Jakov Milatović / - DAN
07/10/2024 u 22:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

ASK utvrđuje da li je predsjednik kršio zakon; Kabinet Milatovića: Nije mu zabranjeno da bude u partiji

Iz kabineta predsjednika države tvrde da Milatović nije kršio zakon kad je objavljen snimak iz njegovog kabineta gdje ispred koalicije “Za bolju Podgoricu” poziva glasače da izađu na izbore.

Saradnica u kabinetu Predsjednika Crne Gore Marija Vesković osvrnula se u emisiji “Naglas” na TVCG na pomenuti snimak, poručivši da tokom izborne kampanje nije pomenut nijedan od kandidata u izbornom procesu.

- Nije se promovisala čak ni izborna lista, niti bilo koji kandidat imenom i prezimenom. To je bila opšta poruka, ako uzmemo izlaznost birača na prethodnim izborima. Milatoviću se samo stavlja na teret zabrana upotrebe službenih prostorija. Insituticija predsjednika nije politički subjekat - obrazložila je ona.

Upitana da li zloupotreba državnih resursa šteti ugledu predsjednika države, Vesković je odgovorila da samo kršenje zakona može da našteti ugledu.

- U konkretnom slučaju, kršenja zakona nije bilo. Samo podnošenje prijave ne šteti ugledu Milatovića - kategorična je Vesković.

Komentarišući pojavljivanje Milatovića u izbornoj kampanji, Vesković je kazala da u Crnoj Gori ne postoji zabrana da predsjednik države bude u nekoj političkoj partiji.

- Milatović je simbolično dao podršku određenom političkom subjektu. On ima politički stav koji javno izražava, bilo da se on dopada nama ili ne. Ne možemo se voditi pretpostavkama, već zakonskim normama, a zakon se ne može prinudno sprovoditi - obrazložila je Vesković.

V.d. direktora Agencije za sprečavanje korupcije Dušan Drakić podsjetio je da je toj agenciji stigla prijava protiv predsjednika države.

Nakon toga su tražili izjašnjenje od Milatovića i njegovog kabineta koji je objavio taj video snimak.

Milatoviću istražuju gdje je bio tokom radnog vremena

- Ipak, zakon pripisuje krivičnu odgovornost u ovom slučaju samo na političkom subjektu. Lično, predsjednik nema odgovornost za ovo, već koalicija “Za bolju Podgoricu”- ukazao je Drakić i dodao da ASK o ovom slučaju utvrđuje okolnosti i prikuplja dokaze.
Milica Kovačević, programska direktorica CDT-a podsjetila je da je tokom izborne kampanje u Podgorici bilo zloupotreba institucionalnih prednosti i to najviše od dvije koalicije: PES-Demokrate i koalicije “Za bolju Podgoricu”.

Ona tvrdi da je Milatović zlouptrijebio javnu funkciju u svrhu kampanje.

- To je loša praksa. Spot u kabinetu je iskorišćen za kampanju, a politizacija predsjednika nije dobra. Ne može se tako govoriti o napretku vladavine prava - ocijenila je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. oktobar 2024 22:12