Ilustracija / - UNSPLASH, ZATVOR- ILUSTRACIJA
26/01/2024 u 17:29 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Županijski sud Split za portal Dan: Nikola Hot, član URA-e, osuđen na skoro pet godina zatvora zbog šverca droge

Prema navodima izrerke presude, Hot je "u Republici Albaniji nabavljao drogu marihuanu i prevozio je u Crnu Goru...". Optuženi su, prema stavu suda, djelovali u periodu od 2015. do 2016. godine

Županijski sud Split potvrdio je portalu Dan da je pred tom ustanovom izrečena presuda za tri lica, među kojima je državljanin Crne Gore i član GP URA Ulicnj Nikola Hot, zbog krijumčarenja skoro deset kilograma marihuane. Hrvatski sud je Hotu izrekao kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i deset mjeseci.

Redakcija portala Dan je uputila mejl pomenutom Sudu, kako bi dobila tačnu i potpunu informaciju vezanu za pomenuti slučaj. Podsjećamo, prije dva dana mediji su ukratko objavili da je "Hot funkcioner URA Ulicnj i da je osuđen zbog šverca droge". Iz GP URA se povdom tih navoda nisu oglašavali.

Kako nam je saopšteno presuda još nije pravosnažna, a njom su osuđeni i državljani Hrvatske Marijo Zvjerković i Mario Mijalić.

Prema navodima izrerke presude, Hot je "u Republici Albaniji nabavljao drogu marihuanu i prevozio je u Crnu Goru...". Oni su, prema stavu suda, djelovali u periodu od 2015. do 2016. godine, radi se o švercu "najmanje 8 kilograma i 500,00 grama marihuane koju su nabavljali po cijeni od 2.500,00 eura po kilogramu.

Podatke portalu Dan je putem mejla dostavio portparol Županijskog suda u Splitu Dinko Mešin.

Odgovor prenosimo integralno: 

"Krivi  su:

I -   što su  u razdoblju od kraja 2015. do 8. jula 2016. na području Republike Albanije, Crne Gore i Republike Hrvatske, prvookrivljeni Marijo Zvjerković zajedno s drugookrivljenim Mariom Mijalićem i trećeokrivljenim Nikolom Hotom, povezali se u zajedničko djelovanje s više za sada nepoznatih osoba od kojih najmanje jednom iz Republike Albanije da protivno čl. 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, kontinuirano nabavljaju veće količine droge marihuane u Republici Albaniji, te je preko Crne Gore krijumčare i dalje prodaju na području Republike Hrvatske, a koja droga marihuana se nalazi na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. 

Te su u realizaciji tog plana postupali prema dogovorenoj podjeli posla tako da je trećeokrivljeni Nikola Hot u Republici Albaniji nabavljao drogu marihuanu i prevozio je u Crnu Goru, prvookrivljeni Marijo Zvjerković upućivao za sada nepoznate osobe da od trećeokrivljenog Nikole Hota u Crnoj Gori preuzmu tu drogu i prevezu je u Republiku Hrvatsku, te mu je predaju na području Dubrovnika, nakon čega ju je držao u svom automobilu marke „Alfa Romeo" reg. oz. DU 788-GP do dolaska drugookrivljenog Maria Mijalića kojemu je predavao ključ svog automobila kako bi ovaj iz automobila preuzeo drogu i pretovarivao je u svoj automobil, te potom skladištio.

Nakon čega su je prvookrivljeni Marijo Zvjerković, drugookrivljeni Mario Mijalić i trećeokrivljeni Nikola Hot preuzimali i prodavali na području Dubrovnika većem broju osoba, pa su tako u četiri navrata iz Republike Albanije u Republiku Hrvatsku preko Crne Gore prokrijumčarili ukupno najmanje 8 kilograma i 500,00 grama marihuane koju su nabavljali po cijeni od 2.500,00 eurapo kilogramu, a prodavali u količini od 10 grama po cijeni od 500,00 kuna, pri čemu su na opisani način na području Dubrovnika  do 7. srpnja 2016. prodali najmanje 4.500,00 grama te droge u vrijednosti od najmanje 225.000,00 kuna.

Dok im je 3.037,43 grama droge marihuane pakovane u 13 vakumiranih plastificiranih omota pronađeno i oduzeto tokom kontrole prometa nakon što je tu drogu prvookrivljeni Marijo Zvjerković u Crnoj Gori preuzeo od trećeokrivljenog Nikole Hota i 7. jula 2016. prokrijumčario u Republiku Hrvatsku, a 8. jula 2016. drugookrivljeni Mario Mijalić, shodno planu i prethodnom dogovoru s prvookrivljenim Marijom Zvjerkovićem i trećeokrivljenim Nikolom Hotom iz prtljažnika automobila  prvookrivljenog Marija Zvjerkovića marke „Alfa Romeo" reg. oz. DU 788-GP radi daljnje prodaje preuzeo 13 vakumiranih plastificiranih omota u kojima se temeljem naloga sudije istrage Županijskog suda u Dubrovniku broj Kir-t-157/16 nalazila zamjenska tvar za 3.037,43 grama droge marihuane, pri čemu je zatečen po policijskim službenicima koji su mu tokom pretrage doma pronašli još i 481,86 grama drogemarihuane, a prvookrivljenom Mariju Zvjerkoviću 475,99 grama iste droge namijenjene daljnjoj prodaji, dakle, znajući za cilj zločinačkog udruženja i njegove kriminalne aktivnosti u sastavu takvog udruženja nabavili i prenosili, a prvookrivljeni i drugookrivljeni i posjedovali tvari koje su propisom proglašene drogom, koje su namijenjene neovlaštenoj prodaji,

II  - Čime su počinili krivično  djelo protiv zdravlja ljudi - neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u članstvu zločinačkog udruženja - opisano u čl. 190. st. 2. u svezi s čl. 329. st. 1. toč. 4. KZ/11, a kažnjivo po čl. 329. st. 1. toč. 4. KZ/11.

III - Stoga se prvookrivljeni Marijo Zvjerković, drugookrivljeni Mario Mijalić i trećeokrivljeni Nikola Hot temeljem čl. 329. st. 1.  t. 4. KZ/11 osuđuju:  okrivljeni pod 1) Marijo Zvjerković na kaznu zatvora u trajanju od 4 (četiri) godine i 6 (šest) mjeseci okrivljeni pod 2) Mario Mijalić na kaznu zatvora u trajanju od 4 (četiri) godine i 6 (šest) mjeseci okrivljeni pod 3) Nikola Hot na kaznu zatvora u trajanju od 4 (četiri) godine i 10 (deset) mjeseci. Temeljem čl. 54. KZ/11 okrivljenom pod 1) Mariju Zvjerkoviću i okrivljenom pod 2) Mariju Mijaliću u kaznu zatvora na koju su osuđeni uračunava se vrijeme provedeno u istražnom zatvoru odnosno vrijeme za koje su bili lišeni slobode i to prvookrivljenom Mariju Zvjerkoviću vrijeme od 7. julaa 2016. do 11. jula 2016., a drugookrivljenom Mariju Mijaliću vrijeme od 8. jula 2016. do 15. jula 2016.

DPS Ulcinj: URA osuđenog dilera droge predstavljala kao mladu nadu, i nosioca promjene

Povodom jučerašnjih medijskih navoda  vezano za Nikolu Hota oglasio se  DPS Ulcinj:

"Građani Ulcinja i cijele Crne Gore danas su iz medija saznali da je član ulcinjskog odbora GP URA, Nikola Hot, u Hrvatskoj osuđen na četiri godine zatvora, zbog šverca droge iz Albanije preko Crne Gore u Hrvatsku, gdje je vršena njena prodaja.

Ne tako davno, GP URA Ulcinj sa ponosom je predstavila Hota kao pojačanje svojoj partiji, tvrdeći da su „Ulcinju potrebni mladi, sposobni i obrazovani kadrovi i nosioci promjena nabolje“. Međutim, svjedoci smo da GP URA, iako deklarativno najglasniji borac za pravdu, iz dana u dan funkcionere iz svojih redova ispraća u zatvore.

Nažalost, danas smo svi u prilici da svjedočimo kako te promjene koje zagovara GP URA izgledaju, i to ne samo na primjeru Ulcinja, nego i cijele Crne Gore. Rasulo u bezbjednosnom sektoru, otvoreni politički pritisci na tužilaštvo i pravosuđe u Crnoj Gori, tuneli, upitne nabavke trajekta, šverc droge, šverc cigareta, samo su neke od afera po kojima će ostati upamćena era u kojoj je učešće u vlasti imala ova partija.

Dobro je jedino što su i građani Crne Gore shvatili razmjere prevare koju im je svakodnevno plasirala GP URA, pa se danas njihov rejting poklapa sa procentom njihovih funkcionera koji se ne nalaze u kaznenoj evidenciji Crne Gore ili susjednih nam država"

 

IV - Temeljem čl. 190. st. 8. KZ/11 od prvookrivljenog Marija Zvjerkovića i drugookrivljenog Marija Mijalića oduzima se droga marihuana i to od prvookrivljenog Marija Zvjerkovića 3.513,42 grama droge marihuane, a od drugookrivljenog Marija Mijalića 481,86 grama droge marihuane, pri čemu se oduzeta droga marihuana po pravomoćnosti presude ima uništiti.

V - Temeljem čl. 79. st. 1. KZ/11 od prvookrivljenog Marija Zvjerkovića oduzima se digitalna vaga marke "Sencor" model SKS 5020 WH, pri čemu se oduzeta vaga po pravomoćnosti presude i

VI - Temeljem čl. 77. st. 1.  KZ/11  od okrivljenog pod 1)  Marija Zvjerkovića, okrivljenog pod 2) Marija Mijalića i okrivljenog pod 3) Nikole Hota oduzima se imovinska koristi ostvarena počinjenjem krivičnog djela i to na način da se od svakog od okrivljenika oduzima imovinska korist u iznosu od 9.954,21 eura. Odnosno po ranijem fiksnom kursu konverzije u iznosu od 75.000,00 kuna 

VII - Temeljem čl. 148. st. 1. u svezi s čl. 145. st. 1. i 2. toč. 1. i 6. ZKP/08 okrivljeni pod 1) Marijo Zvjerković, okrivljeni pod 2) Mario Mijalić i okrivljeni pod 3) Nikola Hot dužni su naknaditi troškove krivičnog  postupka u ukupnom iznosu od 3.472,49 eura (odnosno po ranijem kursu konverzije  iznosu od 26.163,50 kuna, pri čemu se iznos od 504,35 eura odnosno po ranijem kursu konverzije iznos od 3.800,00 kuna, odnosi na trošak toksikološkog vještačenja provedenog dana 16. kolovoza 2016., iznos od 716,70 eura, odnosno po ranijem tečaju konverzije iznos od 5.400,00 kuna  na trošak sudsko - psihijatrijskog vještačenja okrivljenih pod 1), pod 2) i pod 3) provedenog dana 10. septembra 2016. i 23. septembra 2016., iznos od 1.363,79 eura, odnosno po ranijem kursu konverzije iznos od 10.275,50 kuna na trošak daktiloskopskog vještačenja provedenog dana 12. srpnja 2016. i 15. septembra  2016., iznos od 91,31 eura  odnosno po ranijem kursu konverzije iznos od 688,00 kuna  na trošak daktiloskopskog vještačenja provedenog dana 30. marta 2023. te iznos od 796,34 eura odnosno po ranijem kursu konverzije iznos od 6.000,00 kuna  na trošak paušala, pri čemu su okrivljeni pod 1), pod 2) i pod 3) dužni naknaditi troškove postupka u jednakim dijelovima sve na način da je svaki od njih dužan naknaditi troškove postupka u iznosu od po 1.157,50 eura  odnosno po ranijem lursu konverzije iznosu od po 8.721,17 kuna.

Portparol  Županijskog suda u Splitu Dinko Mešin".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 17:06