/ Дан архива
09/11/2021 u 17:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жртве у судском поступку слабо информисане о Служби за подршку

У циљу пружања свеобухватне и ефикасне подршке жртвама кривичних дјела, формирана је Служба за подршку свједоцима, оштећенима и жртвама трговине људима и насиља у породици

Жртве и свједоци злочина имају право на помоћ, право на подршку.

- Зато је важно успостављање свеобухватног националног система подршке жртвама, али и информисање о постојећој подршци и помоћи- поручила је в.д. предсједника Врховног суда Весна Вучковић на састанку предсједника судова у организацији Врховног суда Црне Горе и Програмске канцеларије Савјета Европе у Подгорици.

У циљу пружања свеобухватне и ефикасне подршке жртвама кривичних дјела, у свим основним, вишим и судовима за прекршаје, формирана је Служба за подршку свједоцима, оштећенима и жртвама трговине људима и насиља у породици.

Међутим, ове службе још увијек немају јасно дефинисане надлежности, а жртве нису довољно информисане о њиховом постојању и раду, услијед чега им се ријетко или уопште не обраћају за помоћ, оцијењено је на састанку.

- Право жртве на информације, кључно је за остваривање права. Фокус служби за пружање подршке жртвама при судовима је на пружању подршке жртвама у предметима трговина људима, трговина дјецом ради усвојења и насиља у породици или породичној заједници, као и у предметима против полних слобода- поручила је Вучковић.

Иако су у том циљу већ направљени одређени кораци, као што су израда протокола и смјерница за поступање служби и информативни материјал, предсједници судова су се сагласили да је неопходно уложити додатне напоре како би се унаприједили капацитети служби, те осигурало упознавање шире јавности са њиховим радом и подршком коју могу пружити.

У наредном периоду фокус ће бити на обукама креираним за потребе служби, а кроз доношење одговарајућих прописа радиће се на успостављању адекватне организационе структуре служби, како би се осигурала њихова сталност и континуитет у раду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 03:26