Заплијењени кокаин
22/10/2021 u 13:12 h
Željka Bojanić, Žana BojanićŽeljka Bojanić, Žana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Балкански картел је формиран: Шверц кокаина путем лука доживио експанзију

Свака заплијена кокаина а нарочито већих количина које су пронађене и одузете у последње вријеме може утицати на пораст цијене, сматра криминолог Велимир Ракочевић

Нарко-бизнис балканске мафије пробио је границе региона. Тако је организоване криминалне групе са ових простора позиционирао у сам врх европског нарко-тржишта. Међу клановима са домаћих простора посебно се издвајају которски "кавачки" и " шкаљарски клан који уско сарађују са мафијама из сусједних земаља али и оних са међународних релација.

(ФОТО) Балканским лукама "плови" кокаин међу бананама: Нова запљена од 11 килограма

Да "подземље" не мирује говоре све веће заплијене вишемилионски вриједних пошиљки кокаина које "падају" углавном у лукама.  Лука Бар (Црна Гора) , лука Драч ( Албанија) , лука Амстердам, лука Плоче (Хрватска) ....само су нека од мјеста гдје су заплијењене веће количине кокаина који углавном долази из Латинске Америке, Колумбије....Међународна сарадња националних полиција и истражних организација оставила је утисак да је криминал уздрман.

image
- Заплијењени кокаин

Међутим поставља се питање колико је товара који је " прошао"  и да ли ће због учесталих заплијена цијена кокаина "скочити"... Такође, отвара се нови (страи) ризик, отварање нових шверцерских рута и смишљање новог начина кријумчарења.

(ВИДЕО) Детаљи акције: На удару Еуропола већином "кавчани", пали због три тоне дроге

Криминолог Велимир Ракочевић за портал дан је казао да "ако је понуда мања а потражња за дрогом већа то  неминовно довди до раста цијене кокаина".

image
- Заплијењени кокаин

-Свака заплијена кокаина а нарочито већих количина које су пронађене и одузете у последње вријеме  може утицати на пораст цијене овог наркотика имајући у виду да  смањење доступности дроге повећава потражњу за том супстанцом. Ако је понуда мања а потражња за дрогом већа то  неминовно довди до раста цијене кокаина. Међутим, да би се направили радикални кораци на плану сузбијања злоупотребе кокаина потребно је уништити плантаже и лабораторије за производњу кокаина првенствено у Колумбији као и другим државама. На том пољу до сада је међународна заједница врло мало урадила-казао је у изјави за портал Дан криминолог Велимир Ракочевић.

image
- Заплијењени кокаин

(ФОТО) "Брендирани кокаин": Скривене поруке за шкаљарце и кавчане - од Кристијана Роналда, Ковид-19 до 777

Све веће акције полиције и пошиљке које су " пале" утичу на организоване криминалне групе.

-Пресијецање канала кријумчарења и одузимање дроге би требало да дјелује дестимулативно на учиниоце ових кривичних дјела. Пракса ипак не показује да је дошло до успоравања кријумчарења дрога. Оно што је евиденто јесте да се проналазе нове технике транспорта дрога  и оне у највећем броју случајева пронађу пут до оних којима је она највише потребна а то је армија наркомана широм свијета-објашњава Ракочевић.

image
- Заплијењени кокаин

Додаје да "последњих година експанзију је доживио контејнерски транспорт кокаина који подразумијева превоз дроге са другом регуларном робом".

-Велики проблем за полицију представља немогућност откривања пошиљоца дроге јер је у овај незакинити посао укључен врло мали број особа. У последње вријеме које је обиљежила пандемија продаја кокаина се у значајној мјери врши путем интернета коришћењем безготовинских плаћања. Све то говори о довитљивости  кријумчара дрога  који врло вјешто проналазе нове начине диструбуције кокаина-наводи криминолог Ракочевић.

image
- Заплијењени кокаин

Један од ризика великих заплијена јесте и потенцијални сукоби унутар мафија.

-Уколико било која пошиљка дроге буде заплијењена или не стигне до планираног одредишта плаћа се скупа цијена. Свједоци смо колико је претежно младих људи са наших простора страдало у крвавом скукобу криминалних органиазација око контроле  нарко тржишта. Сваки неуспио транспорт доводи до радикализације сукоба унутар кланова и серијских ликвидација  свих оних које вође кланова сматрају одговорним за неуспјех- казао је Ракочевић.

Једне од стандардних шверцерских рута  преко Црне Горе су Никшић-према Босни и Херцеговини -према Европи и преко Бијелог Поља и Рожаја према Србији и Косову.

-Након допремања кокаина у луку Бар он се даље диструбуира коришћењем два канала кријумчарења. Један је преко Никшића  према Босни и Херцеговини и даље  према Европи а други  преко Бијелог Поља и Рожаја према Србији и Косову- наводи Ракочевић.

image
- Заплијењени кокаин

Луке и даље остају "средство" преко којих се допремају највеће количине дроге.

-Кад говоримо о кријумчарењу кокаина онда можемо са сигурношћу констатовати да се  лучки градови  мјеста преко којих се допремају и дитрибуирају  највеће количине ове дроге која у европске луке стиже из Јужне Америке. Још увијек доминира добро позната шема кријумчарења кокаина који у луке пристиже бродовима који превозе претежно јужно воће а из њих се даље транспортује у специјалним бункерима каминона и аутомобила-објашњава Ракочевић.

У посљедње вријеме поставља се питање да ли се може говорити о томе да је балкански картел већ успостављен.

image
- Заплијењени кокаин

-Може се констатовати да је одавно успостављен нарко картел у овом дијелу Европе будући да се нарко дилери са ових простора присутни  широм свијета било да су организатори , дситрибутери или продавци кокаина. О томе говори и чињеница да се без њихове дозволе не може реализовати ни једна кримминална активност у дијелу кријумчаренај кокаина-сматра Ракочевић.

image

Заплијењени кокаин

Он наводи да је "криминална организација (синоним мафија ) је сложена криминална структура која обухвата више делинквентних група која има развијену подјелу рада и функција као и систем координације активности  и начина функционисања са хијерархијском структуром и прунудом у одржавању унутрашње дисциплине и остваривању интереса. 

-Криминални картели су облик криминалне групе и представљају чврсту криминалну структуру са хијерархијским односом чији је циљ специјализација у вршењу кривичних дјела- навео је Ракочевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:15