/ илустрација - Спушки затвор, фото: Дан
10/07/2021 u 15:16 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Затворске зидине нису препрека: Робија корак до моћи и доказивање мафијашким шефовима

Дуге робије и истрага криминалцима “иду у корист” за стварање контакта са особама из криминалног миљеа и тако долази до ширења везе и јачања утицаја

Сукоб криминалних кланова, "шкаљарског" и "кавачког", повукао је за собом велики број жртава. Такође, у посљедње вријеме широм Европе догодила су се бројна хапшења. То одаје утисак да се ситуација мало смирила. Поред сачекуша на улицама широм региона и страних градова, оне су се одиграле и унутар затворских зидина. Велика попуњеност затвора на Балкану, па и код нас, у којима је тренутно смјештен већи број припадника чланова "кавачког" или "шкаљарског" клана, доводи ситуацију међу "четири зида" до усијања. 

image
Затворска полиција - илустрација, фото: Дан

Дуге робије и истрага криминалцима “иду у корист” за стварање контакта са особама из криминалног миљеа и тако долази до ширења везе и јачања утицаја, што се понекад покушава демонстрирати и унутар затвора. Такође, поред физичких и вребалних напада, унутар балканских затвора постоје и они који су из притвора и са робије организовали и планирали покушај убиства појединих особа.

Покушај тровања наводног вође "шкаљарског" клана Јовице Вукотића у Београду, док се налазио у затвору, само је један од инцидената унутар кривично поправних јединица који се одиграо међу црногорским клановима.

Решетке и камере нису препрека сукобима

Познато је да они који су ухапшени приликом одређивања у којој ће притворској ћелији или соби за издржавање пресудом, изречене затворске казне, боравити сортирају се тако да буде што мањи ризик за настанак сукоба са затворским цимерима, а и што мање непожељног посла за надлежне.

Ипак, ни то није увијек рјешење, јер понекад, поготово наводни чланови „шкаљарског” и „кавачког” клана, притвореници нађу начин и међусобно наставе обрачуне и унутар затворских надзора.

Тако су, прије пар дана, медији објавили како је у спушком затвору спријечен инцидент, када су наводно припадници "кавачког" клана покушали врелим уљем да нападну притвореника који је осумњичен за тешка кривична дјела, а који је члан "шкаљарског" клана.

Сличан напад, само са тежим посљедицама, догодио се 2016. године. Тада је од стране притворених "шкаљараца"  притвореник Игор Божовић нападнут када је поливен врелим уљем. Исте године јавност је узнемирила вијест када је Далибор Ђурић убијен хицем из снајпера док је вјежбао у спољној теретани полуотвореног одјељења у затвору у Спужу.

Испред овог затвора се и 2014. године догодило убиство када је убијен Баранин Андрија Мрдак. У овом затвору забиљежени су и напади импровизованим бодежима, покушаји уношења недозвољених предмета, телефона, разних порука, па чак и наркотика.

image
Затворска полиција - фото: Портал Дан

Никшићанин Ранко Радуловић, који према евиденцији полиције важи за особу блиску „шкаљарском клану”, избоден је почетком јуна прошле године у спушком истражном затвору. Радуловић је тада лакше повријеђен, а за то се сумњиче особе блиске "кавачком" клану.

Имовина неких од службеника овог затвора је била на мети напада особа које се повезују са боравком унутар УИКС-а притвореницима и осуђеницима.

Високе зидине, осигурана врата, решетке и камере нису довољно "јаки" као бијес и мотивација чланова криминалних кланова да докажу своју позицију и оданост вођама, па макар то било и унутар затвора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:25