/ -
12/09/2024 u 11:56 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pejanović: Osnovaćemo Fond za inovacije

Nakon izbora 29. septembra, Pokret Naprijed će sprovesti detaljan plan za podršku mladima, sa konkretnim aktivnostima u prvih sedam dana, 30 dana, 100 dana, 6 mjeseci i prvoj godini mandata, poručio je Marko Pejanović, kandidat za odbornika, ispred Pokreta Naprijed

On je naveo da će stvaranje boljih uslova za mlade preduzetnike i start-upove biti jedan od ključnih prioriteta ove liste.

Pejović navodi da će u prvih sedam dana pokrenuti detaljnu analizu svih neiskorišćenih gradskih prostora pod upravom Glavnog grada i Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, ali i pripremiti javne pozive za njihovo ustupanje mladima pod povoljnim uslovima.

U prvih 30 dana, kako navodi Pejanović, počeće saradnju sa državnim Fondom za inovacije kroz kreiranje i sufinansiranje posebnih linija podrške za mlade preduzetnike iz Podgorice za ideje iz oblasti održivog turizma, smart citi, IT...

U prvih 100 dana, Pokret Naprijed će pokrenuti pilot program kojim će prve grupe mladih preduzetnika i start-upova dobiti pristup povoljnim poslovnim prostorima u gradu. Ovi prostori će biti namenjeni posebno za inovativne projekte i start-upove sa potencijalom za ekonomski rast i zapošljavanje mladih. Biće osnovan centar u okviru gradske uprave, koji će mladim preduzetnicima pružati stručnu podršku u vidu savjetovanja, mentorstva i pristupa fondovima. Takođe, u prvih šest mjeseci Pokret Naprijed će uspostaviti saradnju sa gradovima iz regiona i Evropske unije kako bi se razmijenile dobre prakse u podršci mladim preduzetnicima. Posebna pažnja biće posvećena privlačenju nepovratnih sredstava iz evropskih fondova, koja će biti usmjerena na razvoj start-upova – navodi Pejanović. 

On je naveo da će u prvoj godini mandata osnovati Fond za inovacije Podgorice, koji će pružiti finansijsku podršku mladim preduzetnicima kroz konkurse za inovativne projekte u oblastima tehnologije, kreativnih industrija i zelenih inicijativa.

Kao rezultat svih ovih aktivnosti, očekuje se da će do kraja prve godine broj mladih preduzetnika u Podgorici značajno porasti, uz stvaranje novih radnih mjesta i podsticanje razvoja lokalne ekonomije kroz start-up sektor – poručio je Pejanović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 11:45