/ - Нови затвор, Мојковац (Фото: Портал " Дан")
10/05/2021 u 12:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

(Видео) Ексклузивно: Погледајте како ће изгледати нови затвор у Мојковцу

Разлике у надзорном систему, у односу на постојеће затворе, ће бити у смислу што ће нови надзорни систем пратити савреме техничке стандарде у овој области

Изградњом новог затвора у Мојковцу, "растеретиће" се постојећи капацитети у спушком УИКС-у и бјелопољском затвору. Тако ће се добити 200 додатних мјеста за притворена и затворена лица. То ће омогућити и премјештај из два већ псотојећа затвора. Ситуација са корона вирусом је утицала на активности око плана за овај пројекат, али Министарство правде Црне Горе одговорно предузима све активности како би се овај план реализовао. Разлике у надзорном систему у односу на постојеће затворе ће бити у смислу што ће нови надзорни систем пратити савреме техничке стандарде у овој области.  Затвор у Мојковцу ће се градити на локацији Стевановац која је површине 48,574м2 (око  4,8х).

У току израда техничке документације

Изградња Затвора у Општини Мојковац није започета, саопштено је из Министарства Правде за портал " Дан". Како су навели, у току је израда техничке документације,  која ће бити финансирана грант средставима Инвестиционог оквира Западног Балкана (WБИФ) у износу од 1.200.000,00 еура.

-Ову техничку помоћ реализује конзорцијум WБИФ  Инфраструцтуре Пројецт Фацилитy 7 (ИПФ7), период реализације је почетним планом био планиран за новембар 2019 – март 2021. године, али због ситуације која је изазвана коронавирусом, овај рок је помјерен за септембар 2021. године- саопштено је из Министарства правде за портал "Дан".

Након израде техничке документације приступиће се изградњи затвора у Мојковцу. 

Мјеста за 200 ухапшених лица

Оквирна површина новог затвора у Мојковцу је 20,000 метара квадратних.

-На основу урађене Анализе судских одлука које су изречене од стране црногорских судова, осуђеним лицима који имају пребивалиште односно боравиште у сјеверној регији Црне Горе у претходних пет година, а код чињенице да је у знатном порасту број изречених алтернативних санкција, одређен је број смјештајних капацитета у новом затвору, тако да ће нови затвор у Мојковцу бити за 200 лица лишених слободе и за 110 запослених. Такође, идејно је предвиђена и могућност повећања капацитета до 50 мјеста која ће бити разматрана приликом израде техничке документације- наводе у одговору.

Жене и дање робијају у спушком затвору

Планиране су просторије за боравак женске популације којима је одређен притвор као мјера која се може предузети према окривљеној за обезбјеђење њеног присуства и за несметано вођење кривичног поступка.

-Лицима женског пола којима ће бити изречена кривична санкција казна затвора, изречену казну ће и даље извршавати у Одјељењу за жене у Управи за извршење кривичних санкција, чије је сједиште у Спужу, с обзиром на мали број жена које извршавају ову кривичну санкцију на основу досадашних података који су анализирани и услова третмана женске популације приликом извршења кривичних санкција- прецизирали су из министраства.

Радна мјеста за 110 службеника

Имајући у виду прописане минималне стандарде (0,6 запослених по затворенику), као и планирани смјештајни капацитет у новом зтвору у Мојковцу, потребно је запослити 110 запослених. Влада Црне Горе ће, наводе из министарства, благовремено планирати нова запошљавања како би осигурала усклађеност с активностима обуке запослених у новом затворском објекту.

Улагање од 16.200.000,00 еура

Изградња Затвора за сјеверну регију Црне Горе у Општини Мојковац ће се финансирати средствима кредита Банке за развој Савјета Европе (ЦЕБ-а) у износу од 15.000.000,00 еура и грант средствима WБИФ у износу од 1.200.000,00 еура (укупно 16.200.000,00 еура).

-Одлуком о задуживању Црне Горе за 2020. годину („Службени лист ЦГ“ 74/2019 од 30.12.2019. године), предвиђено је да се Држава Црна Гора задужује код Банке за развој Савјета Европе (ЦЕБ), за потребе Министарства правде, за изградњу капиталног објекта - Затвор у Мојковцу, у износу до 15.000.000,00 еура. Такође, пројектна пријава Министарства правде је усвојена и добијена су бесповратна средстава од 100% у оквиру Западнобалканског инвестицијског оквира (WБИФ), у новчаном износу од 1.200.000 € ТА грант. Међутим, прецизнији износ новчаних средстава који су неопходни за изградњу овог затвора знаће се тек након израде техничке документације-објаснили су из Министраства.

Најављен премјештај из других затвора

У новом затвору у Мојковцу биће премјештена лица лишена слободе која имају пребивалиште односно боравиште у сјеверној регији Црне Горе, а која сада бораве у организационим јединицама чије је сједиште у Спужу, као и ухапшених особа које бораве у организационим јединицама чије је сједиште у Бијелом Пољу.

-Изградњом затвора у Мојковцу повећаће се број просторних капацитета Управе за извршење кривичних санкција, а самим тим смањиће се број лица лишених слободе који ће боравити у организационим јединицама Управе за извршење кривичних санкција у Спужу. Смањењем броја лица лишених слободе који ће боравити у организационим јединицама Управе за извршење кривичних санкција којима је сједиште у Спужу смањиће се радна оптерећеност постојећег броја запослених у тим организационим јединицама, па ће се на тај начин како са организационог, тако и са функционалног аспекта створити боље полазне основе за квалитетније обављање послова извршења казни затвора и притвора. Смјештањем лица лишених слободе који имају пребивалиште односно боравиште у сјеверној регији Црне Горе у нови затвор смањиће се путни и други трошкови који имају чланови породица и друга лица која имају право да посјете лица лишена слободе, а свакако имајући у виду и услове у новосагерађеном објекту очекујемо и да ће допринијети бољој ресоцијализацији и реинтеграцији затвореника-поручују из Министарства.

Продужени радови због корона вируса

-Имајући у виду да је рок за израду техничке документације продужен због ситуације која је настала усљед коронавируса и да ће трајати 22 мјесеца (новембар 2019 – септембар 2021.године), у овој фази није могуће дати прецизан датум завршетка градње овако специфичног и захтјевног објекта-закључују из Мионистарства правде за портал "Дан" .

Жељка Бојанић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

25. septembar 2021 16:58