/ ИЛУСТРАЦИЈА ФОТО: FRONTEX TVITER
18/09/2021 u 18:17 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Западни Балкан на удару миграната: До августа 99 одсто више илегалних прелазака него лани

Црна Гора и земље западног Балкана једно су од врло битних и честих одредишта за мигранте, али и рута која је један корак ближе остварењу њиховог циља

Према прелиминарним прорачунима, број илегалних граничних прелаза на спољним границама Европе у првих осам мјесеци 2021. године достигао је преко 103 630, 64 одсто више од укупног броја од прије годину дана када су била на снази различита ограничења КОВИД-19. Црна Гора и земље западног Балкана једно су од врло битних и честих одредишта за мигранте, али и рута која је један корак ближе остварењу њиховог циља.

Процјењује се да се у периоду од јануара до августа на рути према Западном Балкану догодило 27.180 илегалних прелазака границе, 99 одсто више него прошле године. Како је речено, повећање се може приписати наставку миграцијских кретања након укидања ограничења везаних за вирус корона. Мигранти из Сирије, Афганистана и Марока чинили су највише открића на овој рути. У августу је откривено 3.980 илегалних прелаза, 119 одсто више него претходне године.

- У августу је Фронтек регистровао 17.788 илегалних прелазака границе, 53 одсто више него у истом мјесецу прошле године. До сада је ове године забиљежено више од 5300 откривања илегалних прелазака. Копнена граница Литваније са Бјелорусијом остаје најугроженији гранични дио са 4116 илегалних прелазака границе- саопштено је из FRONTEX-a.

Земље широм свијета биле су затвориле вањске границе у настојању да контролишу и зауставе ширење вируса корона. У тим околностима, како су раније указали из Еуропола, криминалци проналазе нове начине злоупотребе илегалних миграната који желе да уђу у европске земље или да путују по Европи, као и жртава у радним или сексуалним искоришћавањима.

image
ИЛУСТРАЦИЈА ФОТО: FRONTEX TVITER

Европски центар за кријумчарење миграната објавио је 2019. четврти годишњи извјештај, у којем се наводи да очекују сталну потражњу организоване службе кријумчарења миграната у земљама западног Балкана због појачане граничне контроле, мјере која ће вјероватно бити споро уклоњена.

– Мали чамци се све више користе за прелазак ријечних граница. Мигранти се, такође, кријумчаре скривени у теретним возилима и теретним возовима, који и даље прелазе границе– саопштили је раније из Еуропола.

image
фото: ФРОНТЕКС

Малољетници без пратње су веома рањива група и суочиће се са разним ризицима, укључујући насиље, злоупотребу и експлоатацију дуж рута миграције према Европи и унутар Европе. Еуропол је био свједок повећања пријављених активности кријумчарења миграната, углавном у региону Западног Балкана. Прикривено кријумчарење илегалних миграната у возилима најчешћа је пракса за омогућавање илегалне имиграције на Западни Балкан и у сусједне земље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 22:52