Marko Pejanović / -POKRET NAPRIJED
26/09/2024 u 14:33 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Marko Pejanović: Parafiskalni nameti koče razvoj preduzetništva

Jedan od ključnih problema s kojima se suočavaju preduzeća svih veličina u našem gradu jesu brojni parafiskalni nameti, koji su nametnuti dirrektno od strane lokalne uprave, ocijenio je Marko Pejanović, kandidat za odbornika liste „Dr Vuk Kadić – Pokret Naprijed – Za Podgoricu i porodicu”.

Pejanović navodi da ti nameti otežavaju poslovanje, kako malim i srednjim preduzećima, tako i velikim firmama koje pokušavaju da održe svoju konkurentnost.

– Među najopterećujućim nametima su firmarina, troškovi za korišćenje javnih površina, razne komunalne takse, ali i doprinosi za Turističku organizaciju Podgorice, koji nemaju adekvatnu svrhu ni opravdanje u kontekstu doprinosa lokalnom biznisu – rekao je Pejanović. 

On je posebnu pažnju skrenuo na namet, odnosno članski doprinos Turističkoj organizaciji odgorice.

– Preduzeća u gradu plaćaju obavezan članski doprinos Turističkoj organizaciji, iako većina njih nema nikakve koristi od te takse, naročito ona koja ne posluju u sektoru turizma. Posebno je zanimljiv i paradoksalan namet za Turističku organizaciju koji se nameće čak i za djelatnost pod šifrom 6201 – kompjutersko programiranje. Pri svemu tome, mi samo na riječima želimo da privučemo digitalne nomade koji uz ovakve uslove svakako neće doći.  Ukoliko želimo da motivišemo mlade preduzetnike i podstaknemo ekonomski rast, moramo hitno raditi na ukidanju ovih opterećujućih parafiskalnih nameta za novoosnovana preduzeća. Samo tako možemo omogućiti stvaranje novih radnih mjesta, povećanje investicija i razvoj preduzetničkog duha u Podgorici – navode iz Pokreta Naprijed. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 14:34