Saslusavanje Radoslava Ljeskovicca komandanta SAJa u tuzilastvo
27/04/2021 u 23:41 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Тројица полицајаца обманули Унутрашњу контролу

Инспекторима није било сумњиво што су сва тројица рекли да иду у Подгорицу на важан састанак са адвокатом, а да се Мађарић и Љешковић нијесу ни гледали са адвокатом, већ им је Горановић пренио детаље састанка са њом
Унутрашња контрола ослободила је тројицу полицајаца сумње да су учествивали на протесту код Владе 8. априла, упркос бројним нелогичностма у њиховом кретању и изјавама о том догађају. Поступак је вођен против службеника полиције Тихомира Горановића, Дарка Мађарића и Радосава Љешковића, због сумње да су учествовали на скупу код зграде Владе 8. априла, који је организовао Патриотско-комитски савез (ПКС). Извјештај под бројем К.бр 24/2021 сачињен је 22. априла на основу провјеравања свих информација, укључујући изјаве поменутих полицијских службеника, а поводом захтјева руководства полиције да се испита јесу ли заиста били учесници протеста. Оно што је, међутим, више него занимљиво јесу објашњења полицајаца о томе зашто су прошли улицом у којој је одржаван протест и зашто су уопште тог дана били у Подгорици.
Наводи се да су прегледани записи са двије камере које су снимале скуп, те да се међу окупљеним грађанима који су присуствовали протесту није могло уочити присуство полицајаца Горановића, Мађарића и Љешковића.
У изјавама датим у поступку контроле Горановић и Мађарић навели су да су 8. априла око 11 часова, заједно отпутовали из Никшића за Подгорицу возилом којим је управљао Љешковић, како би се састали са адвокатом Снежаном Јовић, са којом су пар дана раније, па њен захтјев, договорили састанак ради правног савјетовања поводом приватне парнице коју су обојица покренули. Оба полицијска службеника су инспекторима доставила, путем интернет апликације Вајбер фотографију на којој је усликана потврда за међуградско путовање за дан 8. април коју је издала адвокат Јовић.
Картице користили у бутику
Према наводима из извјештаја, Унутрашња контрола цијенила је податке о употреби картице за плаћање у бутику које су доставили Горановић и Мађарић, не наводећи је ли било шта провјеравано у самом бутику, иако се зна о ком се бутику ради. Према подацима из извјештаја, Горановић је картицу користио у 12.31, 8. априла, што значи да је имао за састанак са адвокатом, што је и био повод доласка, мање од пола сата. Мађарић је картицу употребио у 13.59 часова.

Објаснили су да дошли око 12 часова (иако су ишли старим путем преко Пандурице), да су се око 12 часова паркирали код хотела „Подгорица” а онда прешли преко моста до Булевара Станка Драгојевића. Ту су примијетили полицајце како обезбјеђују протест, које су познавали, стали су да се поздраве са њима, а онда су дошли у Његошеву улицу и свратили да попију пиће у башти једног локала. Након порученог пића, Горановић је отишао до адвоката, остали су га сачекали у кафићу. Горановић је доставио и доказе да је у једној продавници купио торбицу од 68 еура, прије него је дошао до кафића. Кад се вратио, попили су још једно пиће, у повратку су прошли ивицом и нијесу се придруживали окупљеним грађанима, осим што су се поздрављали са колегама које су познавали. Интересантно је да је Мађарић навео да су ушли у исту ту продавницу у повратку да и он купи торбу, о чему има доказе.
Тврдили су да немају никакве везе са учесницима скупа, те да су спремни да иду на полиграф да потврде своје наводе.
Интересанто је, међутим, да Унутрашња контрола утврђује да нема ништа спорно у њиховом поступању, иако има јако чудних и сумњивих детаља. Невјероватно је како су успјели да дођу од Никшића до Подгорице старим путем преко Пандурице за сат времена, или инспекторима није било сумњиво што су сва тројица рекли да иду на важан састанак са адвокатом у Подгорици и да су због тога чак извадили потврде о кретању због епидемије, а да се Мађарић и Љешковић, по сопственом признању, нијесу ни гледали са адвокатом, већ им је Горановић пренио детаље састанка са њом.
Из полицијског извјештаја није јасно у ком су локалу попили пиће, нити је ли провјераван видео-надзор у том локалу, или испитивано особље, а нема података ни колико је трајао састанак са адвокатом.
Све се дешава у кругу од пар стотина метара од Владе током протеста, а посебно је нејасно је ли контрила испитала у ком су бутику трговали торбе и јесу ли то заиста урадили.
Међутим, полицијски инспектори су утврдили да на камерама нијесу уочена ова тројица као учесници скупа, те да нема информација и чињеница које би указале да су били његови учесници, па се ни не може закључити да су били дио протеста.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

27. septembar 2024 12:46