илустрација
08/06/2021 u 18:30 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због кршења штрајка суспендован и адвокат Бошковић

Поднјетом оптужницом дисципинкси Микосаву Бошковићу је стављено на терет да је дана 24.маја приступио Вишем суду у Подгорици, те25. маја пред истражним судијом Вишег суда у Подгорици у својству браниоца К.Ј.

Управни одбор Адвокатске коморе Црне Горе, на сједници која је данас одржана, донио је рјешење да се "привремено забрањује бављење адвокатуром адвокату Микосаву Бошковићу, до окончања дисциплинксог поступка, који је покренут против њега оптужницом Дисциплинског тужиоца, сазнаје портал " Дан".

image

Фото: Портал Дан

-Дисциплински тужилац Адвокатске коморе Црне Горе  доставио је дисциплинску оптужницу против Микосава Бошковића, адвоката из Подгорице због основане сумње да је починио тежу повреду дужности адвоката. Поднјетом оптужницом дисципинкси  Микосаву Бошковићу је стављено на терет да је дана 24.мајак приступио Вишем суду у Подгорици, те дана 25. маја пред истражним судијом Вишег суда у Подгорици у својству браниоца К.Ј., на који начин је умишљајно прекршио Одлуку Управног одбора Адвокатске коморе о општој обустави пружања правне помоћи од стране адвоката од 20.5.2021. и Упуство за поступање адвоката од 20.5. 2021.-наводи се у рјешењу Адвокатске коморе у којем је портал " Дан" имао увид.

Даље у документу се наводи да је "Управни одбор цијенио да је дисциплински окривљени адвокат Микосав Бошковић основано сумњив да је починио тежу повреду дужности адвоката, да предузимајући радње описане оптужницом није извршио одлуку овог Органа".

Чланом 64. ст1  тачка 2 Закона о адвокатури прописано је да надлежни Орган Адвокатске коморе привремено забранити бављење адвокатуром адвокату против кога је покренут дисциплински поступак због теже повреде дужности адвоката...наводи се између осталог у Закону.

Прво суспендована Пајковић

Адвокатска комора суспендовала прије пар дана адвокатицу Мирјану Пајковић због њене одлуке да прекине штрајк и пружи правну помоћ Никшићанину Луки Кривокапићу. Кривокапић је осумњичен да је извршио убиство Матије Вујовића. Из Коморе су навели да је пружање одбране 

-Упућујемо јавност да је поступање адвокатице Пајковић противно одлукама Управног одбора Адвокатске коморе и да представља тежу повреду дужности адвоката, сходно цл. 89, ст. 4 Статута Адвокатске коморе и повреду одредбе чл. 135 та6. 2, Кодекса професионалне етике адвоката- наводи се у ранијем саопштењу Коморе.

Како су нагласили, због оваквог поступка, Управни одбор Адвокатске коморе Црне Горе, одржао је сједницу, дана 06.06.2021. године, на којој је једногласно одлучено да се донесе Одлука о привременој забрани бављења адвокатуром (суспензија) за адвокатицу Мирјану Пајковић, од дана доношења одлуке до окончања дисциплинског поступка.

-Овим путем апелујемо на органе извршне власти да својим изјавама не врше притисак на адвокате и не стварају погрешну слику у јавности о адвокатима и адвокатској професији, јер на тај надин урушавају основни темељ владавине права, заборављајући на принцип подјеле власти- наводи се у ранијем саопштењу које је потписао предсједник Адвокатске коморе Здравко Беговић.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:14