.

-Према поменутом извјештају, регистрован је и тренд коришћења мањих пловила, као и за сада још увијек неистражени случајеви коришћења мањих летилица – млазних авиона. Иако се кријумчарење кокаина врши уобичајеном рутом Јужна Америка – Европа, гдје као кључне улазне тачке слове Шпанија, Холандија, Белгија, Италија, регистровано је да се током извјештајног периода интензивирало коришћење руте преко Југоистичне и Источне Европе, одакле се врши даљи транспорт ка другим европским дестинацијама. Не може се искључити могућност да су наведене промјене кријумчарских рута једним дијелом условљене и појачаним активностима органа за спровођење закона на кључним улазним тачкама у кријумчарском ланцу- прецизирају у поменутом извјештају.

Надлежни додају:"Посебно указујемо да се у све већој мјери приликом искрцаја кокаина на крајњим дестинацијама користи метод “RIP OFF”, који подразумијева преузимање кокаина из бродских контејнера приликом њиховог стационирања у великим прекоокеанским лукама, при чему власник или превозник најчешће и нијесу свјесни да се у контејнерима у којима се превози друга роба налазе и наркотици".

ЦИЈЕНА НАРКОТИКА "СКАЧЕ" ТОКОМ ЉЕТЊЕ СЕЗОНЕ

Према извјештајум треба нагласити да се однос потражње и понуде значајно мијења у току љетње туристичке сезоне, када су регистроване и значајне промјене у дијелу који се односи на цијене наркотика намијењеих локалној дистрибуцији.

-Цијена кокаина намијењеног за уличну продају креће су у износу од 35 000 - 40 000 еура по килограму, док се даља дистрибуција врши по цијени 70-100 еура по граму. У току љетње туристичке сезоне на подручју приморских општина долази до значајног пораста цијене, при чему се цијена грама кокаина креће у распону од 100- 150 еура. Успостављању стабилне мреже за дистрибуцију кокаина у току љетње туристичке сезоне, нарочито у општинама на Црногорском приморју у значајној мјери доприноси и боравак клијентеле високе платежне моћи, како и разграната мрежа сарадника укључених у пружање различитих врста услуга и организацији различитих видова забаве и ноћног провода- наводи извјештај.

ВРБОВАЊЕ ПОМОРАЦА

Током извјештајног периода, на различитим дестинацијама широм свијета, у активностима у којима су учествовала лица из Црне Горе заплијењено је преко 30 тона кокаина.

-Организоване криминалне групе су током дугогодишњег дјеловања развиле веома јаку унутрашњу структуру, у чијем саставу се налази и значајан број лица која су своју криминалну каријеру започели као чланови посаде прекоокеанских бродова, што им је касније и омогућило да се специјализују за изградњу и контролу мреже врбованих помораца, који су се кроз наведени ангажман специјализовали за спровођење транспорта кокаина од почетних до крајњих дестинација. Све чешћи случајеви разоткривања кријумчарских операција у којима учествују поморци из Црне Горе, допринијели су значајном паду рејтинга ове професије и деградацији стандарда, што може условити бројне баријере када је ријеч о ангажовању помораца из Црне Горе и уједно може утицати на егзистенцију великог броја каријерних помораца. Иако Црна Гора није интересантна као крајња дестинација за кријумчарење кокаина, забрињавајући је тренд узрокован посљедњим регистрованим случајевима запљене великих количина кокаина које су допремљене преко Луке Бар, што указује да се и преко територије Црне Горе повремено кријумчаре значајне количине кокаина, које се даље коришћењем возила за друмски превоз терета транспортују до крајњих дестинација- објашњено је у SOCTА-и.

ПОРАСТ КОРИСНИКА НАРКОТИКА  У ЦРНОЈ ГОРИ

У односу на локално тржиште у Црној Гори прикупљени подаци указују да је дошло до благог пораста конзумената кокаина, при чему је проценат конзумената кокаина на нивоу од 10 до 20% у односу на укупан број конзумената свих врста опојних дрога.

-Кокаин се за потребе локалног тржишта углавном допрема из општина које гравитирају на југу Црне Горе, а за транспорт се доминантно користе различите врсте превозних средстава, при чему се скрива у унутрашњости возила на тешко приступачним мјестима (вентилациони отвори, резервне груме, различите врсте преграда), док поједина возила имају и специјално израђена мјеста за скривање тзв.штекове или бункере-наводи се у документу.

КОКАИН ЗА ЦГ ИЗРАЗИТО ВИСОКОГ КВАЛИТЕА

Кокаин,који је намијењен тржишту Црне Горе карактерише изразито висок степен чистоће, који се у највећем броју обрађених случајева креће преко 90%.

- Најчешће супстанце које се користе за разблаживање су креатин, тетрамисол, норкокаин, анхидроекгонин, цинамоилкокаин и екгонин метил естар- пише у SOCTА-и.

(ФОТО) "Брендирани кокаин": Скривене поруке за шкаљарце и кавчане - од Кристијана Роналда, Ковид-19 до 777

ЦРНОГОРСКИ КЛАНОВИ УТИЧУ НА БЕЗБЈЕДНОСТ У ЗЕМЉИ

Са безбједносног аспекта и степена друштвене опасности мора се нагласити да организоване криминалне групе из Црне Горе које своје активности спроводе у области кријумчарења кокаина карактерише стратешко опредјељење за примјену различитих облика насиља, које неријетко и у значајној мјери утиче и на оцјену цјелокупне безбједносне ситуације у држави.

-Имајући у виду чињеницу да активност транснационалног кријумчарења кокаина генерише енормне зараде које се мјере десетинама милиона еура, као и стратешка усмјерења организованих криминалних група са подручја Западног Балкана за успостављање монополског положаја, посљедице ове криминалне активности рефлектују се кроз извршење тешких кривичних дјела против живота и тијела усмјерених на припаднике супротстављених организованих криминалних група, а неријетко и на сопствене чланове али и службенике органа за спровођење закона. Посебно треба нагласити да су због веома развијене географске димензије дјеловања организоване криминалне групе из Црне Горе које се баве кријумчарењем кокаина и упоредо са извршењем тешких кривичних дјела против живота и тијела, током извјештајног периода постале веома озбиљан безбједносни ризик и за велики број земаља Европе- наглашава SOCT-а.

У дикументу се наводи :"Акумулацијом капитала који се кроз бројне економско - пословне трансакције и привредне гране пласира у легалне токове у значајној мјери повећава се моћ и утицај ових криминалних структура, што уз коруптивне активности у значајној мјери утиче и на њихово позиционирање у оквиру различитих сегмената друштвене свакодневнице.

-Иако се може закључити да су организоване криминалне групе ослабљене усљед значајних активности органа за спровођење закона које су резултирале рекордним запленама кокаина, као и усљед међусобних дугогодишњих сукоба, а анализирајући досадашње трендове дјеловања организованих криминалних група из Црне Горе и са њима повезаних структура из земаља региона, може се очекивати њихово даље јачање, посебно због чињенице да су током извјештајног периода достигли значајан ниво организационе и финансијске стабилности, као и успостављање веома чврстих конекција са криминалним структурама у земљама Јужне Америке. Изражена финансијска моћ, чврста хијерархијска организација, велики број различитих огранака, односно ћелија способних да самостално спроводе криминалне активности, широк круг потенцијалних сарадника специјализованих за реализацију специфичних задатака, паралелне кријумчарске операције, су само неки од фактора који ће у наредном периоду утицати на присуство организованих криминалних група из Црне Горе на транснационалном кријумчарском тржишту- закључај је документа за дио који се односи на стање у Црној Гори по питању кокаина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:33