/ - PHOTO BY YE JINGHAN ON UNSPLASH
30/10/2021 u 17:43 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Због убиства у Бару ухапшен Италијан који је осуђен на 30 година робије

Ово убиство истражни органи Италије везују за обрачунима унутар мафијашке организације ,,Sacra Corona Unita“, из регије Пуља

Емануел Гаурини, који је због убиства у Бару осуђен прије десетак дана на казну  од 30 година робије , ухапшен је и спорведен у затвор, пишу италијански медији.

-Одредба произилази из пресуде коју је 26.9.2019. изрекао Апелациони суд у Асизу у Таранту, у реформи казне од 24.04.2015., Г.У.П. у суду у Лећеу, након проглашења жалбе од 19.10.2021. од стране Касационог суда неприхватљивом. Ухапшени мушкарац,  пребачен је у затвор у Лећеу-наводе тамошњи медији.

Подсјећамо, Касациони суд Италије потврдио је 19. октобра  пресуде изречене Емануелу Гауринију, Антонију Епикоку, Марћелу Ћинћинату и Томазу Белфиореу за убиство италијанског држављанина Николаја Липолиса 1998. године које је извршено  у Бару. Гуарини и Епикок осуђени су на 30 година затвора, Ћинћинато на 20 а Белфиоре на 11 година робије.

Ово убиство истражни органи Италије везују за  обрачунима унутар мафијашке организације ,,Sacra Corona Unita“, из регије Пуља.

Како се наводи, дио оптужених је већ годинама у затвору и њима се у казну рачуна  вријеме проведено иза решетака.

Подсјећамо, истражни органи Црне Горе 2015. године саопштили су да је ово убиство, које се догодило на територији Црне Горе, ријешено.

-Кроз међународну полицијску сарадњу, припадници барске криминалистичке полиције и надлежних италијанских полицијских служби, расвијетљено је убиство које је у Бару почињено прије више од 11 година. Због убиства италијанског држављанина Николаја Липолиса, у тој земљи је због овог кривичног дјела ухапшено и оптужено пет италијанских држављана- саопштили је тада, 2015. године,  из Управе полиције Црне Горе. 

Како је тада саопштено, власник једног приватног имања у једном барском насељу је, 7. октобра 2009. године пријавио Центру безбједности Бар да је на свом плацу примијетио удубљење. Он је тада казао да сумња се ради о мјесту на којем је нешто закопано.

-На лице мјеста су по обавјештењу изашли полицијски службеници, који су по овлашћењу судије Вишег суда у Подгорици извршили увиђај, а о догађају је обавијештен и замјеник Вишег државног тужиоца у Подгорици.  Приликом увиђаја пронађен је леш, као и документа која су гласила на име почившег Липолиса. Обдукција је показала да је смрт лица наступила пет или шест година раније, дакле у периоду 2003 – 2004. године, насилним путем – употребом ватреног оружја и подесног средства, којом приликом су констатоване повреде у предјелу главе, грудног коша и лијеве лопатице- саопштили су тада из УП.  

У комуникацији НЦБ Интерпола Подгорица и НЦБ Интерпола Рима, потврђена је тада  аутентичност докумената и идентитет Липолиса.

-Службеници ЦБ Бар и Сектора криминалистичке полиције су, у сарадњи са судијом Вишег суда у Подгорици а потом по налогу Вишег државног тужилаштва у Подгорици, предузели бројне мјере и радње у циљу расвјетљавања свих околности под којима је дошло до лишавања живота овог лица. Интензивна комуникација и размјена информација се одвијала путем међународне полицијске сарадње са колегама из Италије. На основу полицијско – тужилачких активности на нашој територији, те размијењених информација између наше и италијанске полиције, као и мјера и радњи које су потом службеници полиције Италије предузели на њиховој територији, дошло је до идентификовања и лишења слободе осумњичених лица у Италији- навели  су тада након истраге из УПЦГ.

Црногорска Управа полиције добила је те тада  обавјештење од надлежних служби Италије, да је надлежни орган у Лећеу оптужио пет италијанских држављана М.Ц. (47), А.Е. (41), Е.Г. (41), Т.Б. (41) и Ђ.Л. (46) из Бриндизија за убиство Николаја Липолиса, почињено у Бару.

-Претходно је надлежни суд у Лећеу, 26. септембра 2013. године, издао налог за лишење слободе више лица у области Бриндизија због криминалног удруживања у склопу криминалне организације под називом ,,Сацра Цорона Унита“, а у склопу овог предмета тада је лишено слободе ових пет лица због сумње да су, између осталог, починили убиство Липолиса у Бару. Поступак против ових лица од стране надлежних судских органа у Италији је у току, а обавијештени смо да је у међувремену једно од оптужених лица добило статус свједока сарадника у поступку- саопштили су тада из УП.

Како је тада речено,  Више државно тужилаштво у Подгорици упутило замолницу за пружање међународне правне помоћи надлежним правосудним органима Италије, у циљу размјене информација и достављања потпуних обавјештења о поступању надлежног тужилаштва у Италији у односу на ова лица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 16:30