Aleksa Bigović / -PREOKRET
20/09/2024 u 16:40 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bigović: Pametna i tehnološki napredna Podgorica

Podgorica ima potencijal da postane jedan od najpametnijih gradova u regionu, a da bi se to ostvarilo potrebno je znanje i ulaganje lokalne vlasti, saopštio je Aleksa Bigović, kandidat za odbornika liste Preokret - Ovako više ne može - Srđan Perić.

– Kao srce Crne Gore, Podgorica, ima potencijal da postane pravi primjer pametnog grada. Zamislite grad u kojem se svjetla na ulicama pale samo kada je potrebno, gdje se javni prevoz prati u realnom vremenu, a gdje građani mogu jednostavno prijaviti kvarove i predložiti rješenja. Sve ovo je moguće zahvaljujući pametnoj upotrebi tehnologije. Da bismo ostvarili ovu viziju, potrebno je ulagati u pametnu infrastrukturu - od senzora za praćenje kvaliteta vazduha do pametnih semafora koji optimizuju saobraćaj u cijelom gradu a ne samo u samom centru, te digitalne usluge za građane - od e-uprave do platformi za participativno budžetiranje, ali i kroz obuku građana - kako bi mogli da koriste nove tehnologije i aktivno učestvuju u razvoju grada – naveo je Bigović. 

Bigović kaže da zajedno mogu stvoriti Podgoricu koja je održiva, efikasna i ugodna za život.

– Naš grad se nalazi na početku puta ka digitalnoj transformaciji a da bi se ovaj proces ubrzao, potrebno je usvojiti sveobuhvatan pristup koji će obuhvatiti smart siti platformu, analizu ogromnih količina podataka kako bi se donosile bolje odluke o upravljanju gradom, vještačku inteligenciju ali i obezbjeđenje svih digitalnih sistema kako bi se zaštitili od sajber napada. Pored tehnoloških rješenja potrebna je saradnja svih aktera -  lokalne vlasti, privrede, građana, akademske zajednice, kao i dugoročno strateško planiranje, kako bi se osigurala održivost digitalne transformacije investiranje u ljudske resurse - obukom zaposlenih i građana za korišćenje novih tehnologija – naveo je Bigović.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 16:41