Затвор у Спужу / Дан
10/01/2022 u 08:12 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЗИКС поново затворен за посјете родбине и адвоката због ковида

Посjета нема, а истовремено свакодневно из спољњег свиjета у УИКС улазе службеници, казао нам jе jедан од саговорника коjи jе желио да остане анониман

Није прошло ни шест мjесеци од како jе управа спушког затвора послиjе дуже паузе одобрила посjете затвореницима, коjе су биле обустављене због пандемиjе корона вируса, а та забрана jе поново ступила на снагу неколико дана приjе новогодишњих празника.

Портпарол ЗИКС-а Небоjша Jанковић потврдио jе ову информациjу, а према нашим незваничним сазнањима, забрана посjета родбине и адвоката трајаће до 12. jануара.

Последња у низу мjера коjу су дониjели Национално координационо тиjело за заразне болести и Министарство здравља била је наредба о предузимању сета привремених мjера на заштити грађана од ширења корона вируса. Jедна од тих мjера односи се на Управу за извршење кривичних санкциjа и њоме су забрањене посjете лицима лишеним слободе, али она није подразумијевала адвокате и судске вjештаке, који су могли ући у затвор по одлуци суда.

– Управа за извршење кривичних санкциjа и Институт за jавно здравље предузимаjу активности у циљу стварања услова за омогућавање остваривања права на посjете лицима лишеним слободе – саопштено jе тада из УИКС-а.

Више осуђеника и чланови њихових породица више пута су реаговали, тврдећи да су им мjесецима ускраћена права на посjете и да се та одлука не миjења иако jе у међувремену укинута већина привремених мjера коjе су биле на снази од почетка епидемиjе ковида-19 у Црноj Гори.

– Трпимо веома тешку ситуациjу, и ми као породице и они коjи су унутра. Посjета нема, а истовремено свакодневно из спољњег свиjета у УИКС улазе службеници – казао jе jедан од наших саговорника коjи jе желио да остане анониман.

Краjем марта прошле године, НКТ и УИКС забранили су осуђеницима коjи користе погодности викенда у кругу породице да излазе из затвора док не прође опасност од корона вируса, а дониjета jе одлука да се онима коjи су иза решетака новац може уплаћивати само преко поште.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:08